Tchyně

Tchyně https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22213/bmid_tchyne-T1U-22213.jpg 4 6 2

Hrdinkou díla čelného představitele naturalismu v brazilské literatuře (1857–1913) je žena, která ztroskotala v manželství, vytvořila si vlastní filosofii o manželské lásce a prostředcích, jak ji udržet, a prakticky je uplatňuje v manželství své dcery. Víc než román je kniha rozborem problémů manželství, hlavně jeho sexuální složky, z nichž mnohý je i dnes aktuální.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a umění
Originální název:

O Livro de uma Sogra , 1895


více info...

Přidat komentář

žlučníkář
28.09.2020 2 z 5

Ať si řiká kdo chce co chce, tchyně bude pořád jenom tchyně. Tahle konkrétně je těžce nesnášená svym zeťákem, kterej tak miluje svojí starou, že je ochotnej se nechat třeba od tchyně zabít. To je co říct. Přitom by jí nějradši zabil sám.
Když tchýně konečně zaklepe bačkorama, přečte si její deníček a sedne si z toho na prdel.

Já si z toho teda nesed. Je to trošku k zamyšlení, jestli všechno co dělala bylo dobře. Možná jí budeš obdivovat, možná nenávidět. Možná si budeš řikat že bys jí zakroutil krkem, svojí starý taky a pak by ses šel v klidu utopit v nějakym místnim banánovym patoku.

Osobně jsem doufal, že ten zeťák si vezme na pomoc svýho kámoše a budou se snažit tu čarodějnici nějak přechytračit, nebo že v hospodě vymyslej nějakej plán a nalitý nalíčej past na bábu.
To se ale nestane, a tak se dál nimráme deníčkem. Úplně nejhorší to nebylo, obrázek o tchyni si udělej jakej chceš, díky.

eraserhead
04.12.2011 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, která i když beletristickou formou napsaná, je v podstatě sociálně-filosofickým dílem, které vás donutí přemýšlet a nakonec pravděpodobně souhlasit. Aneb, abych parafrázoval kultovní hlášku z jednoho neméně kultovního seriálu: "(Některé) Tchyně nejsou tím, čím se zdají být!"