Habermannův mlýn

Habermannův mlýn https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47761/bmid_habermannuv-mlyn-pZD-47761.png 4 129 38

Kniha Habermannův mlýn byla poprvé vydána v roce 2001 a vyvolala velký poprask, neboť její obsah byl v době uvedení na trh velmi neobvyklý, až skandální. Autor v knize vypráví o dramatickém osudu německého mlynáře Habermanna a jeho českého kamaráda Jana Březiny. Příběh byl v kraji Šumperska pověstný právě skutečností, že mlynář, který v průběhu války pomáhal Čechům, na konci války za záhadných okolností zmizel. Říkalo se, že se stal nepohodlným několika významným lidem na okrese. Urban se svým dílem zastal nevinného mlynáře a jeho rodiny, prolomil dokonale doktrínu o české holubičí povaze. Příběh Habermannova mlýna však není jen dramatem, ale je to napínavé čtení do posledního řádku. Je univerzálním příběhem o přátelství a lásce na pozadí těžké válečné doby. Kdosi přirovnal Habermanna k Schindlerovi, Urban však nesouhlasí, neboť říká, že doba Schindlera nejprve deformovala, posléze přetvořila do podoby oportunisty. Habermann si však zachoval svoji tvář i v době, kdy mohl jako Němec využít svoji národní příslušnost…... celý text

Žánr:
Novely , Literatura česká

Vydáno: , DP Film
více info...

Přidat komentář

patch
15.03.2024 3 z 5

Četla jsem v češtině. Asi jsem čekala trochu víc. Víc dusivé hrůzy, která je ve filmu. Příběh s vyzněním, které se dalo očekávat. Oceňuji krásný jazyk, popisy přírody.

ArwenAragorn
17.12.2023 4 z 5

80%
...Co mají všichni ti mrtví společného? Byli zavražděni neprávem, byli zavražděni ve jménu "čísi" moci: děti, ženy, muži i Habermann. Týž zločin v Lidicích i na "Švédských šancích". Jen viníci jsou jiní, nejsou to ani Češi, ani Němci, jsou to konkrétní lidé - zločinci.
____________________________________________________________________
V předmluvě jsem se dočetla, že když v 90. letech vyšel Habermannův mlýn, autor netušil, jaký zájem jeho kniha vyvolá. Téma česko-německých vztahů na pozadí divokého odsunu sudetských Němců z republiky bylo poprvé použito v tomto románu.
Román se mi líbil, ale podle mě se z tématu dalo vytěžit daleko víc. Po shlédnutí filmu jsem se začala hodně zajímat o skutečný osud Huberta Habermanna, přečetla jsem o tom spoustu článků. Zdá se, že jeho konec zůstává opředen tajemstvím. Já zase říkám, že břehy Moravy jsou bahnité.
Knížku doporučuji o to víc, že se týká mého rodného kraje.


Bedřich63
07.02.2023 4 z 5

Nemám k této knize moc co napsat. Téma zajímavé, ale podle mě i některých dalších čtenářů ne zcela naplno uchopené a využité.
Na druhou stranu jsou zde aspoň v několika náznacích zmíněny skutečnosti, které se pojí s koncem války a následným obdobím odsunu Němců. Toto období je pomalu zapomenuto i když se jednalo o hodně zásadní obrat v dějinách naší země.
Knihu jsem si rád přečetl, ale vracet se k ní nebudu.

georginaa
27.01.2023 4 z 5

Moc válečné knihy nečtu, jsou deprimující, plné strachu a zloby. I přes to jsem to nakonec dala a vůbec jsem nelitovala. Po vyprávění a vysvětlení od přítele, který mi knihu doporučil, jsem i nakonec shlédla film a byl pro mě dokonce lepší, než samotná kniha a to proto, že jsem si to více představila, opět skvělé výkony herců.

Martina291086
05.07.2022 5 z 5

Opět jedno později zfilmované dílo. A naprosto oprávněně. Konkrétní postavy, konkrétní prostředí a situace, které jsou bohužel až detailně zdokumentované a zakořeněné v paměti a vzpomínkách. Film o kousek lepší, ale kniha přesto silná a čtivá.

