Technika racionálního čtení: Čtení, myšlení, úspěch

Technika racionálního čtení: Čtení, myšlení, úspěch https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519555/bmid_technika-racionalniho-cteni-cteni-m-T5F-519555.JPG 5 1 1

Kniha známého lektora, tvůrce a propagátora racionálních technik duševní práce Davida Grubera je určena všem, kdo usilují o zkvalitnění svých činností zaměřených na práci s informacemi a chtějí rychle studovat a číst, aby šetřili vlastním časem.

Přidat komentář

Petra1323
18.07.2023 5 z 5

Co je vhodné číst rychle a co je nutné číst racionálně. Racionální čtení pracovních a nepracovních textů, od orientačního čtení, přes kurzorické čtení, selektivní čtení až po statarické čtení. Rekreační čtení pro všechny nepracovní způsoby čtení. Co je to rozložení informační hustoty v písmenech, slovech, větách a odstavcích. Tak tohle všechno autor analyzuje a matematicky vysvětluje a navádí, jak se na čtený text dívat jinak, než doposud. Hravě, čtivě a zajímavě a stále aktuálně.

Jen jeden odstavec knihy je už za hranicí životnosti a působí v dnešní době velmi úsměvně, a to když autor uvádí vlivy na čtivost písmen. Ale v roce 1991 si skoro nikdo nedovedl představit, z čeho všeho budeme v roce 2023 číst texty.
"Na čtivost písmen má jistě vliv jeho velikost, druh tisku (kolonel, petit, garmond, cicero a jiné romantické názvy), druh barvy tisku a její sytost, vztah barvy písmene a barvy podkladu textu apod. Copak si můžeme v praxi volit u jednoho a téhož textu typ a velikost písma, jeho barvu a barvu podkladu? Snad na výkonném počítači třídy PC. Ale kdo ho má? A kdo má potřebný software a kdo má možnost číst většinu svých textů z displeje anebo z kvalitní přizpůsobivé barevné tiskárny počítače?"

Závěrečný test je text, článek "Jak správně odhadnout a vybrat knihu ke čtení". Ten je nejen testovacím textem k ověření nově nabytých čtenářských schopností, ale skvělým praktickým návodem s trvalou platností.