Taková, jaká jsi

Taková, jaká jsi https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521054/bmid_takova-jaka-jsi-Z7L-521054.jpg 4 55 17

Když bylo Olivii Tennysonové šestnáct, sepsala si Seznam svých snů. Bylo na něm všechno, co si pro sebe přála, včetně šťastného manželství a rodiny. Teď je jí devětadvacet, je stále svobodná a žije se svou až příliš starostlivou matkou. Cítí, že je čas na to vzít věci do vlastních rukou. Aniž by o tom matce řekla, a hlavně aniž by ji požádala o svolení, najde Ollie ideální místo pro svůj nový začátek – vesničku Bigley Bottom. Modré vchodové dveře a zahrada, z níž vede cesta do lesů – to by se za vysněný domov považovat dalo! Teď už zbývá jen dokončit zbytek Seznamu a zjistit kým vlastně je, než do svého života pustí romantiku. Koneckonců, jak by uprostřed lesů mohla vůbec najít muže svých snů... celý text

Literatura světová Dívčí romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Just The Way You Are , 2022


více info...

Přidat komentář

leny.wood
11.04.2024 4 z 5

Příjemná oddechovka, u které si odpočinete a zrelaxujete. Žádné obrovské drama, mezi řádky najdete i určité poselství do života (např. soužití a vzájemný vztah matky s dcerou).

cori
29.03.2024 3 z 5

Dojemná červená knihovna, v níž se hlavní hrdinka snaží odpoutat od své panovačné matky a nalézt sebeúctu a Muže snů, nás přivádí na anglický venkov, kde si všichni pomáhají. Je jasné, že první muž, na kterého v novém bydlišti narazí, budete ten s velkým M. Zajímalo by mě, jakou vlastně měla práci a kolik jí platili, když měla na kurzu jen tři klienty.


pip11
26.03.2024 5 z 5

Moc pěkný a milý příběh o hledání svého skutečného já a přitom nalézání nových přátelství. Bylo to dojemné i vtipné.

Knižní střípky
15.03.2024 4 z 5

Tohle bylo tak milé a laskavé vyprávění plné sympatických postav, které nebyly vůbec černobílé a nezajímavé, ba právě naopak. Žádné debilní a prostoduché kecy, prostě a jednoduše vyprávění ze života. Absence trapných milostných scén byla již jen třešničkou na dortu.

V poslední době mám v rámci tohoto žánru výhrady téměř vždy, ale tady mi to sedlo a bylo to fajn. Nečekejte žádnou hlubokomyslnou záležitost, jen milý a laskavý příběh ze života.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

Kenan
10.03.2024 4 z 5

Milý příběh o ženě, která hledá sama sebe. Olivie řeší svůj nezdravý vztah s matkou, která ji nenechá žít svůj život, proto se rozhodne odejít a splnit si svůj Seznam snů, který si sepsala již jako mladá dívka. První půlka knihy mně bavila hodně. V druhé části mi připadal příběh napsaný až moc naivně a taky mně začaly štvát ty do očí bijící náhody, při kterých se Olivia setkávala se Samem. Ale celkově pohodové odpočinkové čtení.

bezzink
05.03.2024 4 z 5

Bylo to bajecne cteni. Komu nevadi srdecne prostredi s originalnimi postavami a nezny pribeh o hledani sebe sama se spetkou romantiky, muze jit smele do toho. Ovsem necekejte zadne buseni srdce, jiskry, zhavost a velkolepy pribeh o ni a o nem. Ne, o to se v teto knizce skutecne nejedna. Jde hlavne o mezilidske vztahy, sousedske vztahy, pristupy k zivotu a ac se to muze zdat nekomu nudne, mne se to moc libilo. Bylo to o zivote, zadne umele vyvolavane zapletky, proste plynuly vyvoj s tim, co zivot muze prinest.