Evaho73
16.01.2022 4 z 5

Chvíľu mi trvalo, kým som si privykla na literárny štýl jazyka akým je kniha napísaná.
Hlavná myšlienka na mňa zapôsobila veľmi znepokojujúco, lebo odhliadnúc od riešenia nemeckej otázky je svojim spôsobom nadčasová. Ľudská zbabelosť, závisť a chamtivosť bez akýchkoľvek zábran pôjdu ruka v ruke, čo svet svetom bude stáť.
Dej príbehu je zasadený do konkrétneho prostredia na severnej Morave s konkrétnými postavami, ktorého námetom sú chýry ohľadom zmiznutia tamojšieho mlynára nemeckého pôvodu a mňa napadá do akej miery je to pravdivé ?
Naopak historické fakty nám nedovoľujú zpochybňovať událostí spojené s odsunom Nemcov po ukončení druhej sv. vojny...

MatBla
07.11.2021 5 z 5

Silný příběh, je neuvěřitelné, co dokáže s člověkem udělat závist, zbabělost...
Jsem ráda, že jsem si ten příběh přečetla, ale na film se nepodívám, nechám si své dojmy z knihy.

kikidok
04.03.2021 3 z 5

Hezký příběh o válce z úplně jiného pohledu. Bohužel jsem knihu četla společně s jinými knihami, což nebyl dobrý nápad, protože jsem se chvílema v příběhu ztrácela. Nakonec to na mě nezapůsobilo tak, jak pravděpodobně mělo.

nicolettkaa
22.05.2020 3 z 5

Nevím, jestli je to tím, že jsem nejdříve viděla stejnojmenný film, ale kniha mě moc nezaujala. Podle mě byla taková nijaká, nedokázala ve mně vyvolat žádné emoce.

Katka2382
19.05.2020 5 z 5

Mě osobně se kniha líbila. Kniha o kolektivni vině, o nevině, o hrdinství i zbabělosti. Jak už jsem psala u jiné knihy o těsně poválečné době toho moc nevíme, nepíše se o ní a ani nemluví.

Pavelpi
08.03.2020 3 z 5

Naprosto souhlasím s komentářem Rade.Téma je dobré,ale výsledek není takový,jak bych si představoval.Viděl jsem i film a ten se mi zdál lepší.

Abroš
02.03.2020 5 z 5

Drsný příběh z drsné doby,trochu složitě popsaný.A některé detaily z filmu jsou úplný nesmysl

Monika1717
21.02.2020 3 z 5

Někteří lidé neměli prostě šanci. Viděla jsem i film, líbil se mi víc než kniha.

JanaPokorná
31.07.2019 1 z 5

Toporný styl, který bych překousla, kdyby kniha byla opravdu založena na skutečných událostech. Ale všecko bylo úplně jinak, docela ztráta času.

stju
26.05.2019 4 z 5

Nejprve jsem viděla film, opravdu mě zaujal, tak jsem si chtěla přečíst i knihu, která byla předlohou. A musím říct, že z ní mám opravdu rozporuplné dojmy.
1. Velmi na mne zapůsobila předmluva, ve které režisér Juraj Herz vysvětluje důvod, proč film natočil. On, jako příslušník židovské rodiny, ze které mnoho členů Němci zlikvidovali, píše : "Natočení filmu je pro mne mým osobním poděkováním a splněním dluhu těm, kteří pomáhali nejen nám." A rozumí se poděkování Němcům, protože zdaleka ne všichni byli fašisty.
2. Zaujal mě i prolog spisovatele Josefa Urbana, cituji: "Tenkrát mne poprvé napadlo, jak je všechno v životě relativní. Jak se dá historie manipulovat..." A především jeho upozornění na aktuálnost této myšlenky nutí opravdu k zamyšlení, jak budeme řešit současné problémy - "když jsme si ji (republiku) nechali rozkrást, nedopustme, abychom si nechali vzít to poslední a jedinečné, co nám ještě zbývá, totiž ono vědomí, že jsme tady doma."
3. Přesto váhám, kolik hvězdiček knize udělit...
Samotný příběh je silný, drsný, tím spíše, že je z velké části skutečný. Přátelství, které neovlivní příslušnost k jinému národu a v protikladu vraždy, násilí, krádeže páchané ve jménu pomsty, nenavisti, chamtivosti a závisti. Problematika kolektivní viny...
Bohužel nemohu ocenit autorův styl psaní, souhlasím s mnoha názory předešlých komentujících. Také si myslím, že tento příběh by si zasloužil něco jiného.
4. Přesto končím pochvalou, která, podle mne, patří i doslovu "V zemi duchů". Smysluplně příběh uzavírá a i my bychom měli mít dnes na paměti, že "jen viníci jsou jiní, nejsou to ani Češi ani Němci, jsou to konkrétní lidé..."

freejazz
17.09.2018 3 z 5

jako Bludovan jsem po této knize nemohl nesáhnout... ale líp se to čte těm, kteří nikdy na Šumpersku nebyli a nic o této historii neví. film jsem neviděl a asi ani nechci vidět.

