To je Paříž

To je Paříž https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176642/to-je-pariz-176642.jpg 5 57 6

Ano, toto je Paříž! První ze série slavných ilustrovaných průvodců světoznámého českého emigranta, ilustrátora, malíře, komentátora a redaktora rádia Svobodná Evropa Miroslava Šaška. Jeho procházka po Paříži proběhla před padesáti lety, je však překvapivě aktuální. Ač dnes v matce všech měst ubylo domovníků, koček i poštovních schránek, tržnice„les Halles“ se přesunuly do jiných čtvrtí a přibylo aut, její střechy jsou stále stříbrnošedé, bulváry široké, v kavárnách je od rána plno a voní tam máslové croissanty i dobrá káva. Procházet se Paříží je zkrátka pořád skvělé: ať už si jen listujete touto knihou, anebo ji strčíte podpaží a vydáte se objevovat na vlastní oči. Šaškovy knihy jsou nejen výborným průvodcem po městě, ale představují města taková, jaká jsou: okouzlující i obyčejná, plná slavných památek i drobných momentek všedního dne, a autor nezapomíná ani na děti, hry a atrakce, domácí mazlíčky, typické profese, oslovení… Své knihy tvořil uprostřed míst, o kterých psal: „Musíš se s těmi lidmi sžít, musíš je trochu poznat a oni musí poznat tebe… (…) Pak to začneš vidět jejich očima, pak už to nejsou jen domy a pamětihodnosti, ale život, takovej obyčejnej život, a ten ty města dělá.“ Svou velkorysou sérií knih o městech a zemích provedl Miroslav Šašek již několik generací dětí i rodičů na celém světě. Nyní se po 66 letech vrací do Čech.... celý text

Přidat komentář

pandaK
23.05.2023 5 z 5

Kouzelná obrázková publikace pro děti, která obstojí zub času, přestože byla napsána na konci padesátých let minulého století. Pomocí hezkých, dětem přátelských a někdy překvapivě realistických ilustrací a krátkých doprovodných textů autor provází děti i dospělé po největších památkách města, představuje obyčejný život místních obyvatel a poukazuje na místní odlišnosti u těch nejběžnějších věcí, jako je třeba vzhled pouličních lamp, fungování francouzských bister nebo ježdění pařížskou podzemkou. Lze využít i jako nenáročného průvodce městem.

Kačaba79
16.04.2019 4 z 5

V kostce pro děti shrnuté co je v Paříži nejzajímavější. Jen škoda, že to není z dnešní doby, ale před 50 roky. Paříž už jiná.


wiix
22.03.2017 5 z 5

Ja mám tak rada takéto poučné laskoty, pekne stvárnené, pre deti príťažlivé a plné informácii.

bibi.r
10.06.2016 4 z 5

Skvělý, malý průvodce pro budoucí malé milovníky Paříže. :)

zuzi1162
23.11.2014 5 z 5

Nádherná kniha, která si na nic nehraje. Je zároveň poučná, zároveň zábavná a navíc plná krásných ilustrací. Jen bych řekla, že Austrálie se mi líbila víc. Jsem zvědavá, co ty další knihy. Už se na ně těším.

Brambram
07.06.2014 5 z 5

Milá, jednoduchá knížka s hlavními pamětihodnostmi Paříže. Spíš pohlazení po duši, než průvodce. Přesto zaujme děti i dospělé