Terminus

Terminus https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444719/bmid_terminus-bDc-444719.jpg 4 82 26

Brutální vražda. Ztracená dívka. Čas se krátí. Agentka Národní vyšetřovací služby Shannon Mossová je přidělena k řešení vraždy rodiny člena elitní jednotky SEAL a především k pátrání po jeho zmizelé dceři. Záhy zjistí, že mariňák patřil k posádce kosmické lodi U.S.S. Libra, určené pro plavbu Hlubokými vodami do budoucnosti a záhadně ztracené v temných proudech času. Cesta lodi Libra daleko do budoucnosti je pevně svázaná s násilím, které Shannon vyšetřuje v současnosti. Je odhodlaná najít ztracenou dívku za každou cenu. Pohání ji jak tvrdohlavost a odhodlání, tak znepokojivý pocit, že tato událost až příliš souvisí s jejím životem. Důkazy leží v budoucnosti, a tam se musí vypravit, chce-li odhalit pravdu. Ke své hrůze zjišťuje, že na rychlosti jejího vyšetřování nezávisí jen osud jedné rodiny. V budoucnosti čeká Terminus, hrůzný konec, zkáza, zánik lidstva. S každou další cestou je odpočítávání času kratší. Terminus se přibližuje.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Sci-fi
Vydáno: ekniha , Planeta9
Originální název:

The Gone World , 2018


více info...

Přidat komentář

Malarkey
28.03.2024 4 z 5

Tak tohle teda byl nářez. Respektive dobrá divočina plná časových paradoxů. Cestování časem, dopředu, dozadu, alternativní reality a všechno s tím spojené. To je to, co od knihy Terminus můžete očekávat.

Začátek příběhu je taková solidní severská detektivka. Tedy drsná škola, hutná atmosféra jak se patří. Jenže se sci-fi nádechem, který jak kdyby do námětu úplně nepasoval. Později, ale když se hlavní hrdinka párkrát otočí v budoucnosti, aby se vrátila zpět do minulosti, se začnou dít divy a sci-fi žánr začne převládat. Až tedy do doby, než příběh pohltí kompletně.

Osobně musím říct, že ve druhé polovině jsem se čtením trošku bojoval, zatímco první polovina se četla prakticky sama. Alternativní reality se totiž začnou dost tříštit, postavy začnou být více a více různorodé a celé se to začne silně komplikovat. Čtenář ve druhé polovině musí být hodně důsledný a v posledních kapitolách nevynechat jedinou větu. Výsledkem je pak krásný zážitek, se kterým se každý den nesetkáte.

Aaaannnn
10.11.2023 4 z 5

Ani neurazila, ani nenadchla. Nějak nevím co víc k ní napsat.


Fargotroniac
22.09.2023 3 z 5

No nevím. Nejdříve se mi kniha zdála jako dobrý nápad, ale po delším čtení už jsem se začínal pomalu nudit a v příběhu ztrácet. Jedná se o detektivní příběh s prvky cestování časem. ale špatně pojaté. Kniha mi prostě nesedla, ale někomu jinému třeba ano.

Pafnuc
14.08.2023 1 z 5

Hype okolo této knihy je naprosto nepochopitelný. První polovina je ještě celkem zábavná a lehce napínavá, ale druhá půlka už je naprostá slátanina. Je tam pár dobrých nápadů, ale bohužel je znát, že autor vlastně není zkušený spisovatel a navíc jedna z hlavních "šokujících" point je směšně předvídatelná téměř od samého začátku (aniž by z ní nakonec cokoliv podstatného vyplynulo). Navíc v knize není nijak vysvětleno, proč technologie potřebné k cestování do hlubokého času a vesmíru má pouze vláda USA a to už od sedmdesátých let, žádná jiná země na světě, ani americké veřejnost o tom naprosto nic netuší atd. apod. Sci-fi motiv je tu vlastně spíš urážlivým způsobem znásilněn. Tuto knihu skutečně nelze doporučit.

ajucha
23.03.2023 1 z 5

Velmi slabé. Nedokázala jsem se začíst ani vcítit do děje a postav. Jako by autor nevěděl co chce psát. Jako kdyby psal detektivku a sci-fi motiv přidal jen, protože je to cool. Samotné cestování časem je přitom nevyužité a vlastně ani nedává moc smysl. Kdyby to alespoň bylo čtivě napsané, ale celé je to dost nemastné neslané. Spousta logických děr také nepomáhají. Existuje spousta lepších děl o cestování časem.

