Třetí tajemství

Třetí tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15642/treti-tajemstvi-15642.jpg 4 196 30

Napínavý román, který si svým svižným tempem i nečekanou hloubkou svého poselství získal celosvětové uznání. Steve Berry se prostřednictvím dokonalé thrillerové zápletky, která se opírá o kostru skutečných dějinných faktů, dotýká značně kontroverzních témat dnešní doby a nabízí vzrušující výpravu do dějin církve i do budoucnosti náboženského světonázoru.... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Fontána (Dobra & Fontána)
Originální název:

The Third Secret , 2005


více info...

Přidat komentář

m2056
02.09.2023 5 z 5

Tak tohle si má přečíst skoro každý poutavý příběh co je pravda a co autorova iluze to musí posoudit každý sám plný počet bodů dávám.

Dany58
20.11.2022 3 z 5

Tak tahle kniha mě moc nenadchla a to mám Berryho knihy ráda. Dlouho mi trvalo než jsem se začetla. Příběh mi trochu připomíná knihy Dana Browna. Ale ten závěr se moc nepodařil.


Mystifica
08.08.2021 3 z 5

Berryho knížky z církevního prostředí mě baví. Druhou takovou, kterou jsem četla byla Maltezska výměna. Na této knize bylo osvěžující i to, ze není z Cottonovske série. Jako vždy jsou živě popsána historická místa, to byla jedna z věcí, co se mi líbily. Na druhou stranu se. I úplně moc nelíbilo rozuženi, ale to tak bývá u knížek, které po cely dej skrývají nějaké úžasné tajemství. To odhalení obyčejné za to nestojí…

Loki97
22.11.2020 5 z 5

Dobře se čte

GYROTOURBILLON
14.10.2020 5 z 5

Výborná kniha pro toho , kdo má rád vše ohledně historie Vatikánů , papežů , pochopitelně též poselství z Fatimy , to vše a více autor zachytil v tomto románu. Medzugorii moje babička navštívila , a jako oddaná křesťanka přijela s naplněným pocitem i vírou. Rozhodl jsem se přečíst knihu Pasáčci z Fatimy , kniha SB k tomu taktně poukazuje. Zda mě nadchne, ovlivní či jinak nakopne uvedu v komentáři , až ji přečtu ( tedy jestli ).
Tato kniha u mě splnila očekávání dávám 5 *

petulik330
17.06.2020 5 z 5

Velice dobře napsaná kniha, která čtenáře dokáže napánat ojledně onoho tředího tajemství. Na začátku knihy jsem si říkala, co může být tak důležitého ve Vatikánských archívevh a autor to odhalení protahoval pomalu až na samotný konec. Super kniha.

DzordanoChruno
10.11.2019 1 z 5

Pozitíva: veľmi zaujímavá téma, obdivuhodne svedomitá autorova príprava - podklady a materiál musel zbierať roky; a v neposlednom rade absencia Agenta Bavlnku v deji (pre neznalých: hrdina iných kníh autora, niečo ako Agent 007, ale s ľudskou tvárou; čo však paradoxne z neho robí ešte nepravdepodobnejšiu a tým pádom neznesitelnejšiu postavu než je James Bond).
Dej a zápletka sa rozvíja pomaly, ale sľubne - zákulisie katolíckej cirkvi, intrigy, boj o moc, snaha o zamlčovanie pravdy, politikárčenie. Koho by to nezaujalo? Kto je ešte v dnešnej dobe taký odovzdaný veriaci, aby si nepripúšťal ľudské vplyvy v náboženstve, smerujúce iba k upevneniu moci, k honobeniu majetku, klamstvám a pretvárke? Kam sa stratilo to čisté, pravdivé, božské? Kto by nechcel odhaliť pravdu?
Žiaľ, autor rýchlo skĺzne k zbytočným a hlúpym skratkám, k obhajobe vlastných plytkých predstáv a presvedčení. Pudy 1. signálnej sústavy sú tu zamieňané s láskou, slaboch je tu hrdinom, najvyšší cirkevní hodnostári sú bez mihnutia oka schopní vraždiť, u kladných hrdinov je zas vyzdvihovaná samovražda. Skrátka - zmätok v hlave autora sa preniesol aj do knihy a vyvrcholilo to primitívnosťou kvázi "novoodhalených" zjavení z Fatimy a Medžugorija. Mne sa to javí, akoby mal autor sám na základe nejakého poklesku v minulosti máslo na hlave a namiesto uznania viny sa snaží vykonštruovať obhajobu, ktorá sa publikovaním knihy stane pre neho rozhrešením.
Umelé zrýchľovanie akcie nelogickými a málo uveriteľnými skokmi knihu degraduje a tá tým paradoxne stráca údernosť - ak by to bolo napísané kultivovane, mohlo by to skutočne mať vplyv na zlepšenie stavu v cirkvi. Takto je to iba hlúpe a nudné. Skrátka brak. Kniha, ktorá pomieša pravdu a hlúposti je ešte horšia ako čistá fikcia.
S Berrym končím, je to strata času.

zdenaR
23.05.2019 4 z 5

Velmi čtivý román vhodný pro milovníky tajemna a napětí.
Dobře je zde vidět, jaká je katolická církev a čeho je schopná pro dosažení svých cílů - nakonec to dokazuje celá její historie (i když je to román, skutečnost je ještě horší).
Prostě náboženství (církev) opravdu není totožné s vírou.

