Nesmrtelní z Meluhy

Nesmrtelní z Meluhy https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350604/mid_nesmrtelni-z-meluhy-jxM-350604.png 4 123 45

Trilogie Šiva série

1. díl >

1900 před naším letopočtem. To, čemu dnešní Indové mylně říkají Harappská kultura. Obyvatelé tehdejší doby tuto zemi nazvali Meluha – dokonalou říši, která existovala mnoho staletí před sjednotitelem Lordem Ramem, jedním z největších panovníků všech dob. Tato kdysi hrdá říše a čelí vážným nebezpečím a je pomalu ale jistě odsouzena k zániku. Obyvatelé navíc musí čelit nájezdům z východu, ze země Chandravanshis. A aby toho nebylo málo, zdá se, že Chandravanshis se spojil s lidem Nagas, podivně deformovanými lidmi s úžasnými bojovými schopnostmi. Jedinou nadějí pro Suryavanshis je prastará legenda: Dosáhne-li zlo obřích rozměrů a zdá se být vše ztraceno, když se zdá, že vaši nepřátelé vyhráli, vynoří se hrdina. Ale může být přistěhovalec z Tibetu, Shiva, hrdinou? A chce vůbec být hrdinou? Je to jeho osud – Shiva musí vést lid Suryavanshi za pomstou a zničit zlo.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Omega
Originální název:

The Immortals of Meluha , 2008


více info...

Přidat komentář

Yarwen
21.10.2023 2 z 5

Do indické Meluhy přijíždí Šiva, který se stává Nílakanthou podle znamení, že mu zmodrá krk. Melužané mají obrovské štěstí, že krk zmodral právě Šivovi, jelikož je to schopný a neohrožený vůdce. Příběh je částečně milostný (zprvu jsem myslel, že autorkou je žena), částečně popisuje Šivův příběh, který přijme roli Nílakanthy a snaží se zlepšit svět. Není to výtečné, není to špatné, je to takový průměr, bohužel se spoustou indických slov a jmen, což činí knihu maličko nepřehlednou.

Thalin
19.04.2022 2 z 5

Asi jsem čekala něco docela jiného. Nechápu přirovnání k Tolkienovi. To se vzalo sakra kde? Ne, to tam opravdu nenajdete. Svět a společnost je sice docela propracovaný, ale autor má neustálou potřebu vysvětlovat kastovní systém, jak co funguje a proč a to je poměrně nuda.


BarkaS
11.08.2021 3 z 5

Pokud si chcete přečíst něco neotřelého, tohle není úplně ta správná volba. Jistě, je zajímavé se podívat “na zoubek” jiné kultuře, ale žádná superpřekvapivá ani superzábavná prohlídka to není. Další díl bez výčitek vynechám, byť by se mi líbily ty krásné přebaly v knihovně :D. Anotace prostě slibovala víc, než jsem dostala.

chodícírohožka
29.05.2021 2 z 5

Nepříliš čtivá kniha s hezkou obálkou a předvídatelným dějem, který je celkem nudný, obsahuje spoustu nesmyslů a šablonovitých postav. Za konec, který představuje v půlce utnutá kapitola a kouzelná slova "Pokračování příště...", by si autor zasloužil nafackovat.

kramver
04.05.2021 3 z 5

Těšila jsem se na strhující příběh, ale kniha je spíše průměrná. Nenadchla mě natolik, abych si pořídila další díly. Bylo to takové šablonovité, předvídatelné a ničím novým mě to neoslnilo.

PetraKysova
01.02.2021 5 z 5

No tak to bola brutálna jazda. Dlho som mala túto knihu v knižnici a nevedela som sa nejako donútiť ju začať. Ale keď už som raz začala nedokázala som prestať.
Štýl písania bol naozaj vynikajúci, celú dobu som bola napätá a čakala čo sa bude diať ďalej.
Šiva je ako postava napísaná naozaj bravúrne, je bystrí, vľúdny, chápavý. Rozumiem prečo ho ľudia uctievajú.
Dej je skvelý, príjemne ubieha a graduje a vy celú dobu rozmíšľate kto je zlý, prečo ten nág zachránil tie ženy? Prečo chcú princeznú? Nič z toho predsa nedáva zmysel, je tam tak veľa protichodných činov, že vás to drží v napätí do konca. Záver knihy bol brutálny. Ten boj, tí vikramovia u toho mi vyhrkli slzy.
A posledých pár stránok dalo ešte viac otázok, a drží ma to v napätí, že si okamžite potrebujem kúpiť pokračovanie.
Odporúčam všetkými 10.

klara1550
11.12.2020 4 z 5

Úplně mi to do žánru fantasy nesedí (na wikipedii je uvedeno mytologická fikce - to je mnohem přesnější) a čekala jsem něco hodně jiného, ale překvapilo to příjemně. Je to napsané tak zvláštně jednoduše a přímočaře. To jsem si vysvětlila indickou mentalitou, která je nám hodně vzdálená. Díky tomuhle pohledu mě to bavilo.

Ran
03.12.2020 5 z 5

Tato kniha má skvělý styl psaní, který je občas trochu plochý. A rovněž skvělý styl vyprávění, který je velmi čtivý. Konec je výborně naspsaný, ale také to je zároveň velký cliffhanger. Sice u série nečekám uzavřený konec, ale i tak mi přišlo, že autor mohl zakončit příběh na jiném a lepším místě.