KapitánSmrt
29.06.2022 5 z 5

Dobré, ba velmi dobré. Napínavé čtení, které však nerezignuje ani na komplexnost a zároveň popisnost. Autor je zdatný vypravěč, dokáže vykreslit žijící a dýchající svět se svými nejednoznačnými postavami. Zároveň umně dávkuje jak napětí, tak odpovědi na čtenářovi otázky. Je vidět, že vše dobře naplánoval, propojil, vysvětlil. Což u knih o časových paradoxech není úplně běžné. Takto všestrannou a chytrou sci-fi detektivku jsem dlouho nečetl.

lampernaqui
17.06.2022 4 z 5

Za poslední dobu jedna z nejoriginálnějších knížek, které jsem četl. Jen jsem se musel prokousávat pomalu a pečlivě, protože problém cestování časem a různé alternativní budoucnosti jsem musel vstřebávat. K tomu všemu se velice rychle blíží apokalypsa a je nutné vyřešit jeden zapeklitý případ. Opravdu dobře napsané, jelikož jsem četl pomalu, tak jsem se v textu neztrácel a rád bych, kdyby se od autora objevila u nás nějaká další kniha.

jarynek
08.04.2022 4 z 5

Povedená časovka. Zpočátku tedy především detektivka, ale ve druhé půli už to přešlo do čisté sci-fi. Líbila se mi práce s charaktery postav, které se odlišovaly v jednotlivých časových dimenzích. Pěkné využití teorie motýlích křídel. Stejně tak nápad s tím, že alternativní budoucnosti skončí ve chvíli, kdy se cestovatel v čase vrátí zpět, byl dobrý a autor ho dobře rozpracoval. Ke konci, kdy těch čaových dimenzí se v rychlém sledu kupí několik za sebu, jsem si nebyl v některých pasážích jist, ale to nebylo autorem, ale mnou - rozhodně jsem v příběhu nenaleznul žádnou logickou nesrovnalost, kde bych měl pocit, že to autor nedomyslel.

SONP
11.09.2021 4 z 5

Hlavní hesla ostatních komentářů platily i pro mé čtení. Znepokojivé. Mix detektivky, politického thrilleru a fantastické časovky. Na tento typ fantastických příběhů jsem vysazen, a tak rovina cestování v čase pro mě dominovala, i když jsem na mne v poslední době lépe zapůsobilo zpracování podobného tématu od Blakea Crouche. U Sweterlitsche to na mne bylo možná až příliš surealistické a fantaskní. Nicméně sám Terminus a jeho přibližování se v jednotlivých variantách budoucnosti lidstva byl dostatečně silný a děsivý na to, aby mne u knihy bez problémů udržel, i když se mi někdy zdálo, že autorovi se podařilo v jednotlivých liniích zamotat i sebe sama. Třešničkou na dortu pak byla obliba seriálu X Files u mne i hlavní hrdinky. 70%

robin9739
30.07.2021 5 z 5

Terminus spojení detektivky, thrilleru a cestování časem. Technický na velmi vysoké úrovni. Slohově, literárně nemám moc co vyčítat, prostě a jednoduše se to čte dobře.
Hlavní postava Shannon je dobře napsaná, její charakter je promyšlený a podstupuje zde nevyhnutelný vývoj. Ostatní postavy jsou relativní, jelikož se jejích rysy a povaha mění podle toho v jaké časové rovině se Shannon nachází.
V této knize je cestování časem to nejdůležitější ale není to nejsložitější, je jednoduché dá se lehce pochopit a díky tomu je jednoduše uchopitelné i pro čtenáře začátečníky. Jednoduchý přechod do budoucnosti, kde cestovatel stárne ale v jeho časová sféře plyne čas jinak. Takže hlavní hrdinka je po několika skocích skoro stejně stará jako její matka, takže taková ta žánrová klasika. Bohužel to, co je zde složité je ono vyšetřovaní vraždy, a hlavně spojitost s děním na lodi U.S.S. Libra a toho co se na ní stalo, jenž dalo impuls k vraždě. Navíc zde máme Terminus pojem, který je hmatatelný, je reálný přitom ho nikdo nedokáže vysvětlit. Posádka lodi Libra ho zřejmě probudila k životu a zjistila jaký bude mít pro lidstvo dopad. Každý, kdo cestuje časem se k němu přibližuje anebo se díky těmto cestovatelům přibližuje Terminus blíže k celému lidstvu? Takové úvahy vás provází celou knihou, celým příběhem. Velký paradox je zde ve změně chovaní postav. Jejich profilovaní je zde velmi obtížné. Tak jak hlavní postava, tak ani vy nevíte jaké postavě věřit, kdo je hodny kdo zlí. Jednou je to hodný milující otec, v další budoucnosti je to člen teroristické organizace, který plánuje vyhodit do vzduchu celou budovu. Prostě zde vzniká velké množství situaci možnost pro ještě vetší zamotaní příběhu, a to mě bavilo. Autor zde místo pomalého rozmotávání příběhu ho ještě více uzlíčkuje a utahuje a čtenářovi nedává vydechnout. Velkou roli zde také hraje efekt motýlích křídel jedná malá věc vede ke změně celé budoucnosti.
Za mě velmi povedené dílo, jenž snese ty nejpřísnější kritéria v žánru sci-fi.

