Tenderenda fantasta

Tenderenda fantasta https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/323028/bmid_tenderenda-fantasta-apy-323028.jpg 3 5 1

Kaleidoskopický román, jejž lze považovat za Ballovo skryté umělecké krédo, vznikal v letech 1914–1920, knižně však poprvé vyšel až roku 1967. Magicko-anarchický svět plný bezbřehého absurdního humoru je odrazem zoufalství a iracionality situace, v níž se společenství imigrujících umělců v neutrálním Švýcarsku během první světové války ocitlo. Román je zároveň i poetickým ztvárněním geneze dosud nejradikálnějšího uměleckého směru – dadaismu, a svou až karnevalovou satirou vůči dobovým monstrům také protichůdcem teoreticko-reflexivního tónu Ballových pamětí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Rubato
Originální název:

Tenderenda der Phantast , 1914


více info...

Přidat komentář

Palivo
28.12.2019 4 z 5

Guten tag.

Hugo Míč, bratr Hugo Bose, byl zakladatel kopačáků pro střední a východní magistálu. Když ale neměl do čeho kopnout, psal knížky, protože měl tužku a papír, což bylo ještě do 70. let minulýho století dost vzácné zboží, stejně jako třeba internet nebo koblihy plněné vepřovým mozkem.

Nejčastěji psal při úplňku vedle krbu, kam jej vozil trakač vyrobený z oslí kůže a očí kober. Tam taky napsal Tenderenda fantasta, což je knížka, která vypadá jako záznam toho, co se děje v mozku Sagvana Tofiho, když jde v sedm ráno domů z pařby. Doporučuji číst jednu větu za týden, pak kniha dává smysl. Já jsem ji přečetl za den a moc jsem toho nepochopil. Psal se prosinec a já byl dokonce střízlivý, protože to vyžadovaly konvence. Seděl jsem na gauči a prděl jsem. Nic nepomohlo. Je to zmatek a doteď mám průvan v hlavě.

A tak hodnotím 4 bludišťáky z pěti, protože čemu já nerozumím musí být logicky chytřejší než já.

Štítky knihy

německá literatura

Autorovy další knížky

Hugo Ball
německá, 1886 - 1927
2016  60%Útěk z doby
2016  55%Flametti aneb O dandysmu chudých
2016  64%Tenderenda fantasta

Kniha Tenderenda fantasta je v

Přečtených4x
Knihotéce8x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x