Tomáš Klus - Pane Bože, za co?

Tomáš Klus - Pane Bože, za co? https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156071/tomas-klus-pane-boze-za-co-156071.jpg 2 34 9

Před pěti lety se znenadání objeví jeden neobyčejně obyčejný kluk. Na první pohled si jen tak brnká na kytaru, jako by si s ní povídal. Zpívá, co zrovna cítí. A tak nejen autor knihy si v duchu říká něco ve smyslu - panečku, tak tohle má šťávu a přirozenou lehkost, styl, a hlavně smysl a odvahu, slova jsou o něčem. A dnes je Tomáš Klus obdivován napříč generacemi, stal se naším nejpopulárnějším a nejúspěšnějším zpěvákem! Člověk si možná najednou vybaví opravdové hudební symboly. Osobnosti, nikoliv zcela nepodobné, které kdysi také stály na úplném začátku, stejně jako nový hrdina, folkový zpěvák původem z Třince. Klus, dnes celkovým výrazem poněkud jiný než Karel Kryl či Jaromír Nohavica, s nimiž ovšem Tomáše často a svéhlavě srovnávají, se spíše podobá jakémusi mladému českému Bobu Dylanovi, nepochybně nejpozoruhodnějšímu písničkáři všech dob. A vůbec s ním nemá společné jen květnové zrození. Tomáš Klus podobně jako Dylan, rebel s kytarou a tvůrce velkých myšlenek, vyzve symbolicky hned zpočátku tvůrčí cesty své vrstevníky, aby se nestali "generací bezejmenných". Mladý zpěvák postupně dosahuje úspěchu docela fantastického, a hlavně šokujícího pro zaručené experty. Nejen mladí, ale s nimi i pomalu půlka Česka si společně z jeho avantgardní skladby "Pánubohudooken" notuje: "Za co, Pane Bože, za co?". Jako jeden z mála písničkářů zpívá o české politické scéně, a když píseň zazní na Českém slavíku 2011, kdy skončí hned za ikonou Gottem druhý, přihlížející hvězdy i hvězdičky ztrácejí lesk. Státní opera je jako opařená! Do bláznivého komerčního jarmarku SuperStar 2005 se příliš nehodí, ale za sedm let vyhraje paradoxně Českého slavíka, nejsledovanější anketu v našem popu, která je rovněž zejména zrcadlem hudebního show-businessu. Překvapivé vítězství je ovšem také přesvědčivým důkazem Tomášovy skvělé oblíbenosti mezi posluchači. Sám velký Karel Gott, jakýsi nesmrtelný český Elvis, jako jediný v sále Tomášovi zatleská vestoje a pak blahopřeje mladému českému Dylanovi! "Jeho vítězství je obrazem nálady mezi lidmi, atmosféry ve společnosti. A je to vítězství zasloužené, protože texty jeho písní mluví lidem z duše." Tomáš Klus sklidí vavříny i u prestižní Akademie populární hudby, která jeho tvorbu za rok 2011 ozdobí hned dvěma Anděly. Zrodil nový hudební fenomén. Sám říká, že ho baví lidé. Rád je poznává, rád jim nahlíží do životů a my se nyní díky poutavé knize ponořme do úžasného příběhu jednoho z nejtalentovanějších Čechů naší doby.... celý text

Přidat komentář

tomjurd95
28.03.2019 1 z 5

Knihu musím ohodnotit málo hvězdami a to z toho důvodu, že mi to připadá jako nějaký referát do školy, prostě výcuc informací, které si všichni můžeme najít na internetu, hvězdu tomu přidává pouze to , že autor sem tam přidá svůj vlastní názor. Možná by bylo fajn, spolupracovat trochu přímo se zpěvákem Klusem, a dodat i nějakého jeho osobní dojmy a postřehy. Ani se nedivím, že se při koncertech na tuto knihu nechce podepisovat.

Kamcatak
04.02.2019 1 z 5

Jednu hvězdičku dávám za to, že jsem se ze začátku knihy přece jen něco nového dozvěděla, jelikož to je z doby, kdy jsem Tomáše ještě nesledovala/neposlouchala a o jeho začátcích jsem vesměs nic nevěděla. Celkově jsem tu knihu vlastně přečetla jen kvůli tomu, že jsem v ní nacházela pro mě nové informace.
Jinak ale hrůza! Autor se neustále opakuje. Nepřestává se srovnáváním Kluse a Nohavicy, Kryla, Boba Dylana a dokonce Jaromíra Jágra (a to jsem si říkala jako "wtf?") a evidentně se nemůže nabažit svého "geniálního" výrazu "Klusovsky svůj", který se stále a stále znovu objevuje, až to začíná být trapné. Stejně tak jeho výraz "můj hrdina", který v první půlce knihy dává do uvozovek (protože to přece není JEHO hrdina), a v druhé půlce knihy se už na uvozovky vyprdne...

