Třeťák

Třeťák https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463179/bmid_tretak-Jex-463179.png 4 106 32

Jaké to je, narodit se do klučičího těla, i když jste holka? A jaké to je, začlenit se po roční pauze do středoškolského kolektivu, kde nikoho neznáte? Míša právě nastupuje do třeťáku. Podruhé. Napoprvé to moc nevyšlo. Když se po prázdninách, které strávila intenzivní prací na své proměně, vrátila do lavice, její spolužáci fakt, že jejich spolužák Michal je najednou spolužačka Míša, nezvládli. A tak to Míša zkouší znovu. V nové škole, kde nikdo neví o tom, že je trans, a kde nikoho nezná. Kniha o tom, jaké to je, být trans*, studovat na gymnáziu a dospívat v dnešním světě. Pro ty, kteří právě dospívají, i pro ty, co by si dospívání rádi připomněli.... celý text

Přidat komentář

ivvy45
13.04.2024 2 z 5

Kniha dobrá. Taková oddechovka, kde se řeší důležité téma o kterém toho moc lidí neví. Ale co mě velmi obtěžovalo byly chyby a překlepy. Sem tam i vynechané slovo.

Knižní_Molka
31.10.2023 2 z 5

2*
skvele tema, celkem dobre se to cetlo
ale neskutecne mnozstvi chyb, preklepu, divnych formulaci
jako by to nevidel nikdo, kdo poradne umi cesky (a to rikam ja)
to s tim, ze drogy nejsou spatny, je navic uplne na hlavu
ale jinak to slo


kajamentin
25.09.2023 5 z 5

Skvělá young adult kniha. Doporučuji.

LucieVero
14.05.2023 3 z 5

Dobré téma,ale děj nic moc.

Uma
01.04.2023 4 z 5

4,5*
Kniha má velice zajímavý příběh. Moc se mi líbí, že se v této knize řeší identita a sexualita. Převážně transgender. Kniha má své chyby, ale bylo to moc pěkné a odpočinkové. A rozhodně se mi moc líbily doplňkové obrázky.

Dean Winchester
11.03.2023 4 z 5

Velice důležité trans* téma, které není ve společnosti tak známé. A když už ho někdo zná, i tak se blbě ptá na penisy a vaginy, přesně jako postavy v knížce. Autorka krásně rozebírá, jaký je rozdíl mezi genderem a sexualitou. Za téma bych dala klidně 5*.
Celkové pojetí mi ale přišlo kýčovité a moc na sílu, za to jednu hvězdu ubírám. A nejvíc mi vadilo, že podle mě korektorka stihla přečíst a opravit max první půlku knížky. Druhá půlka je plná chyb, chybí tam tečky za větami, mezery mezi slovy a dokonce i celá slova. Hodně to ruší od čtenářského požitku. Hvězdu za bych za to normálně ubrala, tady to ale opravdu vynahrazuje velmi důležité téma knihy, které u českých autorů*autorek jen tak nevidíme.

stelka_knihomol
01.01.2023 4 z 5

Kniha průměrná, ale u mě má plus krásný příběh a moc moc důležité téma. Tuhle knížku by si měl přečíst každý, hlavně kvůli těm informacím

Marbla2004
26.12.2022 3 z 5

Téma bylo dobře pojato a je super, že se o této problematice píše. Postavy mě avšak tolik nezaujali a nepřirostli mi tolik k srdci.

Damonka12
24.12.2022 3 z 5

Kniha je velmi zajímavě napsaná a pojednává o důležitém a moc neprojednávaném tématu a to z českého prostředí. Mým problémem bylo, že já to české prostředí moc nemusím. Ale je dobře, že tato kniha vznikla a věřím, že může někomu pomoci.

punkgirl97
31.10.2022 3 z 5

(SPOILER) Myslím, že takových knih o transgendru je málo, já tohle nevyhledávám, ani obecně tématiku LGBT+. Nicméně autorka psala poutavě, zajímalo mě jak Miška a Erika skončí.

Ocenila jsem pohled obou jak Mišky tak Eriky, zejména v knize je to krásně odlišené. Ani nemohu říct, kdo mi k srdci přirostl více, možná přeci jen Erika. Na její pohled jsem se těšila asi více.

