Tenkrát v ráji: Jeden život, jedna šance...

Tenkrát v ráji: Jeden život, jedna šance... https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242311/bmid_tenkrat-v-raji-242311.jpg 4 117 37

Příběh o svobodě ve zlých časech … Román o osudech legendárního horolezce Josky Smítka nás zavede do divokých skal Českého ráje v období třicátých let a okupace. Příběh vypráví nejen o strmých cestách v pískovcových stěnách, ale především o křivolaké cestě ke svobodě. Za neobvyklé pohledy na svět i prožitky souznění se platí cenou převysokou. I za osudovou lásku, jež hlavního hrdinu dožene k extrémnímu rozhodnutí. Srážka s okupační mocí dává příběhu fatální charakter. V zápasu o svobodu, o vysněnou ženu, je hranice mezi přátelstvím a nenávistí někdy tenčí, než list nepopsaného papíru. Příběh o kamarádství na laně, pro které mělo smysl žít a zemřít … Příběh, kdy muži pláčou a ženy zůstávají hrdé …... celý text

Přidat komentář

ber-tram
22.11.2023 5 z 5

A dost už s tou spontánní českou sérií, kterou hrubě porušuji zaběhlý čtecí pořádek! Aneb v nejlepším načas přestat, poněvadž domácí Tenkrát v ráji právě dosáhlo nadmořské výšky s výhledem na světové literární obzory.
Víte, horolezení mě odpuzuje a slintání po starších paničkách jakbysmet, ale jakmile mám cukání lovit v mapách, kdepak se to vlastně dělo?, a koukat, jak a s kým to zfilmovali?, značí to, že knížka fest zabodovala! 21/23

krizek
08.08.2022 2 z 5

Kniha by mohla být zajímavá, pokud by to nebyl pouze příběh o pubertálních kamarádech, které okouzlila starší vdaná paní. O lezení ani o Joskovi jsem se toho moc nedozvěděla, za to přesně vím, jaká prsa má Vlasta. Škoda.


Slůník
05.08.2022 3 z 5

Neporozuměla jsem střídání vypravěčské perspektivy, za mě také příliš mnoho snových pasáží.

čef
25.07.2022 4 z 5

Bohužel nejsem ani náhodou horolezec, potěšení z lození po skalách mi zůstávají zcela skryta a tak jsem nemohl ocenit asi tak tři čtvrtiny textu. Zbývající část se zabývá válečnou láskou dvou chlapců k jedné ženě a také problémy života v protektorátu Čechy a Morava. Celkově mne to příliš nedojalo, ani nevím vlastně proč. Takových knih s poměrně silným příběhem momentálně v Čechách moc nevychází.

Neluš
08.06.2022 3 z 5

Mě osobně kniha nenadchla ale ani neurazila. Zajímavý styl psaní.

ErikaJ
02.05.2022 5 z 5

Joska Smítka pro mě byl neznámou osobou. Film jsem neviděla a o horolezectví toho moc nevím. O to víc mě ale příběh zaujal a na konci i nějaká ta slza ukápla. Knihy Josefa Urbana jsou prostě sázka na jistotu.

Manola
21.03.2021

Příběh Tenkrát v Raji, film i kniha mne jako celoživotního horolezce-pískaře, znajícího Smítkův příběh i jeho cesty a horolezecký život, mne hlubove zklamal neumětelstvím, neznalostí a neúctou k tragickému životnímu příběhu. Realie horolezeckého života, psychologie příběhu i jeho logika jsou zcela vedle.

sibu33
09.11.2020 5 z 5

Krásné vyprávění o skutečném lezci. Poutavě psaný příběh vás vtáhne do děje.

Janule809
17.05.2020 5 z 5

Láska a válka..smutný, ale krásný příběh v těžké době

sikope
01.03.2020 4 z 5

Zajímavý, dojemný a čtivý příběh, ale pro mě ne příběh o hrdinství. Hlavní hrdina je vykreslený spíše jako bezohledný sobec, který ohrožoval na životě nejen ostatní horolezce ale hlavně svého otce. Film mě zklamal, proto jsem sáhla po knize, ale i tak mám z Josky rozporuplné pocity.

Damato
02.09.2019 5 z 5

První vzpomínky na Český ráj mám spojený s Hanou Zagorovou a její písničkou Duhová víla, kterou jsme si při výletu v 6 třídě s paní učitelkou Sobotkovou ( tak ráda bych ji někdy zas potkala, kdoví, jestli sem na DK zavítá- byla skvělá a naprosto ideální češtinářka a dějepisářka na parnické škole v roce 1976-77) zpívali a poznávali českou krajinu. Kde by nás bývalo napadlo, že i tady vedly cesty odboje a kde by nás bývalo napadlo, že i odbojáři byli lidé s touhou po lásce. Tenkrát se tohle v dějepise nepsalo a nás to tehdá ani nenapadlo. Každopádně tahle kniha z prostředí trochu sportovního, trochu zamilovaného, trochu statečného je jedním slovem nádherná . MOžná je to i tím, že Český ráj je opravdu...zemský ráj to na pohled , mám to tady ráda již od dětství, v dospělosti jsem se sem vrátila a na ty skály a nádheru okolo budu po přečtení koukat rozhodně jinak, než jen jak na přírodní krásy, ale i lidské osudy protkané jemnou pavučinou osudů .

