Ti za řekou

Ti za řekou https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114761/ti-za-rekou-114761.jpg 3 82 23

Ospalé městečko na jihu Spojených států s keříky čajových růží na náměstí, kudy jen málokdy projede automobil: ideální útočiště, chce-li člověk zahájit nový život s novou partnerkou a pustit se do psaní románu. Za poklidem venkovského života s jeho letitými zvyky a pověrami se ale skrývá zlo, se kterým žijí místní už po generace. Zlo, které vyžaduje oběti, nezastaví se před ničím a mstí se na nevinných. Zlo, které vychází z temného lesa na druhé straně řeky Román Ti za řekou se odehrává v Americe mezi dvěma světovými válkami, v Americe sužované hospodářskou krizí, na americkém jihu, který ještě tak docela nezapomněl na otroctví. Navzdory varování se Frank Nichols s přítelkyní usadí v domě svých předků v malebném městečku Whitbrow. Poklidem venkova chce léčit své traumatické vzpomínky z války a profesní problémy a napsat román - historii pohnutých událostí na otrokářské plantáži svého praděda, dnes zarostlé kdesi v lesích na druhé straně řeky. Den po dni se Frank seznamuje s mozaikou svérázných postaviček, propletených vztahů a úsměvných venkovských tradic. Malebný obrázek ale postupně dostává trhliny a na světlo vychází strach, se kterým místní lidé žijí po celé generace. Napůl zapomenuté zlo si žádá oběti a číhá na svou příležitost.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Those Across the River , 2010


více info...

Přidat komentář

Roubas
31.07.2023 3 z 5

Sestupná tendence. Začátek mi uhranul. Hlavní dvojice je sympatická a čtenář jim po pár řádcích přeje, aby se co nejrychleji zabydleli. Zapadlá jižanská městečka mají v popkultuře genius loci jako málo co - pestrá paleta svérázných postaviček, pěkný dům, řeka a lesy. Dokud se strašilo jen náznaky a povídačkami o místě za řekou, tak jsem listoval jako blázen, ale jakmile se horor dostal na povrch, nějak u mě knížka ztratila kouzlo. Závěr na jedničku, ale tu brakovost druhé poloviny už nesmyl.

vnimat_Krasu
18.01.2022 5 z 5

Tak tohle byla hororová laskomina s přesně tou atmoškou, kterou mám rád. Divnou, pozvolna stavěnou, plnou obskurních postaviček a tíživýho tajemna. Obdivuju, jak Buehlman famózně staví story. První půlka je vesnická, pozvolná, hodně založená na vztahu Franka a Dory, kteří jsou mimochodem tuze sympatičtí. Ta druhá je akční, béčková, ale pořád výborně napsaná a vygradovaná. Jednu chvíli si užíváte svérázně jižanskou redneck atmosféru a zabíjení času u šachů v místním koloniálu, o pár stránek později se v lese pálí ostrýma. A jak se to od poloviny celý rozjede, je strašně těžký přestat číst.


katerina0699
19.11.2021 3 z 5

Příběh byl zajímavý, ale ne zrovna takový, který si přečtete znovu

Jája92
24.02.2018 3 z 5

Kniha byla poutavá, dobře se četla.

Reader-Hel
22.07.2017 2 z 5

Vůbec si nedokážu vysvětlil, jak někdo může napsat skvělá kniha. :/ zaujal mě název, částečný popis a obsah.

Začátek byl nudný, do poloviny mě to ani nebavilo, dokud se to nerozjelo. Bohužel ale jak mile tam byla scéna s malým klukem v lese, tak jsem knihu mohla odložit. Bylo mi jasné, o co jde. Prostě podle mě zbytečně vyhozené. Doporučuju dětem, nebo snad jen bláznům.

niki-chan
26.06.2017 4 z 5

Úžasný a strašidelný příběh, sice s pomalejším rozjezdem, ale zato drsným koncem.

Knišíl
29.01.2017 2 z 5

Ze začátku jsem si myslel, že to bude na pět hvězdiček (hodnoceno v rámci hororového žánru), jenže se to zvrhlo v něco, co bych čekal tak leda od toho nejbéčkovitějšího filmu. Škoda nevyužité atmosféry z první poloviny knihy, v druhé polovině knihy jsem nevěděl zdali se smát nebo plakat nad tím, co se z toho vyklubalo. Přesto si myslím, že to někoho zaujmout může, nečte se to špatně, takže za to alespoň ty dvě hvězdičky.