Příběh v sobě nese mnoho důležitých témat, o kterých se nemluví. A i když to bylo zpracované lajcky, tak myslím, že je to lepší, než kdyby na nás někdo chrlil tunu odborných názvů apod.

klara.franta
22.10.2022 4 z 5

Moc jsem neočekávala, ale bylo to docela fajn. Na první dobrou moderní teenage čtení, ale v příběhu hlavní hrdinky jsou emoce a pocity člověka, který si prochází coming outem a tranzicí, což v našem světě není stále jednoduché. Ostatními lidmi opovrhované nebo nepochopené v důsledku neznalosti, nevědomosti nebo dezinformovanosti ať už LGBT+ nebo transsexualitě konkrétně.
Na tak mladou autorku, klobouk dolů.

tomnathaniel
28.08.2022 4 z 5

Myslím, že se shodnu z recenzentem na obálce: Tahle kniha v Česku chyběla. Velmi příjemná young adult. Ani kýčovitá, ve srovnání s takovou Becky Albertalli a se Spierversem, ani příliš odborná, co se v rámci transgender tématu týká. Problematika transgender lidí je zde podávána citlivě a v základech. Ella s látkou krásně pracuje a ukazuje nám také, jaký přístup k trans lidem ještě dnešní společnost občas má, nikdy ale vyjádření nesklouzne do vulgarismu, urážek, ale ani agitace. Popisuje prostě reálný život transgender v naší společnosti. Mimo to se věnuje též důležitým tématům jako sexualita, vydírání a bezpečnosti na internetu a šikaně. Kniha ale také srší vtipem a klasickými, avšak nenudícími troubles mladých holek. V české young adult a LGBT literární tvorbě si dovolím Třeťák označit za něco jedinečného. Třeťák mi přijde o kapánek lepší než Addairova dvojice Muffin a čaj, a Koláčky a spiklenci. Budu rád, když se mi dostane do rukou dálší kniha podobného rázu. Ať už od Elly, nebo někoho jiného.
P.S.: neholduji českému rapu (rapu obecně), ale skvělý tip na soundtrack. :)

Lenka2533
18.07.2022 4 z 5

Třeťák je knížka, která mě zaujala hned, jak jsem ji viděla. Obálka, anotace, téma transsexuality a taky to, že je to od mladé české autorky. A musím uznat, že mě to moc bavilo. Četlo se to velmi rychle a děj byl skvělý. Ukazuje to, že i přesto, že je 21. století, tak to transgender lidé (a i ostatní z LGBT+ komunity) nemají jednoduché. Což mě osobně dost mrzí a to do té skupiny ani nepatřím. Každopádně postavy byly fajn, hlavně Míša a její rodiče. Radka byla pěkná blbka, dost mě naštvala. Ale naopak Klárka byla moc milá. Jediný co mi docela vadilo, bylo strašně moc drog, hulení, alkoholu a podobných věcí. Chápu, že autorka chtěla ukázat problémy teenagerů, ale za mě toho tam bylo moc. Erika si dávala brko nebo cígo každou chvíli. A taky klub, kde byli všichni buď sjetý, nebo opilí. Vím, že to takhle v realitě je, ale já to moc nemám ráda a nesedlo mi to do letní nálady. Ale jinak je to fakt fajn knížka a jsem ráda, že něco takového vzniklo. Je to rozhodně moc důležitá kniha. Měl by si to přečíst každý, aby společnost pochopila, jak to tito lidé mají těžké.

Kenan
17.07.2022 3 z 5

Pocity Michaela, který nastupuje do nové školy už jako Míša, problémy spojené s transexualitou, důležitost podpory rodinou. To jsou témata, se kterýma jsem se v knize setkala. Kniha určená mladším čtenářům a také styl psaní je tomu uzpůsoben. Děj plyne rychle a opravdu jsem se začetla a získala náhled o věcech, o kterých jsem nic moc nevěděla. Není to příběh určený pro mně, ale myslím si, že by se takové knihy měly číst.

