Touha po modrém nebi

Touha po modrém nebi https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109071/touha-po-modrem-nebi-109071.jpg 3 19 5

Přidat komentář

PastorMal13
05.12.2023 4 z 5

Kvalitou tato antologie rozhodně převyšuje tehdejší československé sci-fi povídky. Většina povídek měla zajímavý námět nebo alespoň myšlenku. Mezi nejlepší zde uvedené povídky považuji Porucha rakety, Vyprávěj Dago a Host z hlubin. Naopak mě zklamal Stanislaw Lem, jehož povídka byla snad úplně nejhorší.

Lele61
15.04.2023 4 z 5

Antologie sci-fi povídek polských autorů. Obsahuje celkem 23 povídek a jsou zde zastoupeni jak "klasici" polské sci-fi jako Stanislaw Lem, Janusz A. Zajdel, Konrad Fialkowski a Adam Wiśniewski-Snerg, tak i pro českého čtenáře méně známi autoři. Námětově jsou povídky pestré a různorodé. Pro čtenáře, který polskou sci-fi nějak blíže nezná, je to vhodné k přečtení. Alespoň zjistí, že polská sci-fi není jenom Lem :-)


ludek.n
13.01.2021 3 z 5

Editor a překladatel Ludvík Štěpán dal dohromady dvacet tři, povětšinou krátkých, sci-fi povídek známých i méně známých polských autorů a sbírku přiléhavě nazval podle motivu z posledního kousku David a Goliáš Czesława Chruszewského. Je smutnou pravdou, že český čtenář zná z polské fantastiky asi nejlépe Stanisława Lema, jehož romány a povídky u nás bez problému vycházely i v době totality a který většinu svých současníků a po dlouhou dobu i následovníků jednoznačně zastínil šíří svého talentu. Touha po modrém nebi tak ukazuje, že nejenom Lemem žije polská sci-fi literatura. Asi nejčastějším tématem tohoto souboru jsou cesty vesmírem a honba za „prvním kontaktem“ v nejrůznějších podobách a formách (Takový milý pacient, Vyznání, Krystalová civilizace, Instar omnium, Vyšetřování), hodně se také mluví o robotech, automatech a umělé inteligenci (Tam, kde slunce zapadá zeleně, Ten, který zůstává nad oběma časy, Rekonstrukce, Vyprávěj Dago), méně pak o lidech a jejich schopnostech (Prognóza, Zpráva, Domek ztracený v kosmu, Cogito ergo sum). Za nejpodařenější povídku považuji Zegalského Poruchu rakety.

Filatov
11.06.2014 3 z 5

Člověk jen žasne, kolik autorů sci-fi Polsko má. To bych opravdu neřekl, ale na druhou stranu musím podotknout, že tato antologie má poměrně velký kvalitativní rozptyl, takže více jak 50% dát nemohu. Střídají se zde povídky skvělé s povídkami hodně slabými.

tlapička
09.12.2013 3 z 5

Roztomilé povídky