trudoš
26.07.2016 3 z 5

Mojí chybou bylo, že jsem od titulu čekal příliš. Ale i když má očekávání zcela nenaplnil, rozhodně mu nemůžu upřít post solidního béčkového hororu. Přes podmanivou jednoduchost má však zápletka ten problém, že se rozjede až v polovině příběhu a tím pádem jí tak chybí prostor pro nějaké zajímavé či netradiční finesy. Pomalejšímu tempu vyprávění pak příliš nepomáhá ani nevýrazný hrdina, který předvede své nejlepší kousky s yperitem až v závěru románu. To ovšem považuji za nejsilnější moment knihy a také autorův nejlepší nápad. Jenže na tři sta stran trochu málo.
Co mě nicméně zklamalo zdaleka nejvíc, bylo prostředí. Časové zařazení jsem si ujasnil až díky anotaci, přičemž americký jih je vymalován jen pomocí rasistických narážek a trocha toho puritánství. Christopher Buehlman sice kulisy postavil moc pěkně, ale neuvěřil jsem jim ani na vteřinu, což ještě podtrhuje fakt, že pro děj v důsledku nejsou moc podstatné. Takže ač nápad poměrně pěkný, celkové zpracování mě příliš neohromilo.

sgjoli
24.07.2016 2 z 5

Od této knihy jsem měla celkem velká očekávání, anotace mne velmi zaujala, ale nakonec to bylo celkem velké zklamání. Byla to jedna velká nuda, nemohla jsem se pořádně začíst, ke konci jsem se musela do čtení nutit. Pořád jsem také měla problém si uvědomovat, že dějově se kniha odehrává v první půlce 20. století. Kniha místy obsahuje rasistické narážky a i když to jakože mělo dějově do knihy pasovat, mně se to prostě četlo špatně a dost ve mně vřela krev.
Taky se v knize často objevují sny hlavní postavy, které mi tu přišly prostě nudné a zbytečné a já je přeskakovala. Ke konci jsem přeskakovala i některé další scény.
Takže za mne jen 2 slabé hvězdy za pár pokusů o napínavé a tajemné scény.

PeM
07.03.2016 1 z 5

Přečteno před týdnem, dnes už skoro sotva vím, o čem to bylo

jefff
30.07.2015 1 z 5

Po slohové stránce katastrofa. Špatně napsané nebo podivně přeložené, ale věty byly napsány jak kdyby se jednalo o maturitní práci z Češtiny. Příběh nebyl nezajímavý, ale utopil se v hrozném zpracování.

vikikl
25.05.2015 2 z 5

Pro mě jedna velká slátanina. Nakonec jsem knihu dočetla, ale zpětně vnímám jako ztrátu času.

Henriette
30.04.2015 2 z 5

Dosti nešťastně zvolená kniha. Anotace zněla lákavě, ale styl psaní mi vůbec neseděl, v první polovině knihy se nic nedělo a popisování snů a vzpomínek na válku mě opravdu nebavilo. Pak následovaly asi dvě živější kapitoly a zbytek opět nuda...

zuzana13
06.03.2015 5 z 5

Překrásná kniha. Jednou si ji ještě přečtu.

evickakyticka
19.11.2014 4 z 5

Ještě v první třetině jsem věřila, že knihu odložím a nedočtu. Nakonec jsem se prokousala druhou třetinou a v poslední části knihy už jsem jen seděla jako socha a četla a četla a četla... a ignorovala jsem touhu odejít na záchod...kéž bych knihu dočítala za tmy, abych po cestě musela rožínat všechna světla:)

Terusta
24.10.2014 4 z 5

Knížka má velmi poutavý začátek, docela jsem se při čtení i začínala bát :) Potom ale přišel nečekaný obrat a já jsem se spíš začínala bát, jestli se příběh nezmění v absolutní propadák... Naštěstí se tak nestalo a celkový dojem je velmi dobrý. Čtivá a zajímavá kniha, určitě doporučuji :)

dita5803
07.10.2014 4 z 5

Fajn knížka, konec výborný :) kdo ví, jak se rozhodne. Po dvou, nebo po čtyřech ? :)

minirock
15.12.2013 4 z 5

Knížka mě zaujala od začátku ale až v polovině začala být opravdu napínavá. Bohužel srazil ji dle mého hodně nepodařený konec. Škoda, potenciál měla velký ale zůstalo to tak nějak v půlce cesty.

sarekaslukova
08.10.2013 2 z 5

Horor? Tak to mi spíš přišlo jako zastrašení malých dětí, aby nechodily pozdě večer do lesa, že tam číhají zlé potvory. To že se to odehrává v době po první světový mi taky vadilo. Ale to není problém knížky, ale můj ohledně všeho kolem válek. Frankovy sny byly nejdřív celkem dobrý, ale pak mi začaly vadit. A ani konec mi nepřišel moc napínavý.

deedulka
07.09.2013 3 z 5

Mrazivé vyprávění o tom, co žije za řekou a potřebuje jíst... Z knihy nemám moc dobrý pocit, ale to bych asi neměla z žádného takového hororu s prvky nadpřirozena. Hlavními postavami jsou snoubenci Frankie a Dora, kteří se přistěhují do vesničky, v níž chtějí začít nový život. Věci naberou rychlý spád, když obyvatelé městečka přetrhnou tradici a za řeku přestanou posílat obětní prasata. Městečko pak potká několik katastrof a obyvatelé se rozhodnou, vzít spravedlnost do svých rukou a bránit se...Od druhé poloviny byla kniha opravdu napínavá.