Akléda_
04.07.2022 5 z 5

Na Třeťák jsem všude slýchala pozitivní ohlasy a tak bylo logické, že moje očekávání budou velká. Jsem proto moc ráda, že mě knížka nezklamala. Příběh se četl docela rychle a celý mě moc bavil sledovat. Musím teda říct že mě dost překvapily dva úhly pohledu, protože jsem to nečekala a napoprvé mě to dost zmátlo. I Eriku jsem si ale dokázala oblíbit, akorát bych ocenila kdyby byly polské fráze více přeložené. Líbil se mi i vztah Míši a jejích rodičů, to bylo něco tak krásného. Ano, kdybych chtěla, mohla bych se tu rýpat v tom, že konec byl moc rychlý, knížka by mohla být o něco delší, právě pro dobro konce, že Eričina změna názoru sama na sebe a svojí orientaci byla moc rychlá a nepřirozená a hlavně, co mi vadilo nejvíce, že tam bylo dost chybějících mezer, čárek a teček. Korektura ale na příběhu nic nemění, takže od toho odhlédnu. Zbytek zmíněných věcí by knížce sice mohl snížit hodnocení, ale já se nakonec rozhodla dát 5* kvůli tomu co je tu nejdůležitější - transgender tématika. Celá kniha je na ní zaměřena dost, ale o to více je propracovaná. Já sama se dozvěděla spoustu nových informací, kolikrát jsem se zastavila při čtení a přemýšlela nad tím co a jak funguje a jak to do sebe zapadá. Knížka mě opravdu obohatila o nejednu myšlenku a to si myslím že je nejdůležitější. Co na tom, že knížka má drobné chybičky, za mě je nejvíc důležité že nenásilnou formou vzdělává, tak, že se o tématu budete chtít sami něco dozvědět a za informace z knížky budete jen a jen rádi. A proto dávám 5*, protože takové knížky jsou důležité a tahle je skvělá. Boří tabu, otevírá témata a odpovídá na otázky a to je to, co je potřeba pro to, aby všichni lidé měli stejná práva.

Sylvanas
18.05.2022 3 z 5

Vcelku fajn knížka. Já osobně bych ji hodnotila průměrně, ale věřím, že někomu z cílené komunity se bude líbit více.
Děj byl poměrně zajímavý, ale konec mi přišel docela rychle vyřešený.

ElessaRiverbow
08.05.2022 3 z 5

Když jsem knihu zahlédla v knihovně, hned jsem věděla, že si ji musím přečíst. Zaujalo mě téma a byla jsem zvědavá, jak bude příběh napsaný. A byla jsem z něj opravdu hodně nadšená. Četlo se to samo a na konci mě mrzelo, že to není delší. Také se mi líbil nápad s oddělením pohledů pomocí jinak barevných stránek. Míša byla sympatická, Erika celkem taky, ale u Radky jsem moc nepochopila, že se pak začala chovat jako kráva. Bohužel všechny ty plusy, které ode mě kniha získala, se vyrovnaly s mínusy. V první řadě bych chtěla zmínit překlepy, které mi v knize opravdu vadily. Takové množství vynechaných mezer, chyb a podivných odstavců před „a“ jsem ještě neviděla. Jako další velké mínus jsou drogy a alkohol, které tady mají až příliš moc prostoru a přijde mi, že jsou tu vyobrazené jako něco, co je v pořádku. Celkově to byl dobrý příběh, ale měl bohužel své mínusy.

nela3812
28.04.2022 4 z 5

Třeťák byl mou první přečteno knihou, zaměřující se čistě na LGBTQ+ komunitu. Celkový dojem z knihy byl dost zasažen špatnou korekcí, na 200 stranách je až děsivé množství chyb! Korekce textu nedopadla příliš šťastně. Nicméně samotnému příběhu nemám téměř co vytknout.

Autorka čtenářům čtivým způsobem ukazuje strasti a krásy transgenderu. Na pouhých 200 stranách jsem získala informace, o kterých jsem doposud neměla zdání a jako bonus jsem si přečetla milý příběh z prostředí střední školy. Opět jsem si připomněla, jak jsou tyto roky krásné i náročné zároveň. Jsem tak ráda, že už to mám za sebou!

Nicméně informace týkající se jiných oblastí než LGBTQ+ komunity mi přišli dost zkreslené. Příkladem jsou například znalosti vína, které má Míša. Rozezná červené, bílé, suché a polosuché a už je odbornicí. Nicméně naopak schůdnou míru alkoholu pro své tělo už nepozná.

Autorka knihy je mladá slečna, svým věkem velmi blízká hlavním postavám, a díky tomu dokázala do postav otisknout mnohem více autečnosti. Jak do jejich charakteru, tak do rozhovorů.

V knize jsem našla několik scén, které mi z mého pohledu přišli nedotažené a useknuté v tom nejlepším. Byl zde prostor k větší hloubce a prozkoumání další spojené problematiky dospívaní. Také jsem postrádala osvětlení některých pojmů hned při prvním zmínění. To však autorka později napravila.

I když kniha nenaplnila svůj potenciál, rozhodně splnila svůj cíl. I malé střípky ze života transgender osoby pomáhají s pochopením celé situace a uvědomění, že takový život není vybírán dobrovolně. Je to obecně velmi těžké a citlivé téma, myslím ale, že si s tím autorka poradila dobře.