Nikita04
08.09.2017 1 z 5

Toto je jediná kniha od Steva Berryho, která mě prostě nezaujala. Spolu s Jantarovou komnatou je to jeho nejméně povedená kniha.

raty
09.08.2017 5 z 5

Atraktivní námět zaručuje čtivost příběhu. I přes pomalejší začátek, který byl asi nutný k seznámení s tématem, dávám 5 hvězdiček.

čef
30.07.2017 5 z 5

Na téma krize, tajemství a zvrácenosti kléru katolické církve jsem již přečetl řadu knih. Dnes mám dojem, že tato je psána tak nějak poctivěji. Samozřejmě, jde o dobrodružnou knihu, plnou napínavých situací, intrik, vydírání a vražd, ale poselství je zde jasné - ještě pořád je naděje, ještě je možné přijít s pravdou, která osloví mnohem více lidí než dnes. Stále je zde silná skála, na které je možné postavit něco užitečného a opustit neudržitelná dogmata starého přežitého světa.

Niraj
02.02.2017 3 z 5

Tak od začátku se kniha pomalu ale jistě rozjíždí, od prostředka už opravdu strhující, velmi napínavé, hltal jsem každou novou stránku. Poutavě vyprávěné, zajímavé prostředí i příběh ... ale závěr (poslání), to mě teda řádně zklamalo.

*spoiler*
Udělat ze světoznámých proroctví takovou frašku, jakože to nejvíc, co Bohu na lidstvu vadí je, že církev neuznává homosexuální partnerství a že zabraňuje potratům - tak to je síla.
Připadá mi to jako napsané na objednávku některých skupin.

Tohle osobně mě tak vadilo, že z jistých 5* dávám 3*

alabra
31.01.2016 4 z 5

Autor nezklamal, opět kniha pro milovníky historie, tentokrát si vybral téma obestřené mnoha tajemstvími a nejasnostmi - víra - Vatikán- hledání pravdy, charakterní a bezcharakterní postavy, tedy opět boj dobra a zla, jako vždy dobro vítězí, zlo je potrestáno.

vincek1
10.05.2015 3 z 5

První kniha od Berryho, kterou jsem četl. Zajímavé díky popisu prostředí a života ve Vatikánu, jen mi trochu vadilo, až pohádkové řešení problémů hlavních hrdinů, hlavně v závěru knihy. Připomínalo mi to filmy o Indiana Jonesovi. Přesto jsem knihu přečetl v rekordním čase. Zkusím některou další knihu.

Makovník
06.06.2014 3 z 5

Zatím nejlepší kniha bez Cottona Maloneho, bylo to příjemné čtivo, líbilo se mi prostředí, ve kterém se příběh odehrával. To tajemno kolem papeže a církve obecně... Na druhou stranu mně vadilo různé cestování postav z místa na místo někdy mi to přišlo nelogické.
Asi jsem měl příliš velké očekávání od této knihy a bohužel se mi zdá, že knihy od tohoto autora trochu upadají; avšak Královský klam tuto cestu nepotvrdil, tak uvidíme, jak to dopadne. Sám jsem strašně dlouho váhal, jestli dám 3 nebo 4 hvězdičky, bylo to opravdu na rozhraní... 72 %.

NeradovaKatka
31.01.2014 3 z 5

Knihu jsem přečetla, ale nebylo to s takovým nadšením, jako jindy hltám knihy od Steva Berryho. Nevím, zda to bylo tématem Vatikánu, či zda mi to přišlo až příliš složité a chvílemi i nesrozumitelné.

keselylenka
17.09.2013 5 z 5

Berry mě ani tentokrát nezklamal. Sice nejsem věřící a obecně nemám romány z prostředí Vatikánu moc ráda, tento byl skvělý. Myslím, že kdyby se církev opravdu dokázala takhle transformovat a opustit některá svá dogmata, bylo by to ku prospěchu všem i jí samotné.

wamplady
15.08.2013 3 z 5

přečteno, ale s velkou námahou. Tato kniha mě tolik nezaujala jako ostatní knihy Steva Berryho, kde je hlavním hrdinou Cotton Malone

Martin_Happy
06.05.2013 5 z 5

Nakonec nejlepší co sem od něj zatim četl, je to sice subjektivní, ale vatikánské intriky při volbě papeže jsou pro mne velice zajímavé téma

Ladinek
04.05.2013 2 z 5

Tak nějak nevím. Krátce před tím, než jsem četl tuhle knihu, přečetl jsem Byrnesovo Tajemství chrámové hory. Oba příběhy mají společný základ v tom, že se jedná o snahu katolické církve utajit jakýmikoliv prostředky skutečnosti, které by snad mohly ohrozit víru. A když si tyhle dvě knihy srovnám, tak mi Berry připadá celkem nudný a jakýsi těžkopádný.