majklus
11.07.2021 5 z 5

Johoho!
Na knížku jsem narazil náhodou při velkých nákupech knih během lockdownu a dostal jsem se k ní teprve tento týden, ovšem přečteno na dva zátahy!
Nejsem velkým milovníkem detektivek, přečetl jsem snad dvě a na další se ani nechystal. Jaké štěstí, že že jsem udělal tady výjimku...

S mixováním žánrů je to těžké - zpravidla pak výsledek spíše nevyhovuje nikomu, než aby po něm sáhli všichni. Tady je to ale trochu jiné, takové přirozenější. Neznělo to vůbec bláznivě. S hlavní hrdinkou jsem neměl problém se sžít, časem jsem si jí i oblíbil a bál se o ní, ostatní charaktery bohužel tak prokreslené nejsou. Trochu mi vadila jejich skladba - prakticky všichni zlomení, denně v baru, spousta traumat z dětství, snad ani jedna úplná rodina... ale prý to k "severskýmu" stylu patří.

Děj odsýpá rychle, hluchá místa jsem nenalezl. Sci-fi část je pro mě uvěřitelná, střízlivější verze cestování časem, která se snaží vyhnout časovým paradoxům a vypadá funkčně. Ale ani tady to není bez zádrhelů, což je vlastně hlavní linka příběhu. Motivace všech postav se nakonec vysvětlí dle mě uspokojivě, vše do sebe zapadne. Bylo to skvělé čtení.

Takže dostaneme fůru napětí, jedno velké tajemství a spoustu menších, místy syrovou brutalitu. Pozorný čtenář asi odhadne princip pointy o něco dříve, než by měl, ale v podstatě to nevadí. Ani to, že se úplně všechno nevysvětlí - prostě víme jen to, co se hlavní hrdinka na své pouti sama dozvěděla, proč si na to vlastně pořád lidi stěžují? Vždyť celé to sci-fi je tak trochu o tajemství, o tom si věci představit, zkonstruovat ve své mysli a přemýšlet a přemýšlet.... není to přece doslovná instruktáž na rozborku vysavače. :-)

Já jsem velmi spokojen, 420 stran za 2 dny se mi dlouho nepovedlo. Doufám, že o autorovi neslyšíme naposled a i do tohoto universa bych se velmi rád ještě někdy podíval.

pět a půl * z šesti

jaroiva
05.04.2021 3 z 5

Mám ráda cestování časem, líbila se mi myšlenka, ale moc mě to od začátku nechytlo, tak jsem to asi nevnímala tak, jak jsem měla, a chvílemi jsem se ztrácela. Neoblíbila jsem si Mossovou a to byl asi můj největší problém. Nedokázala jsem se ponořit do knihy dostatečně hluboko, takže mi příběh proběhl před vnitřním zrakem jen velmi nezřetelně.

Netti
04.01.2021 4 z 5

Tahle kniha,byla pro mně něco úplně jiného, než co jsem doposud četla... A musím říct, že se mi opravdu hodně líbila. Chvílemi sice trošku zmatek, ale pak do sebe vše zase krásně zapadalo. A ten závěr prostě neměl chybu. 4,5*

radim9968
21.12.2020 4 z 5

Knihu jsem zachytil uz v zari nebo srpnu, jako velmi povednou temnou sci-fi/detektivku o cestovani casem, dal sem si na cas, predtim procetl par dalsich knih, abych si tuto "udalost" uzil. Kniha doctena za 5dni, je povedena, velmi povedena...Na mem pomyslnem olympu sci-fi je serie Duna a pak z novych trilogie Vzpominka na zemi, ktera je dle me "best of" v zanru moderni scifi...tuhle knihu bych zaradil o latku nize, je t spise nez cistokrevne scifi, takova drsna "severskymi" detektivkami infikovana detektivka s prvky scifi, ale cestovani casem mam rad, a kazdy kdo ma predstavivost a umeni popisovat alternatovni budoucnosti a propletene deje ma u me velke plus...ano doporucuji priznivcum severskych detektivek (ktere nectu, protoze mi prijdou stejne) a priznivcum cestovani casem a alternativnim svetum...priznivcum cistokrevne scifi moc ne...ale urcite si tohoto autora nechavam do budoucna a dalsi jeho knihu zakoupim...

