Tetované děvče

Tetované děvče https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15010/bmid_tetovane-devce-jY9-15010.jpg 3 24 5

Stárnoucí spisovatel a překladatel Joshua Seigl si nadevše cení svého soukromí a staromládenecké nezávislosti, nečekaná těžká choroba ho však donutí hledat si asistenta. Nakonec odmítne všechny kvalifikované uchazeče – zato v náhlém popudu zaměstná neznámou dívku s podivným tetováním, která neobratně vypomáhá v místním knihkupectví... Alma Buschová – tetované děvče – se až dosud protloukala životem všelijak; má milence (a pasáka), kterého se zoufale snaží zbavit, a zároveň zoufale touží, aby ji miloval. K novému zaměstnavateli zpočátku cítí slepou nenávist – zámožný intelektuál s židovským jménem představuje všechno, co ona v životě postrádá nebo čemu nerozumí - a tak se mu mstí: okrádá ho, pokusí se ho zabít... Během několika měsíců, v době, kdy Joshua Seigl své nemoci pomalu podléhá, se však její nenávist promění ve slepou lásku. A jeho smrtí se má dovršit i osud Almy Buschové... V temném i něžném příběhu vyprávěném z pohledu protagonistů autorka osobitým stylem zkoumá strukturu lidských vášní, mistrně konfrontuje různé citové světy a rozkrývá nejhlubší stránky lidské povahy, kořeny lásky, nenávisti a touhy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Tattooed Girl , 2003


více info...

Přidat komentář

_paajina
15.04.2020 4 z 5

Předesílám, že jsem knihu četla v originále a z vlastní zkušenosti vím, jak velkou roli hraje překlad v celkovém vyznění knihy.
Překvapuje mě, že zde má román docela nízké hodnocení. Já jsem byla unešená. Knihu jsem zhltla za necelé tři dny, a možná i proto se mi zaryla hluboko pod kůži.
Oatesová je výborná spisovatelka, jako jednu z mála současných autorek jsme ji četli i na vysoké. Pak se mi úplnou náhodou do ruky dostala The Tattooed Girl, některý z vyučujících přiřadil ke knihám na rozebrání i "proof" tohohle příběhu. Hned od první strany mě zaujalo podivně sterilní vyprávění - nedokázala jsem se s postavami ani situacemi vůbec ztotožnit a možná právě to je na téhle knize tak výjimečné, nikdy jsem nepoznala tak nepřístupný narativ. Velmi se mi líbily jemné nuance ve stylu vyprávění - třeba že na začátku Almina přímá řeč není označená v uvozovkách, ale pouze kurzívou, jako by snad ani neměla "svůj vlastní hlas", což považuji za geniální budování postavy pomocí stylistických prvků, protože Alma jej opravdu nemá, v průběhu příběhu jej teprve nalézá.
Některé velmi surové obrazy však možná ani nebyly potřeba, každopádně rozhodně posilují příběh, takže proč ne...Závěr byl logický, ale stejně velmi překvapivý.
Celkově je to prostě velmi zajímavý počin, který rozhodně stojí aspoň za zkoušku.

Abroš
22.03.2020 4 z 5

Román o složitosti vztahů dvou rozdílných lidí.Nemocného muže a problematické dívky,která hledá své místo.Je to už delší dobu,co jsem to četl,ale četlo se to dobře.


douchová
29.08.2015 3 z 5

No, mám radši ranou Oatesovou. Čte se to velmi dobře, ale i přes dramatické scény mi to přišlo trochu ploché. Téma mě zaujalo, hlavně jak si poradí s popsáním roztroušené sklerózy, což docela ušlo.
Není to škoda času, ale vracet se k tomu asi nebudu.

milamarus
10.08.2015 2 z 5

Podivuhodným vztahovým trojúhelníkem mi to připomnělo Oddanou manželku (od: Roberta Goolricka). Hlavní postavou je (stejně jako tam) ženská mající dvojí tvář. Jednu tichou a pečující (když je se Sieglem – nemocným mužem pro kterého pracuje jako asistentka), druhou vzteklou, závistivou a zlostnou (když je sama nebo s Dimitriem - mužem, kterého miluje a kterému se chce zalíbit.) Ptáte-li se čím, tak vězte, že mezi luxováním a tříděním staré pošty, vynáší z domu drobnější věci, a že muže, který jí věří a je na ní odkázán, se snaží zabít. Celkem odporně.
Ano, v souvislosti s druhou světovou válkou, koncentráky a Vergiliem je soužití Siegla a Almy čtivé, překvapivě fungující a drží celou knihu nad "odpadem" – (chcete vědět co bude dál, kdo jí udělal tetování, proč ho chce zabít, zda se jí podaří uniknout, atd.) Přesto myslím, že by se nic nestalo, kdyby kniha začínala až od druhé části (z celkových čtyř), tj. textem, který mě zaujal už na zadní straně. A taky kdyby byla o pár kapitol chudší. Bylo by to méně zmatečné….

sarka-destiny
21.01.2013 4 z 5

Knížka mě opravdu chytla, byť některé scény se mi zdály brutální. Závěr jsem čekala jiný, o to to bylo lepší. Těším se, až začnu číst další knihu od J.C. Oates, která na mě doma už čeká.

Štítky knihy

americká literatura

Kniha Tetované děvče je v

Přečtených35x
Knihotéce41x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x