Terapie se substancí: Psycholytická psychoterapie v 21. století

Terapie se substancí: Psycholytická psychoterapie v 21. století https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355072/bmid_terapie-se-substanci-psycholyticka--SZb-355072.jpg 4 12 3

Psychedelika se v klinickém výzkumu a psychoterapii legálně používala do pol. 60. let 20. století. Od té doby byla prakticky všude postavena mimo zákon. Navzdory tomu zákazu a na základě vlastních prožitků se dr. Meckelová Fischerová rozhodla připojit k těm odborníkům, kteří jsou přesvědčení o nenahraditelné roli psychedelických substancí pro psychoterapeutické využití. V průběhu let vyvinula vlastní unikátní metodu, která podle jejích zkušeností jako jediná dosahuje hloubek lidské psýché, potřebných k vyřešení a vyléčení i těch nejskrytějších poranění Ve své přelomové knize autorka vysvětluje postupy, stadia a nástroje psycholytické terapie, specifika jednotlivých substancí, zvláště LSD, MDMA a 2C-B, i nebezpečí a rizika související s používáním těchto mocných látek. Tato kniha je svého druhu jediným komplexním průvodcem terapeutickým využitím psychedelických substancí jak při léčbě úzkostných, neurotických a psychosomatických poruch, tak při rozvoji vlastní osobnosti. „Srozumitelným a přesným jazykem se tu popisuje vše, co je nezbytné znát pro efektivní a bezpečné užívání substancí při terapii tohoto druhu a pro práci se změněnými stavy vědomí obecně.“ – Stanislav Grof Kniha vychází u příležitosti pražské Mezinárodní transpersonální konference v září 2017.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , DharmaGaia
Originální název:

Therapy with Substance. Psycholytic psychotherapy in the twenty first century , 2015


více info...

Přidat komentář

painthers
09.10.2021 2 z 5

Kniha od terapeutky, která se rozhodla navzdory legislativě provádět terapie s nelegálními látkami. Ač s mnoha postupy a názory vlastně i souhlasím, kniha mi z nějakého důvodu (myslím asi stylu psaní autorky, nebo její osobnosti) nesedla. Nenechte se tím ale odradit.

hu_87
27.09.2021 4 z 5

Terapie se substancí je jedna z těch velmi výjimečných knih, kterých je u nás žalostně pramálo. Navíc je tam asi tak zhruba vše, co by takový terapeut měl znát a vědět. Výhodou je i kapitola o samotných psychedelicích (LSD, ayahuasca, psilocybin, MDMA...), jejich účincích, dávkování, ale i o osobních zkušeností klientů s těmito látkami a následný popis těch jejich zážitků (jedna z těch více odbornějších kapitol), nebo jsou zajímavé kapitoly o setu a settingu, čeho se s klientem vyvarovat, možná rizika terapie, na co je třeba klást důraz, jak využít při této terapiii hudbu k největšímu prospěchu... zkrátka je toho moc.

Oproti pomalejšímu "rozjezdu" do nějakých cca 60 stránek, ve kterých převažuje spíš autorčina autobiografie a pocity je to skutečně vydařené. Ta kombinace odborných znalostí o konkrétních psychedelicích a osobních zážitků jednotlivých klientů opravdu funguje. Takže se kdyžtak nenechte odradit tím pozvolnějším začátkem, pak to stojí za to.


Metcheque
09.07.2020 4 z 5

Jasně, přehledně a relativně objektivní základní literatura pro všechny, kteří se zajímají o psychedelickou terapii, případně se ji chystají podstoupit. Autorka nejen mapuje dějiny této terapie, ale popisuje i průběh takového sezení, rozlišuje chemické působení různých používaných substancí (zajímavé, že MDMA, psilocybin a LSD mohou mít mnohdy i opačné účinky) a všímá si i zdravotních rizik. Stane se terapie se substancí terapeutickou metodou budoucnosti?

Štítky knihy

psychoterapie psychická traumata halucinogeny psychedelická psychoterapie

Autorovy knížky

2017  78%Terapie se substancí: Psycholytická psychoterapie v 21. století