Ti, kteří létají

Ti, kteří létají https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123555/mid_ti-kteri-letaji-ApC-123555.jpg 3 7 3

Ti, kteří létají je pokus o paropankový čili steampunkový román, který spojuje prvky science fiction a fantasy, vše v atmosféře viktoriánské epochy.

Přidat komentář

denib
17.08.2023

I když jsem knihu přečetla celou, ani jednou jsem se pořádně nezačetla. Vlastně si ani netroufám dát hvězdičkové hodnocení, protože to je, jako bych tímto nevtahujícím příběhem jen tak proplula zcela nedotčená. A teď, několik dní po přečtení, už ani nevím, o čem to bylo. Četla jsem to vůbec?

ludek.n
18.04.2018 3 z 5

Malinko plochý a až dětsky naivní příběh, a to jak z hlediska děje, tak i použitými výrazovými prostředky. Místy je to k pousmání, místy na zívání a bohužel se najdou i scény, které jsou vyloženě k smíchu. Pro mladé čtenáře to ale může být docela dobrý vstup do říše fantasy a k jejím rozsáhlým epickým ságám. Dovedu si tuhle novelu docela dobře představit jako předěl mezi pohádkami a čtením pro dospělé. Více ambicí bych jí asi nepřisuzoval.


Zelený_Drak
07.06.2016 4 z 5

Hodnotím 4* jako dobrodružný fantastický příběh pro větší děti (9+), který je spíše delší povídkou nebo kratší novelou a s anotací avizovaným románem nemá nic společného. Jsou to tedy jiné 4* než u románu, nebo u poezie. Rovněž zpochybňuji zařazení ke steampunku, byť ho znám spíše v seriálové podobě. Steampunk si představuji jinak než jako cokoliv z viktoriánské epochy.

Nejzajímavějšími prvky jsou asi žraloci a malý vesmířan. Příběh o záhadném ostrově, o potomcích Atlantidy (nebo země Mu) a o potomcích Červeného Bedrníka je napsán poutavě a podle mě hravě předčí Tanečnici z Atlantidy (Poul Anderson).

Místy se člověk i pousměje a myslím, že humor, který autorka použila, více pobaví děti. Pak jsou zde jisté problematické body, jako když džentlmeni rozebírají, kdo podle práva může a nemůže být britským občanem. Nevím, zda autorka-právnička sáhla do historie práva a opravdu to odpovídá, ale jsem nakloněna věřit tomu, že ano (ne, nechce se mi to ověřovat). Pak jsou tu nějaké potyčky. Hlavně z počátku, když se dva zápasící muži v rámci rvačky trkali hlavou do břicha, jsem protáčela oči v sloup. Nakonec jsem se ale rozhodla, že i tato nepraktická technika má asi především pobavit čtenáře.