Ctv
13.01.2019 3 z 5

Než jsem si pořídila tuto knihu, o existenci Josky Smítka jsem neměla ani tušení. Knihu jsem četla už před delším časem a jako román se mi líbila a pozitivní je, že mě inspirovala v tom, abych si vyhledala dostupné informace o Pepovi Smítkovi. Upozornění na začátku knihy o pouhé inspiraci osobou Josky Smítka je důležité. Sama mám raději, když se podobné knihy v maximální možné míře drží reálií o popisované osobě. Tady to tak úplně není, byl to spíš milostný román, ale nevadilo mi to. Považuji za přínosné, že taková knížka člověka někam nasměruje, inspiruje ho a donutí hledat a číst třeba další materiály, aby se dozvěděl o postavě víc. Někdo, kdo má zásadní vliv na rozvoj jakékoliv činnosti (v tomto případě horolezectví), si zaslouží pozornost. A autoři podobných knih pak asi mají tendenci je trošku idealizovat, což je právě případ Josky (jak jsem pochopila z dalších dostupných internetovýh zdrojů). Rozhodně je knížka dobrá jako vhled do rozvoje horolezectví pro neználky jako já. Pokud jste horolezec druhou generací, tak vám ta knížka v tomto směru asi moc nedá. Naštěstí jsem si dojem z knihy nikdy nezkazila filmem, který má špatné recenze.

Ála41
15.12.2018 5 z 5

Miluju tuhle knížku.... Hledala jsem informace o hlavní postavě, Joskovi, nevím, jestli to vykreslení v knize a filmu na něj sedí úplně přesně, ale to je konec konců asi jedno... Příběh je to tak i tak silný... Po opakovaném čtení knihy jsem pociťovala místy vztek, proč se ten Joska zachoval tak a tak, stačilo tak málo a dočkal by se konce války, vydržel ve skalách v krutých podmínkách takovou dobu a pak.... Bylo mi líto jeho otce.

niknikita
12.04.2018 5 z 5

Dočteno a snad taky oschly slzy - no tak co - mám slabost pro tak úžasného blázna do života, jakým byl Joska Smítko. A všichni máme jen jeden život a jednu šanci.
Nebudu tady psát slohovku, ale jenom poděkování pro Josefa Urbana, který nádherně zahrál na moji citlivou strunu.

P.S.
Není velký rozdíl mezi touto krásnou knihou a stejně skvělým filmem.

Rodaw
15.06.2017 3 z 5

Pro mě něco mezi 3 a 4 hvězdičkami. Miluju milostné příběhy z 2.světové války, ale Tenkrát v ráji byla trošku jiná knížka než jsem čekala. Nalákal mě na ní filmový trailer - čekala jsem velkou love story, příběh 2 nejlepších kamarádů (kteří se však zamilují do stejné ženy), dobrodružství, napětí a boj o život. Nakonec to ale dopadlo trošku jinak, jak už to bývá :)) Tahle knížka je spíš hodně o pocitech, o tom, co se děje uvnitř hrdinů.. Takže na mě trošku těžší čtení, pokud však máte rádi psychologické knížky (které jdou do hloubky a jsou hodně hodně po pocitech), určitě bych Vám ji doporučila. Mně se v tomto případě líbil o hodně víc film (i když bylo něco upravené).
Tenkrát v ráji rozhodně doporučuji - ovšem za mě knížku spíš pro náročnější čtenáře , ale film pro všechny :))

martinaandulka
15.06.2017 5 z 5

Nádherná kniha o síle,touze,lásce a 2 světové válce.Krásný český román.

kilometr
30.03.2017 3 z 5

V podstatě dobrá a čtivá kniha,které by slušelo být více "podle skutečných událostí",než autorovou fikcí.Ale i tak u mě dobrý.65%.

Landys
15.03.2017 4 z 5

Nejdříve jsem se nemohla vůbec začíst a knížka mě lehce nudila. Nicméně po cca 30 stránkách jsem začala hltat a hlavnímu hrdinovi fandila až do poslední stránky. Doporučuji všem, kteří mají rádi tématiku 2 sv. války.

pajaslon
28.02.2017 3 z 5

Prvni cca polovina knizky byla docela utrpeni. Love story o Vlaste, neustaly brekot Heinricha, prakticky nulovy dej. Pote se objevuje hlavni zapletka, i kdyz stale prokladana Heinrichovymi vzlyky. Od takto "proflakle" knihy, ktera se dockala i filmoveho zpracovani, jsem cekal opravdu vice :(

AlenaZelova
15.01.2017 2 z 5

Vlasta, Vlasta, Vlastička... ze začátku to není o ničem jiným. Přesto jsem knížce dala šanci. Asi až po 100. stránce konečně děj, který jsem očekávala a konečně se knížka dobře četla a nebyla nudná. Přesto knihu moc kladně nehodnotím, začátek mě dost zklamal.

Štítky knihy

horolezectví zfilmováno česko-německé vztahy milostné vztahy Protektorát Čechy a Morava Český ráj

Autorovy další knížky

Josef Urban
česká, 1965
2019  64%Návrat do Valbone
2010  75%Habermannův mlýn
2015  78%Tenkrát v ráji: Jeden život, jedna šance...
2012  78%7 dní hříchů: Román o zradě, lásce, přátelství
2020  68%Stíny Valbone

Kniha Tenkrát v ráji: Jeden život, jedna šance... je v

Právě čtených4x
Přečtených169x
Čtenářské výzvě35x
Doporučených8x
Knihotéce50x
Chystám se číst113x
Chci si koupit18x