Theologie - součást naší doby

Theologie - součást naší doby https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116969/theologie-soucast-nasi-doby-116969.jpg 5 2 1

Přední německý teolog, biskup v Rottenburgu Stuttgartu, se v několika studiích dotýká postavení i úkolů katolické teologie v moderním světě, zejména ve vztahu k církvi.

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Česká křesťanská akademie
Originální název:

Theologie und Kirche


více info...

Přidat komentář

mirektrubak
26.08.2021 4 z 5

Soubor úvah kardinála Kaspera má něco společného: vždy se tak či onak věnuje vyrovnávání se katolické církve s odkazem druhého vatikánského koncilu. Na první pohled by se zdálo, že se jedná o úzce vymezená témata, která nemohou zaujmou nejen nikoho mimo církev (což je nejspíš pravda, kardinálův akcent je výrazně vnitrocírkevní a jako adresáta si lze nevěřícího čtenáře představit jen těžko), ale i nikoho mimo těch pár teologů, kteří se odborně věnují postkoncilnímu vývoji. Ale není to tak, myslím. Úvaha o napětí mezi lidskou autonomií a teonomií vlastně není ničím jiným než snaha zjistit, co je mým nejcennějším pokladem. Zamyšlení nad církví jako communiem nastoluje otázku, kdo je mým bližním a jak učinit z cizího člověka bližního. A christologie „zdola“ zase naléhavě upozorňuje, že plná lidskost Krista nám pomáhá si uvědomit, kde najdeme skutečná slova života.
Samé důležité věci! Kardinál Kasper nám je nepodává jako na zlatém podnose, ale vynaložit jistou intelektuální aktivitu k nalezení perel v moři odborných termínů určitě stojí za to!

Štítky knihy

křesťanství Bůh, Hospodin teologie

Autorovy další knížky

Walter Kasper
německá, 1933
1996  80%Dogma pod Božím slovem
2003  100%Uvedení do víry
1997  65%Teologie křesťanského manželství
1994  90%Theologie - součást naší doby
2014  60%Evangelium o rodině

Kniha Theologie - součást naší doby je v

Přečtených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x