Ženevský podvod

Ženevský podvod https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/172250/bmid_zenevsky-podvod-172250.jpg 4 60 9

Tom Kirk série

< 4. díl

Bývalý agent CIA Tom Kirk se vydává z Las Vegas přes Řím do Ženevy po stopě vraha, ale narazí na spiknutí, na němž se podílí policie, politici, církev i mafie, spiknutí, které zasahuje až do světoznámých uměleckých galerií a dokáže se zbavit každého, kdo mu stojí v cestě. V Římě dojde k několika vraždám naaranžovaným podle Caravaggiových obrazů. Toma Kirka vyhledá na pohřbu jeho dědečka agentka FBI Jennifer Browneová, s níž v minulosti spolupracoval na některých případech, a požádá ho o pomoc při získání dávno ztraceného Caravaggiova obrazu Narození Páně. Jenže při akci v losangeleském kasinu zavraždí Jennifer odstřelovač. Tom má pocit, že její smrt nikoho nezajímá, a rozhodne se najít vraha sám. Stopy ho přivedou do Říma, kde se setká s Allegrou Damicovou, policejní odbornicí na starověké památky. Ta má obavu, že policie je zkorumpovaná, a začne po vrazích pátrat na vlastní pěst. Zjistí, že stopy vedou Toma i ji stejným směrem. Ukazuje se, že ve hře jsou kromě mafie, policie, politiků, bank, překupníků a vykradačů hrobů i významná muzea, galerie či soukromí sběratelé. Nitky se sbíhají do bezcelní zóny v Ženevě, ale kousek skládačky pořád chybí. Je možné, že řešení najde Tom Kirk po mnoha letech ve vlastní rodině?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

Geneva deception , 2009


více info...

Přidat komentář

TeaPeter
25.08.2023 4 z 5

Zajímavý námět, který se v knihách moc často nevidí. Svět lovců artefaktů je zjevně velmi krutý - jak pro artefakty, tak i pro lovce. Je smutné, kolik škody se napáchá, když to dosáhne tak "průmyslových" měřítek. Konec knihy mi přišel trochu přitažený za kde co, ale rozuzlení je to doslova bombastické. A konec epilogu? Ten je velmi, velmi povedený. Je moc velká škoda, že autor na sérii nepokračuje, ačkoli se zdá, že to původně měl v plánu.

LucieVN
26.11.2020 5 z 5

Vynikající příběh, hlavní hrdina mi byl velmi sympatický. Stejně jako Zlacenou pečeť, tak i ty tuto knihu jsem přečetla na jeden zátah.


kuky921
22.04.2019 5 z 5

Na počátku více dějových linek, které se ve finále spojí. Jakmile dojde již k mírnému propojení, dostává děj spád.

ThomasRuhe
23.03.2019 3 z 5

Tak přebal knihy nelhal. Do děje se zamíchalo vše, policie, církev, politici i ta mafie. To vše vytvořilo velký spletenec událostí. Není to úplně marné, směsice pátrání s objasňováním historických dějin šlo dobře dohromady.
Na druhou stranu, hlavní postava Toma Kirka mi nepřišla tak zajímavá, aby se kolem ní vytvořila celá série.
Hodnotím 3/5.

raffi
07.11.2018 3 z 5

Dej sa síce odohrával na mnohých miestach, ale na konci mám neodbytný pocit, že väčšina príbehu prebiehala akosi mimo stránok knihy a keby nám autor nedoprial to záverečné vysvetlenie, bola by som úplne stratená... K tomu mi vadili neustále náhody a neuveriteľné situácie, ako by sa Twining až príliš inšpiroval Jamesom Bondom (a že scéna so záchranou z pohrebenej komory, vrátane presunu s vrtulníkom do Ženevy, je toho jasným príkladom). Tým už séria u mňa úplne stratila punc detektívky a je to čisto dobrodružná literatúra.
Ale na druhú stranu, je tu aspoň niekto (teda jeden z mála), kto ukáže na nelegálne obchody s pamiatkami. A nevyhli sa tomu ani prestížne múzeá a inštitúcie.

alcan
16.03.2018 3 z 5

Ačkoliv je příběh poněkud slabší, dává nám možnost nahlédnout do toho, jak funguje černý obchod s uměleckými díly. Já jsem si u knihy odpočinul, i když znovu bych ji nečetl.

soukroma
08.06.2017 3 z 5

Mohlo to být dobré, dokonce skvělé, pokud by se více prostoru věnovalo umění a historii, sochařům a malířům, uměleckým dílům, jejich nálezům, krádežím, znovuobjevování, nákupům, aukcím, podivným sběratelům... To všechno se v knize sice kmitlo, ale jen velice krátce a povrchně. Místo toho je kniha plná akčních scén a přeskakováním mezi Římem, Monakem, Washingtonem, Las Vegas, Madridem, Milánem...

čef
16.04.2013 5 z 5

Těžko uvěřitelný příběh neúnavných a nezničitelných hrdinů připomíná romány Dana Browna. Kniha stojí za přečtení těm, které zajímá Řím a kšeftování s jeho historickými památkami. V rámci žánru dobrodružné literatury jde o slušný průměr.

kelve
03.11.2011 5 z 5

Historické pozadí knihy
Příběh je inspirován událostí, k níž došlo v roce 1995 ve skladu bezcelního pásma v Ženevě. Polocie tam při zátahu objevila více než deset tisíc nelegálně vykopaných starožitností v hodnotě více než třicet pět milionů dolarů. Následující vyšetřování vedlo k mafii a vyvolalo otázky ohledně role některých velkých světových muzeí, sběratelů a aukčních síní ve výnosném mezinárodním obchodu s nezákonně získanými uměleckými předměty.

Kniha se velmi dobře četla, oceňuji kratší kapitoly:-) Pro mě je to zatím nejlepší kniha od tohoto autora.