Tenkrát v Americe - Ze zápisníku zahraničního zpravodaje v USA

Tenkrát v Americe - Ze zápisníku zahraničního zpravodaje v USA https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55369/bmid_tenkrat-v-americe-ze-zapisniku-zahr-SKg-55369.jpg 4 19 4

Přidat komentář

mira.l
27.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Po dlouhých téměř 25 letech jsem oprášil tuto knihu Jana Šmída, který v dobách prezidentů G. Bushe st., B. Clintona za oceánem a V. Havla u nás působil jako zpravodaj Českého rozhlasu v USA.
Dnes už poměrně matně si pamatuju, že ač mě politické záležitosti nikterak neberou a tady vzhledem k poslání autora za oceánem je politiky docela dost, tak mě tahle knížka hodně bavila už tenkrát a vlastně skoro nic se na tom nezměnilo ani dneska, i když je to z větší části už spíš dějepis než popis aktuálního dění. Jan Šmíd velmi čtivou formou seznamuje čtenáře s prací rozhlasového zpravodaje, popisuje různá úskalí této práce ve své době, ale i příhody zajímavé, humorné. V textu přijde řeč na popis některých amerických velkoměst, společenských (namátkově předávání Oscarů), sportovních (NHL, US Open) či politických (volba prezidenta USA) událostí a osobností tak, jak měl autor možnost se s nimi seznámit, když bylo jeho prací referovat o nich v naší mladé raně kapitalistické demokracii:). Jedna část je věnována i tomu, jak ze svého pohledu poznal některé přírodní krásy USA či Latinské Ameriky, kam také během svého sedmiletého pobytu zavítal ať již pracovně nebo jako turista.
Poslední částí knihy je pak přepis vybraných příspěvků, které posílal do Č. rozhlasu a které celé vyprávění vhodně doplňují.
Z dnešního pohledu je vlastně už skoro humorné, jak některé problémy řešil v dobách "předinternetových" či časně internetových, kdy třeba Wikipedie, Facebook, Skype, různá datová úložistě, přes která by se daly posílat zvukové soubory a jiné dnes běžné věci buď vůbec neexistovaly nebo se jen velmi pozvolna rodily.
Pro charakteristiku knihy bych možná mohl použít jednu autorovu větu z kapitoly, kde popisuje, kterak se dostával k informacím, zde konkrétně se to týkalo deníku The Washington post: "Zajímavá je rubrika Style, kde jsou všechny možné drby z politiky, kultury i společnosti, zpracované seriózní formou." V knize sice není rubrika Style, ale jinak to celkem sedí:). Není důvod nedat plné hodnocení.

Pavlaj
25.10.2020 4 z 5

Přečtené při čekání na splnění rezervace Rozpojených států z knihovny. Knížka nemá žádnou ucelenou myšlenku, skládá se z popisu různých míst, osobností, událostí a zážitků. Nebylo by ale asi spravedlivé kvůli tomu snižovat hodnocení, protože nic jiného než střípky z práce zahraničního zpravodaje ani neslibuje. Nedozvíte se nic podstatného ani o americké geografii, ani o politice, ale čte se rychle a snadno. Zpětně je zajímavé, jak koncem 90. let, když vyšlo, musel ještě autor Čechům vysvětlovat, jak vypadá multikino a jak se Američani věnují cvičení, běhání a fitness. Je to jenom něco přes dvacet let....


Loubooker
26.11.2017 5 z 5

to Weil: jen pro upresneni, s dovolenim Honza Smid jel do USA jako zpravodaj Ceskeho rozhlasu, kde je dodnes.
Delal ale reportaze a zpravy pro CT z Francie, zvlaste kdyz se tam neco delo a on je tam jiz nejaky pate, takze je znalec franc. realii vseho druhu. Take napsal serii knih z Francie Obrazky z...
Coz nic nemeni na tom, ze je dobrej, a vtipnej, treba v prispevcich pro Objektiv.

WEIL
20.08.2011

Jan Šmíd cestoval a pracoval hlavně pro CT. A ze svých cest udělal i tuto knížku.

Štítky knihy

novináři USA (Spojené státy americké)

Autorovy další knížky

Jan Šmíd
česká, 1965
1995  85%Jaromír Jágr - Vlastní životopis
2001  90%Jaromír Jágr: Z Kladna do Ameriky
2001  92%Obrázky z Provence
1998  84%Tenkrát v Americe - Ze zápisníku zahraničního zpravodaje v USA
2005  95%Obrázky z Paříže