Domca1
06.06.2018 2 z 5

V mnohom sa stotožňujem s kometármi nižšie. Štylisticky a slohovo je kniha podpriemerná, obsahuje neskutočné kvantum zbytočných opisov, plno metaforických klišé a neoriginálnych vetných omáčok na úrovni priemerného stredoškoláka. Aj tých sotva dvesto strán, ktoré kniha ponúka by som s pokojom v srdci skresala na polovicu. Dej je v prvých cca troch štvrtinách v podstate o ničom, vskutku len opis na opis. Koniec je už o niečo lepší, hoci literárne tiež žiadna sláva.
Ak by som ale mala hodnotiť námet a pozadie skutočných udalostí, na ktorých je dielo založené, znela by moja recenzia už pozitívnejšie. Isteže je zamysleniahodný spôsob, akým si autor pravdepodobne pozmenil fakty, ale pravda je, že nikto z nás nepozná tú skutočnú pravdu a zrejme sa ju ani nikdy nedozvieme. Oceňujem však poukázanie na problematiku Nemcov v ranej staronovej republike, ako aj predstavenie Habermana a jeho života, nech za jeho vraždou stojí ktokoľvek.

Ako sa vyjadril samotný Urban: zločiny nepáchajú Česi ani Nemci, ale konkrétni zločinci.

ladyfromskye
02.04.2018 5 z 5

Dávám 5*, i když spisovatelské umění autora hodně pokulhává. Za příběh, který bychom si měli také zapamatovat a poučit se z něho. Za odvahu, že se autor nebál dát tento příběh českému národu, který ho více než potřebuje. A za film, který je prostě klenotem.

kerstyn
22.03.2018 3 z 5

Příběh smutný, viděla jsem kdysi předtím film, takže jsem věděla, do čeho jdu. Co se týče knihy, musím se přiznat, že mi moc neseděly ty poeticky popisné zdlouhavé pasáže. Toho typu, že dvě strany čteme o tom, jak někdo běží v lese z kopce... Jinak veškerá zvěrstva kolem druhé světové války by se měla neustále připomínat.

Rade
02.03.2018

Silné téma, ale výsledek spíš s rozpaky.
Násilnosti páchané po válce některými Čechy na německých civilistech v Sudetech je doposud dost opomíjené téma. Zlo je zlo, ať je páchané s jakoukoliv ideologií. S tím problém nemám, naopak, je nutné takové věci připomínat.
Sám román, jak již níže napsala Kariol, je napsán košatě, nicméně bez jiskry. S tím souhlasím, ale to není to, co mi vadí. Problém vidím v tom, jak dalece lze upravit skutečnost v literárním ztvárnění? Autor sice napsal v úvodu, že změnil jména a že jde o literární licenci, ale takto to prostě nemůže fungovat. Pokud by byl příběh smyšlený, nebo se skutečností jen inspiroval, pak OK. Ale tady to je jinak. Konkrétní ves Bludov, konkrétní dohledatelné události, namísto mlynáře Huberta Habermanna - mlynář August Habermann, namísto majitele bludovských lázní Zdeňka Pospíšila - majitel lázní Pospischil, po válce Pospíšil? To jsou změněná jména? To, že je upraven způsob smrti mlynáře, by se možná dalo ještě pochopit, autor se prostě inspiroval jinými událostmi v poválečných Sudetech, kdy skutečně došlo k hromadným lynčům, ale proč proboha z majitele bludovských lázní, čestného člověka, účastníka odboje, později komunisty dlouhá léta vězněného, udělal autor kolaboranta a vraha? Chápu potomky pana Pospíšila, že se s takovou literární licencí nemohou smířit…
Nehodnotím. Téma násilí v poválečných Sudetech by zasloužilo maximum, samotný román tak za tři, očernění slušného člověka odpad…