Zapletení

Zapletení https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231489/bmid_zapleteni-231489.jpg 4 186 48

Teodor Szacki série

1. díl >

Zapletení predstavujú labyrint postáv, ktorými sa prokurátor uprostred manželskej krízy musí prepliesť. Počas stretnutia psychoterapeutickej skupiny ktosi zavraždí Henryka Telaka. Medzi hlavnými podozrivými sú ďalší pacienti, ale aj samotný psychoterapeut a jeho zvláštna metóda, ktorá dokáže liečiť, ale aj privádzať do šialenstva. Na zoznam podozrivých patria aj tí, o ktorých sa na terapii iba hovorilo. Jedna zo stôp vedie k ďalšej vražde spáchanej ešte pred pádom komunizmu. Román Zapletení je úvodom voľnej trilógie, nadväzuje naň rovnako úspešné pokračovanie Zrnko pravdy.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Premedia
Originální název:

Uwiklanie , 2010


více info...

Přidat komentář

katerina2907
03.03.2023 4 z 5

Mrazivé a fascinující byly zvláště souvislosti s komunistickou tajnou policií. Jinak bych vyzdvihla realistické vylíčení života a myšlenek vyšetřovatele ve středním věku, jeho zahýbání manželce.

MadamC
26.06.2022 5 z 5

Velmi povedená detektivka. Líbila se mi moc. Zpracováním i neotřelou zápletkou, alespoň z mého pohledu. Těším se na druhý díl.


Gracian1964
15.01.2022 5 z 5

Pri čítaní som si uvedomil, že som túto knihu už kedysi čítal, ale veľa z nej si nepamätal, takže to bolo, akoby som ju čítal prvý raz. Zaujímavý zážitok, celkom trefná sonda do života muža v strednom veku, ktorý sa už považuje za starého. Musel som sa smiať pri predstave 35 ročného mladíka, ktorý má ešte prakticky celý život pred sebou a takto trápne vyplakáva. Však si to aj pekne pohnojil, čo pochopil na vlastnú škodu neskoro. Život je sviňa, občas.

tonysojka
14.11.2021 3 z 5

I pro mne druhý díl Zrnko pravdy byl lepší. Přesto mne zdařilá kombinace kriminálního příběhu a psychologického thrilleru bavila.I státní zástupce Teodor Szacki, unavený a znuděný byrokratickými praktikami a manželským stereotypem,i mladá a vyzývavá novinářka, excentrický psychiatr, chlípný kolega od policie nebo paranoidní historik.A také jako průvodce po Varšavě.

Kulasec
23.08.2021 5 z 5

Rozebrán na tisíc kousíčků... aneb máte krizi středního věku jak vyšitou, jste čtenář "copodrukář", pročež zjistíte, že si čtete o krizi středního věku jak vyšité. Dále: kdo má rád Polsko, tak si knihu užije. Polák píše primárně pro polského čtenáře, stejně to o to více oceníte. Ještě dále: o konstelační terapii jsem nejen slyšel. Úplně nejvíc dále: o nábytku IKEA to není, je to o mafii, čili StB. SO IT IS.

jaroiva
03.06.2020 4 z 5

ale jo, líbilo se mi že je to něco jiného než standardní Ikea-detektivky. Ale i tady je Ikea zmíněna, takže zas nic, detektivky bez Ikea pohledat asi jen nějaké z doby před 70 lety... no nic...
K samotné knize: hodně mě zaujalo téma konstelační terapie. Sama jsem se jednou účastnila a tak jsem si tento zážitek nostalgicky připomněla.
Styl psaní mě bavil, jen ty politické vsuvky z novin byly zbytečně dlouhé nebo časté nebo prostě nějak navíc... ale chápu, proč tam měly své místo.
Pravděpodobně se brzo podívám po dalším dílu.

Lumír23
19.01.2020 5 z 5

Líbilo se mi to. Víc autorů od severních sousedů.

loskatos
05.12.2019 2 z 5

Celou knížku jsem čekal něco napínavějšího, užité vysvětlení/vyřešení případu mně nijak nenadchlo. S žádnou postavou jsem se nesžil, nezajímal mně jejich osud.
Nějak teď ještě nevím, zda číst pokračování. Na světě je tolik lepších knížek.

bigben
10.10.2019 3 z 5

Moje první detektivka od polského autora a zaujala. Půjdu se do knihovny podívat po dalším díle:-)

kaffa
11.07.2019 5 z 5

po dlouhé době konečně kniha, která byla opravdu výborná :-) na začátku to bylo obtížnější čtení, prokousávala sem se tím trpělivě, ale přesto ne s odporem nebo s nudou, spíš s očekávám, kdy se to konečně začně aspoň trochu rozplétat.... přesto, jak se začla odkrývat minulost postav, bylo mi zle, ne z knihy, ale z toho vědomí, že se tohle (možná) dělo, (možná) děje.... kdo ví, kde je dnes vlastně pravda?
nicméně rozuzlení odpovídalo názvu knihy, všechno bylo zapleteno až příliš a já si to rozplétání užila a to i včetně polských reálií :-)

ivoiro
21.02.2019 2 z 5

Kniha je taková divná a nudná. Nějak jsem se s autorem nesžil.