Nejhezčí je poslední část knihy, kde jsou zkopírované rozhovory (za tuto část autor teda ale bonus ode mě nedostane..) s Tomášem, které poskytl různým časopisům - konečně jsem se dočetla pořádný kus toho, co si taky myslí sám Tomáš.

Závěrem: kvalita knihy je příšerná, autor mi lezl na nervy, ale pokud jste fanoušek Tomáše, který o jeho mládí, začátcích a postupem na vrchol nemáte moc tušení, nic vám neudělá, když si to přečtete.. A nebo si to vygooglete :D


terysek47
23.09.2016 odpad!

Zklamání... Tomáše sleduji už 7 let, knihu sem četla již v roce 2013 a není tam nic, nic zajímavého .. pouze názor autora, informace všeobecně známé z internetu, dokonce občasné nesrovnalosti .. celkově nemám autora ráda
Čekám na knihu přímo od Tomáše :)

Alisce
15.11.2015 3 z 5

Jelikož nemám Tomáše nějak nastudovaného, zajímám se o něj od CD Proměnamě, našla jsem v knize pro mě nové informace. Něco je nepřesné, ale autor píše o Tomášovi hezky, takže v knize nevidím problém. Nic závratného, vše by se dalo najít na internetu, ale nějaký průšvih to není.

kika 13
23.09.2015 3 z 5

Knížka pro mě byla velké zklamání stále číst co si myslí pisatel,ale né Tomáš Klus mě vadilo.
Rozhodně nedoporučuji číst těm co se chtějí opravdu dozvědět něco o Tomášovi.

Lena25
03.01.2015 odpad!

Knihu jsem dostala,jako dárek(teď už vím,že ne příliš podařený),jinak bych si jí asi nekoupila a dobře bych udělala!Špatně odvedená práce,zato lehce vydělané peníze.Poskládat pár fotek a článků z periodik,neobtěžovat se s autorizací.Maminka nebo manažerka?,to je fuk.A šup s tím na trh.Fanynky koupí a dozví se,že se autorovi Tomáš Klus líbí skoro stejně,jako Bob Dylan.Tomuto autorovi(zdá se,že velmi plodnému),se budu rozhodně vyhýbat.Slovy klasika-"Nepište mi a pokud možno,nepište vůbec!"

Peace
18.05.2014 2 z 5

Kniha je pro mě trošku zklamáním. Samozřejmě jsem ráda, že o Tomášovi vyšla kniha, ale přijde mi, že jde o delší článek z novin - nic extra nového se fanoušek nedozví. Také mi vadilo neustálé srovnávání s folkovými zpěváky a srovnání s Bobem Dylanem bylo obsahem snad půlky knihy (já vím, trošku nadsazuji, ale opravdu mě to ve čtení dost rušilo).
Knihu jsem měla vypůjčenou a vím, že ji do své knihovny ani nekoupím - budu totiž doufat, že časem vyjde biografie autorizovaná, kterou by osobnost Tomášova formátu jistě zasluhovala.

Sofie45
21.03.2014 3 z 5

Byla pro mě samozřejmost, koupit si jí, vzhledem k tomu, že Tomáš je můj nejoblíbenější zpěvák a neuvěřitelně ho mám ráda i po osobnostní stránce.
Nevím, nevím, jedná se o poměrně hezkou knížku, sem tam jsem se i něco nového dozvěděla, ale přijde mi, že svým způsobem pohlížím na Tomáše jiným úhlem pohledu.
Dle mého názoru by se publikace dala zpracovat...lépe, nějak jsem tam nespatřila tu jiskřičku.
Teď netvrdím, že je to napsané celé vyloženě špatně, jsem i ráda, že někdo Tomáše poctil tím, že o něm sepsal lichotivou biografii. Knížky si vážím a jsem proto ráda, že můžu mít v knihovně právě ji...jen se trochu ztrácím v těch rozpacích, jež v sobě po přečtení nesu. Umocnil je i fakt, že Barbora je z nějakého, mně neznámého důvodu udávána v knize za jeho maminku...no nic, splést se může každý...ehmmm...

Lauralex
05.05.2013 1 z 5

"Pane Bože, za co?" Jakmile jsem ji objevila, řekla jsem si, že tu si přece přečíst musím, Tomáše mám neskutečně ráda a nebýt jeho, asi bych nebyla tam, kde teď jsem, ale tohle mi nic nedalo... Je to prostě životopis psaný někým, kdo ho má asi rád, ale nezná ho, takže vlastně o něm bez něj a nic. Nelituju toho, že jsem jí koupila, aspoň jsem viděla, jak blbě to může dopadnout, ale jinak je to zbytečná kniha.
Několikrát jsem si říkala, že to je psané někým, kdo se o něj zajímá, takže bych to neměla tak kritizovat, ale když jsem objevila, že je Bára označena za jeho maminku, to mě fakt dostalo.

Nejdřív jsem dala čtyři hvězdičky, ale to bylo kvůli Tomášovi, a tady se hodnotí kniha a ta moc dobrá není.