Terorismus a radikalizace v České republice: Možnosti detekce rizikových osob

Terorismus a radikalizace v České republice: Možnosti detekce rizikových osob https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506473/bmid_terorismus-a-radikalizace-v-ceske-r-lry-506473.jpg 3 1 1

Publikace pojednává o problematice terorismu a radikalizace v České republice a reaguje na aktuální trendy a události posledních let. Autorský tým, složený z odborníků akademické a bezpečnostní sféry, v jednotlivých kapitolách nahlíží na tento fenomén z pohledu rozmanitých vědních disciplín a přístupů.

Přidat komentář

Metcheque
13.01.2023 3 z 5

Terorismus a radikalizace v České republice ukazuje, že překlápění vědeckých textů do knižní podoby se dá zpackat ještě o level výš. Poměrně zajímavé téma, tedy nikoli dějiny terorismu v Česku obecně, ale radikalizace jedinců-osamělých vlků variuje mezi psychologií (osobnostní rysy pachatelů) a politologií (ideologické pozadí radikalizace) by při správném uchopení mohlo vydat na dobrou knihu. Textů však pravděpodobně nebylo dostatek, a tak se autorka rozhodla knihu poskládat i z vědeckých článků, které s tématem souvisí spíše okrajově.

Vedle výborné studie Ludmily Čírtkové o radikalizaci z pohledu forezní psychologie se tak objevuje článek o resocializaci vězňů či možnostech probační a mediační služby. Iva Lišková přidává studii o radikálním islamismu na území ČR, žádné další studie (třeba z prostředí politického radikalismu) však už v knize nejsou. Lukáš Vilím zase ve studii o hate speech kopíruje celé špalky paragrafů, místo aby z nich udělal stručný výtah. Ostatně autoři jako by se předháněli v tom, kdo svůj text napíše složitějším jazykem. Přitom vydat knihu pro širší veřejnost vyžaduje naopak značné redakční zjednodušení. Dohledávat, co je „propojení postpenitenciární péče“ se běžnému čtenáři opravdu nechce.