eiramka
17.04.2018 4 z 5

Cíleně jsem sáhla po polském autorovi, protože polskou knihu jsem nečetla ani nepamatuju. Ze začátku jsem z toho byla trochu jurodivá - orientovat se ve Varšavských reáliích, obzvlášť když jedna čtvrť se jmenuje Praha. S prokurátorem jsem taky měla problém - hlavně zpočátku, než vyšlo najevo, že je mu teprve 35 . Pak jsem mu mnohé odpustila. Ale pak jsem se začetla a musím říct, že to vůbec nebylo špatné - použít metodu rodinných konstelací považuji za vyloženě šťastnou a zábavnou (opravdu tomuhle lidi věří , fantastické :) . Ke konci ovšem mi trochu úsměv mrznul na rtech - ano, tohle by se mohlo stát i u nás, koneckonců vidíme to de facto momentálně v přímém přenosu, kam až sahají nitky a moc STB.

Blekí
20.02.2018 3 z 5

Dobře napsaná detektivka odehrávající se v Polsku, která nám trochu, byť ne detailně, poodkryje, co se tam dělo za komunistického režimu. Hlavní postava, který není typický a nám známý detektiv, ale prokurátor, je sice zajímavá, ale bohužel ne velmi sympatická. Nejvíc mě na knize bavil její psychologický aspekt.

Kniha není nijak výjimečná, ale určitě není špatná a stojí za přečtení.

evelinka
17.12.2017

Román mne velmi zaujal, mám dojem že autor vystihl poměry v nynějším Polsku opravdu dobře. I zápletka byla zajímavá. Je to složitá kniha (možná na mne) musela jsem ji číst několikrát, abych pochopila všechny souvislosti.

EvaEma
30.06.2017 4 z 5

Trochu jiná detektivka, pěkně se četla. Jen mě trochu mátla čtvrť ve Varšavě se jménem "Praha", nejdřív jsem myslela, že mluví o nás :-) A zapletení to tedy bylo! Ke konci jsem měla pěkně zamotanou hlavu, nejspíš si to budu muset přečíst ještě jednou :-)

marion111
12.06.2017 5 z 5

Velké překvapeni,tahle kniha. Přečteno jedním dechem.

Majdule
25.02.2017 5 z 5

Vynikající zápletka, motiv rodinných konstelací dodávajících jí na zajímavosti, hlavní hrdina prokurátor Teo Szacki, který se cítí na 50, ale vzápětí zjistíte, že je mu 35, vtipné dialogy a nám blízká mentalita lidí se společnou minulostí, to vše namíchal autor do čtivého koktejlu, který vás udrží v napětí. Bonusem navíc jsou reálie Varšavy a života v ní. Po přečtení téhle knihy opět o něco víc chápu tvrzení, že Poláci rádi trpí. Příběh se ve svém vyvrcholení vrací k bolestným okamžikům našeho společného vědomí (zkušenost se socialismem) a i když bychom rádi věřili, že u nás je to jiné, nejspíš není. Zapletení je prostě syrový, hluboký a přitom zábavný román, který je vlastně náhodou taky detektivkou (ale skvělou). A na rozdíl od hlavního hrdiny, já doufám, že tenhle příběh pokračování bude mít.

genie
19.02.2017 5 z 5

Přistupovala jsem ke knize trochu skepticky, ale musím uznat, že se vyvedla ... Zaujal mě nejednoznačný charakter prokurátora Szackiho, onačejší (= prokurátorský) způsob vyšetřování, prostředí polské metropole, zápletka i rozuzlení ... a skvěle napsáno.

Isserley
26.01.2017 4 z 5

Tento první díl série detektivek s kontroverzním prokurátorem Sackým jsem přečetla až po druhém dílu, v porovnání s ním je malinko slabší, ale stejně je perfektně napsaný, napínavý a čtivý. Jak už uvedlo několik čtenářů přede mnou, atmosférou si v ničem nezadá se severskou detektivkou. Přínosem pro mě je kromě hlavního příběhu také vylíčení reálií dnešního Polska.

jendoslav
24.01.2017 4 z 5

Zajímavá prvotina s vyšetřovatelem, kterého není snadné si oblíbit, a zápletkou vrcholící scénou jak vystřiženou z klasických anglických "whodunnit" detektivek. Zpětným pohledem po přečtení celé série stojí za pozornost hlavně vývoj samotného autora od prvotiny k propracovanějšímu Zrnku pravdy až k poslednímu dílu Hněv, který jako by vypadl ze severské detektivní školy.

Autorovy další knížky

2014  85%Zrnko pravdy
2011  77%Zapletení
2015  78%Nezaplatitelný
2016  71%Domofón
2016  85%Hněv