Doufám, že se v budoucnosti nabídka českých kilnoh o tato témata více rozroste. Je to přesně ten způsob získávání informací, který mi vyhovuje. Nenásilný a přesto dostatečně rozsáhlý.

Hodnotím 4/5

lenka0383
22.04.2022 4 z 5

K beletrii často sahám u témat, která jsou mi cizí a o kterých bych se ráda dozvěděla něco víc. Přesně z toho důvodu jsem začala i s četbou LGBTQ+ témat, i když z knih, které vychází, tvoří tak 99 % tvoří to písmeno G, 1 % L a B a ten zbytek by se snad dal na prstech jedné ruky spočítat. I proto mě tahle kniha na první pohled zaujala, protože je o tom T. Vypráví o trans dívce Míše, která se narodila v klučičím těle. Je o tom, co všechno prožívala, když ještě byla klukem, jaká to pro ni byla úleva, když jí konečně došlo, co je na jejím životě tak špatně, a jakými nesnázemi si od té doby prochází.

Na příběhu oceňuji, jak pracuje s emocemi obou dívek. Děj odsýpá, mladistvý hovorový jazyk se dobře čte a díky němu je to celé velmi autentické. Do obou dívek se dá krásně vžít a prožít s nimi kousek jejich života na střední škole.

Je to příběh psaný mladou autorkou a ze srdce, nesnaží se nic přikrášlovat a je velmi otevřený i v rámci témat, o kterých se nepíše lehce, proto se těžko hodnotí jeho negativní stránky. Je škoda, že autorka ještě chvíli nepočkala a nenechala příběh dozrát k nějaké větší redakční práci a spolupráci s nakladatelstvím. Jde totiž o crowdfundingový projekt (sama autorka to slovo v knize nezvládla napsat správně). Je plný chyb i úsměvných momentů (jo, Míša je znalec vína, protože rozeznává nejen bílé a červené, ale i suché a polosuché). Ve spoustě situací by se dalo jít mnohem víc do hloubky, ale autorka je bohužel tak jaksi poslala k ledu.

No, bylo by toho dost co vytknout a je škoda, že kniha úplně nevyčerpala obrovský potenciál, který měla, ale svůj hlavní cíl splňuje – přiblížit střípky ze života transgender osoby, a tak pomoci společnosti pochopit, že to rozhodně není život, který by si kdokoli dobrovolně vybral, a že tito lidé mají svých problémů dost i bez toho, abychom se na ně dívali skrz prsty a snažili se jim vnutit svůj názor na jejich život. No, složité téma.

Áža707
24.02.2022 3 z 5

Kniha nás vezme do světa na střední škole, kdy se setkáváme s postavou Míši, která z osobních důvodů nastupuje na novou školu.
Míša se nejvíc obává reakce svých spolužáků, až zjistí, že ne vždy byla ženou. Míšu jsem si oblíbila a v některých situacích mi ji bylo strašně líto, že se potýká s takovými problémy ve společnostmi a byla jsem strašně ráda, že měla chápavé rodiče.

Další výraznou postavou je Erika, která je naopak vychovávaná v tom, že vše odlišné je špatné. Její rodiče ji nutí být perfektní dcerou a proto musí neuvěřitelně moc studovat. Možná i to je důvod, proč Erika utíká z domova a dělá vše, co by její rodiče neschvalovali. Další bonus v knize bylo rozdělení kapitol, kdy přesně podle obrázku poznáte, které části jsou o Míše a o Erice. Mimochodem, když se pořádně podíváte, poznáte to i podle ořízky.

Poslední výraznou postavou byla Radka a ta mě strašně štvala. Hlavně na konci knihy, protože ta její reakce byla naprosto hnusná a podlá.

Plno lidí psalo, že je rušilo od čtení množství chyb. Upřímně se musím přiznat, že jsem jich moc nezaregistrovala. Ano některé formulace byly docela krkolomné, ale to se dá odpustit. Rozhodně si myslím, že se nejedná o rušivý element. Trochu víc bych propracovala příběh, hlavně samotný závěr této knížky. Rozhodně by mě zajímalo, jaký by na celou situaci měli názor Eričiny rodiče a celkově, jak se to celé bude vyvíjet dál a doufám, že je šance, že vyjde pokračování.

Kniha je rozhodně zajímavá a já jsem ráda, že jsem ji podpořila skrz Pointu a myslím, že je super, že něco takového vyšlo v Čechách od české autorky. Rozhodně si myslím, že stojí za přečtení, protože nahlédnete do duše člověka, který je "jiný".

⭐ 4/5