Thyl Ulenspiegel

Thyl Ulenspiegel https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310612/bmid_thyl-ulenspiegel-0yy-310612.jpg 4 32 5

Ilustrace Zdenek Seydl.

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

La Légende et les aventures héroiques, joyeuses et glorieuses d’Ulenspiegel et de Lamme Goedzak au pays de Flandres et ailleurs , 1867


více info...

Přidat komentář

Kyri
29.06.2023 4 z 5

Kniha o Enšpíglovi a částečně i o Filipu II. a jeho působení v Nizozemsku. Je to velmi zajímavé čtení, jako historická sonda do určitého období. Poměrně dost naturalistický popis, originální jazyk. Je to ale kniha z 19. století, která se rozhodně nečte rychle.

Atanone
30.05.2020 5 z 5

komentář eraserhead to říká za mě, s dovolením se přidám. Tato kniha se velmi liší od klasického pojetí "Enšpígla" tak jak ho známe z dětských příběhů. Já jsem knihu před lety zakoupila v antikvariátu kvůli krásným ilustracím a spěchaje jsem do ní nenahlédla, takže jsem vlastně až ve vlaku zjistila, cože jsem si to koupila. Velmi doporučuji.


Marekh
11.03.2018 4 z 5

Citáty z knihy, které mne oslovily:

Synu, neber nikdy člověku ani zvířeti jeho svobodu, to je nejdražší statek na tomto světě.

Jsou totiž na světě dvojí zbabělí lenoši: jedni na práci nadávají, druzí skuhrají, mají-li dělat.

Garik
30.06.2011

Celý názov originálu znie: LA LÉGENDE ET LES AVANTURES HÉROÏQUES, JOYEUSES ET GLORIEUSES D' ULENSPIEGEL ET DE LAMME GOEDZAK AU PAYS DES FLANDRES ET AILLEURS

eraserhead
29.06.2011 5 z 5

Taky máte Enšpígla zafixovaného jako veselého a pozitivně zlomyslného šprýmaře, jež svým svérázem trestá lidskou hloupost, z knihy "Moudří blázni"? Tak na to rychle zapomeňte. Tenhle román je všechno, jen ne veselý. Pravda, pár veselých historek se zde najde, jinak to je však místy dost krvavé drama (dodnes mám v živé paměti scénu, kdy z hořící hranice zachraňují již zpola popálenou Enšpíglovu matku), odehrávající se během jedné smutné epochy (nejen) náboženských bojů. Nádherný příběh, který je však nádherný ve své ponurosti a smutnosti. Jak mě Enpšígl z Moudrých bláznů rozesmíval, tady mě dokázal i rozbrečet.