Stauff
10.11.2020 5 z 5

(SPOILER) Překvapení, aspoň pro mě, ohromné překvapení. Knížku jsem pořád okukoval, nemohl jsem se rozhodnout, jestli koupit, nebo ne. No a když jsem ji koupil, zase jsem se nemohl dokopat ke čtení. Pořád měla nějaká jiná kniha přednost. Až jsem se vydal na týden do Jeseníků a přibalil ji do báglu. Nejlepší nápad měsíce! V noci venku fičelo a já zrovna četl :SPOILER: jak se Shannon plahočí Vardoggerem... :KONEC SPOILERU: Byla mi fakt zima, i když kamna jely naplno. Pokud máte rádi cestování časem, opravdu syrové detektivky a skvělé příběhy, doporučuju.

andrej0867
01.09.2020 5 z 5

Vyborny mix hard scifi a severskej detektivky zalozeneho na zivotnosti (v zmysle zotrvania/existencie) alternativnych vesmirov a hlavne na unikatnom napade backtrackingu cesty v case. Prvu a posledne dve kapitoly treba citat velmi pozorne.
Vcelku originalny napad ozvien mi pripomenul Holdstockov Les mytag.

Update po druhom precitani: komu nie su jasne Shanonine ozveny a paralelne casove roviny tak treba vygooglit "gone world ending explained" a prestudovat si celkom slusne vysvetlenie celej naslednosti udalosti knizky. Samozrejme, tam svieti jeden velky neonovy spoiler alert.

FireOfFilth
17.05.2020 5 z 5

Tato kniha nám nabízí zajímavý mix žánrů, detektivní zápletky, sci-fi i hororu.
Hned prolog navnadí tíživou atmosférou budoucnosti, úplně jsem měl před očima ten výjev, kde se hlavní hrdinka prochází.
V dalších kapitolách máme nastíněno jádro této knihy a to cestování vesmírem a časem. Stručně tu je vysvětleno o co jde a jak to funguje. Samotné cestování tu má speciální vlastnosti, které jsou dost netradiční oproti klasickým teoriím o cestování, pochopíte pojmy jako Pevnina a NBT.
A pak tu máme velkou detektivní zápletku, kde hlavní postava coby zaměstnanec NCIS vyšetřuje brutální vraždu. Vyšetřování se začne zamotávat a odkrývat zajímavé spojitosti.
Dočkáme se i pohybu ve vesmírném prostoru. Všechny tyto žánry do sebe velice pěkně nenásilně zapadají. Všechny možné scény spoléhají na čtenářovu představivost. Hlavně ke konci knihy je skoro až snové vyprávění.
Při čtení se mi vybavil i seriál Twin Peaks, na který jsem nostalgicky zavzpomínal.
Musím říct, že kniha mě hodně bavila, četla se velmi svižně. Ale hlavně se jednalo o něco nového relativně neokoukaného. Je ale pravda, že tato kniha nebude pro každého. Já však hodnotím 85%

martinstefko
02.05.2020 4 z 5

Cestování v čase není moje oblíbené sci-fi téma, ale když je podáno takhle, je to prostě paráda.

MeanCzechGuy
31.01.2020 5 z 5

Zajímavá a svěží sci-fi s hororovým nádechem. Velmi abstraktní a pohlcující koncepce cestování časem, alternativních světů a "neodvratného" konce, kdy je překvapivě dobře a uvěřitelně rozpracován jejich dopad na realitu a postavy (včetně šílenství několika z nich). Celá představa působí chladně, neuchopitelně a přesto uvěřitelně, díky čemuž se skvěle drží atmosféra, k tomu přispívá i postup příběhu, kde si autor stále nechává prostor na závěrečná vysvětlení, která většinou slušně zapadají a nedovolí čtenáři váhat a hledat chyby. Drobnou chybou budiž občasná zmatečnost vyprávění (která není extrémně rušivá, protože tak nějak dotváří hektičnost a paniku některých pasáží) a nedořešení funkce nano robotů (podle všeho souvisí s Terminem , ale zároveň není nikde naznačeno že by přímo zavinily konec či byly jeho nutnou součástí). Charismatické postavy a koření v podobě brutálních vražd spáchaných se zvrácenou, přesto funkční logikou, plus správná dávka oblíbeného "všichni jsou v p*****" z díla činí jednu z nejlepších krátkých nefilozofických sci-fi posledních 10 let.
(za mě 4.5, ale nelze tu dát půlbody)

Okoslav
10.12.2019 4 z 5

„Veškeré lidské snažení nemá ve srovnání s hvězdami žádný význam.“

Terminus chvílemi připomíná 12 opic, chvílemi knihy Philipa K. Dicka. Zaujal mě hlavně koncept cestování časem, kdy budoucnost existuje pouze jako jedna z mnoha možností – k níž nakonec vůbec nemusí dojít.