GošaGoša
25.08.2020 5 z 5

Nic jsem od toho nečekala a byla jsem nadšená, jak je kniha jiná a svá. Díky stylu vyprávění to bylo odpočinkové, nenáročné čtení. Od začátku až do konce jsem si vychutnávala ty kulturní, místy těžko pochopitelné, odlišnosti. Až jsem si místy říkala, jak ta civilizace Meluhy může s těmi svými pravidly fungovat? Pak mě ale zamrazilo, že iks nesmyslných pravidel zažíváme zcela normálně a nepřemýšlíme nad tím. Příjemná byla i ta divadelní dramatičnost na hraně naivity, což evokovalo indické (nejen) filmy. Kdo by to nečekal, že? Těším se na pokračování.

cca
12.08.2020 5 z 5

Je to taková pohádka z prostředí starověké Indie. Nechybí tam nic - je tam akce, láska, zajímavé prostředí. Příběh je velmi jednoduše napsaný, ale myslím si, že to byl i záměr. Celkově je to moc hezké, vhodné jak pro děti, tak pro dospělé.

Annkag
02.07.2020 4 z 5

Hrozně se mi to líbilo.Četlo se to zpočátku těžce ale pak jsem se postupně seznamovala s postavami, které mi byli sympatické i méně sympatické.
Jsem zvědavá na ty Nágy.

Racek213
11.03.2020 5 z 5

Tak tohle byla bomba. Nádherné téma z dob Mohenža-Dára a Harappy... Tak tohle fakt mohu.

jakub2418
15.01.2020 4 z 5

Oddechovka jako blázen. Já se u toho moc bavil.

medvídě
31.12.2019 4 z 5

Poutavý příběh z daleké Indie v dávných časech. Autor výborně vymyslel a s tím koncem - chcete znát pokračování, protože příběh vám byl utnut v napínavé části. Není to sice příběh, který vás chytne tam moc, že tu knihu nedáte z ruky (alespoň pro mě to tak bylo a proto jen 4 hvězdičky), ale i tak se dobře čte a jste zvědaví, co se v životě hlavního hrdiny stane a jak svou cestu zvládne.
Místy byl pro mě příběh hotový jazykolam a v duchu jsem měla chuť cizí slova přeskakovat, až se nakonec nestalo a já jsme se to naučila plynule přečíst.

Jak může obyčejný cizinec změnit osud celých národů?
A jak ví, že in je tím pravým?
Získá nakonec to, po čem jeho srdce prahne?
Dokáže poznat pravdu a poznat skutečné zlo?

CharlesWard
24.12.2019 odpad!

Nelíbil si mi Tolkien. Ve srovnání s touhle náboženskou agitkou je ovšem J.R.R. pan spisovatel.

Andynka
11.12.2019 3 z 5

Kniha spíše pro mladší. Je psaná velmi jednoduše ( kromě jmen). Což mě, jako starší osobu zaráželo. Na to, v jaké době se to odehrává , mají mluvu velmi moderní. :-D Každopádně je to velmi zajímavý příběh a těším se na pokračování. Jen bych tu knihu doporučila spíše dětem okolo 13 let. :-)

adam5955
27.11.2019 4 z 5

Kouzelny lektvar? Proc ne? Asterix s Obelixem ho taky měli a jsou to mi oblibenci. Kohoutek ve sprchovem koute? No, to je trosku moc. Ale je to moc krasna pohádka, zalozena na mytech a legendách. A proc by ,,dobro,, mělo byt to slabe a a bezbranne, které 300 stran prohrava a na posledních 20ti zazracne vitezi? Siva není nas cesky Honza, co s holym zadkem jen tak mimodek zabije mocného draka cestou za princeznou. Siva je valecnik a Meluha je mocna. Dej je bez zbytečných kotrmelcu a krasne se ubira jednim smerem. Amish rozhodne není Tolkien, jak pravi prebal. Ale rozhodne je to spisovatel a z knihy je citit radost a ucta s jakou to psal. A Nandi v kaste byku? Tohle je mistrny obrat, jak dodrzet a presto přetvořit myty k obrazu svému.


Nejsem si jisty, klidne me opravte. Dobu a tento kontinent nemam moc prostudovanou. Rozhodne byli velmi vyspeli, jedna se o volne zpracovani mytologie , ale prijde mi, ze autor zbytecne moc cerpal z novějších dejin… Alexandr, Rim, Recko…. Technologie, postupy, taktiky i ruzne projevy a názory. A nebo chyba prekladu.

kachnat
22.09.2019 3 z 5

Trochu rozvlekle psané, ale vcelku příjemný příběh.

mggorion
19.09.2019 2 z 5

Na túto trilógiu som sa veľmi tešil, z doporučení na internete som mal veľké očakávania. Knihy som čítal v angličtine, no po rečítaní celej trilógie som sklamaný. Knihy sa čítali pekne, príbeh písaný ceľkom pútavo ale hodne dejových konštrukcií je veľmi slabích, mám rád fantasy žáner, ale ani fantasy nestrávi niektoré "hlúposti" uvedené v tejto trilógii. Za seba trilógiu nedoporučujem.....

Andrea_I_Am
04.09.2019 2 z 5

tohle se nepovedlo. Od místy podivného slovosledu až k samotnému ději, který byl tak zvláštně vyprávěn, že jsem knihu prostě v půlce zavřela. Přitom ten příběh sám o sobě má celkem slušný potenciál ...

Štítky knihy

Indie Vikingové Buddha bohové indická literatura fantasy hrdinská fantasy Šiva

Autorovy další knížky

Amish Tripathi
indická, 1974
2018  73%Nesmrtelní z Meluhy
2019  74%Tajemství Nágů

Kniha Nesmrtelní z Meluhy je v

Právě čtených2x
Přečtených161x
Čtenářské výzvě27x
Doporučených12x
Knihotéce221x
Chystám se číst140x
Chci si koupit23x
dalších seznamech6x