Tiara a koruna : román z XI. století

Tiara a koruna : román z XI. století https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336011/bmid_tiara-a-koruna-roman-z-xi-stoleti-2tx-336011.png 5 1 1

Román o zápasu mezi římským císařem Jindřichem IV a papežem Řehořem VII o vládu nad katolickou Evropou.

Romány Duchovní literatura Historické romány
Vydáno: , Cyrillo-Methodějská knihtiskárna a nakladatelstvi V. Kotrba
Originální název:

Tiara i korona: powieść historyczna z czasów Grzegorza VII , 1900


více info...

Přidat komentář

braunerova
14.09.2020 5 z 5

Romantický příběh o lásce Bertholda a Judity, psaný starou češtinou, dnes už asi nikdo číst nebude. Pokud ale někoho zajímá středověk a zápas o nadvládu mezi císařem římským Jindřichem IV a papežem Řehořem VII, mohu knihu vřele doporučit. Lidé v 11.století nemohli vědět, že to co začalo jako boj germánských kmenů proti Římu, bude pokračovat jako zápas guelfů a ghibellinů dalších 300 let. Autor věrně popisuje tehdejší společenské i politické poměry a významné historické osobnosti.

"Veselá letora Jindřichova ve spojení se štědrostí a věrností ke přátelům působí, že náklonnost obyčejného čtenáře staví se na jeho stranu. Byl člověkem s tělem i krví, obyčejným smrtelníkem se všemi vadami i cnostmi lidskými. Žil, bavil se, bloudil, hřešil a trpěl jako člověk a proto mu odpouští člověk živý jeho výstřelky.
V každém ohledu výše než on stál Řehoř, asketa, prostý všech vášní, kněz, zahleděný toužebným okem do nebe, geniální reformátor, duchaplný správce, oddaný celou duší své ideji ...
Člověk však obyčejný nemiluje takových velikánů. Pohlíží na ně s úctou, ale s úctou chladnou jsa pokořen jejich velikostí. Nutno, aby člověk byl orlem, by pochopil, porozuměl orlovi."