Zonia0118
22.02.2024 3 z 5

Musím říct, že jsem upřímně zklamaná. Podle anotace jsem si myslela, že se bude příběh ubírat trošku jiným směrem. Přesto, že byl příběh o něčem jiném, nevadilo by to. Kniha se docela dobře četla. Za mě tomu ale chyběla jiskra. V knize se řešilo více věcí naráz, ale za mě tomu zkrátka něco chybělo. Příběh mě vůbec nevtáhnul, chvilkama to bylo pro mě neuvěřitelně nudné a knihu jsem spíš dočetla z důvodu, že jsem stále doufala, že se to nějakým způsobem rozjede nebo se to aspoň trošku změní. Za mě k tomu bohužel nedošlo a nepomohlo k tomu ani to, že mi občas hlavní hrdinka lezla na nervy. Samozřejmě každému z nás se líbí něco jiného, a proto se někomu tato kniha naopak líbit může.

yonda
17.02.2024 4 z 5

Ani nevím, kolikrát už jsem četla knihu s tématem hledání sama sebe. Tohle zpracování patřilo k těm lepším.

Kaduri
09.02.2024 3 z 5

Anotácia knižky sa mi pozdávala, ale celkové prevedenie pokuľháva.
Je tu príliš mnoho náhod, ktoré posúvajú dej dopredu. A hlavná hrdinka Ollie prechádza z extrému do extrému. Najprv žije v úplnom područí svojej matky, vzápätí ju úplne odstrihne zo svojho života.
Na mňa to pôsobilo celé naivne a no ... neuveriteľne.
Takže, knižku som prečítala, avšak niečo tomu proste chýbalo. Vyskytli sa v nej aj vážnejšie témy, ale akoby len kĺzali po povrchu.
Za mesiac zabudnem, o čom to celé bolo.
Ako oddychové čítanie môžem doporučiť, no nič viac za tým nehľadajte.
Za mňa 3,5 hviezdičiek.

evineckY
06.02.2024 5 z 5

Tato kniha je rozhodně k zamyšlení a určitě stojí za přečtení.
Jsou v ní důležitá témata, rodinné i sousedské vztahy, ale taky je vtipná a laskavá. Nejvíce jsem se bavila u seznámení Olivie se Samem, které bylo naprosto originální a vtipné, ale rošťárny Nesbita, tak to jsem řvala smíchy.

Jen malá ukázka:
Muž se zamračil ještě víc.
Nezbývalo mi nic jiného než vejít dál do domu, kleknout si na kolena a vlézt pod stůl, abych popadla toho nejstrašnějšího psa na světě a odtáhla ho okamžitě ven.
Nesbit s tím pochopitelně nesouhlasil. Ulovil poklad, o jakém se mu ani nesnilo, a nemínil se ho vzdát bez boje.
Když jsem vlezla za ním, začal couvat a nešťastné kuře táhl za sebou. Po pár metrech se noha, za kterou ho držel, oddělila od zbytku ptáka, a Nesbit se otočil a utekl.
Dovnitř do domu.
Muž začal křičet „Co to sakra je?“ a než jsem se stačila vymotat zpod stolu, přivolal si posily.
„Pes nějaký ženský právě běžel nahoru i s naší večeří!“ vyštěkl.
„Cože?“ ozval se sbor výkřiků a vzrušených otázek. Přemýšlela jsem o tom, že bych zůstala pod stolem, dokud všichni neodejdou, ale pak se ke mně přitočila jedna z kolií a tiše zavrčela.
Neměla jsem na vybranou. Vylezla jsem na druhé straně ven a postavila se, třímajíc v ruce zbytek kuřete. Ocitla jsem se tváří v tvář hloučku dospělých a dětí, kteří na mě nevěřícně zírali od kuchyňských dveří.

tami1
01.02.2024 4 z 5

Lehké romantické čtení o hledání sebe sama. Děj je celkem předvídatelný, ale vůbec to neubírá na čtivosti. Pestré postavy dotvářejí velmi sympatický, odpočinkový příběh.

Nelly
27.01.2024 4 z 5

Za tři a půl hvězdy - pohodová, romantická knížka pomalejšího tempa se zajímavými postavami. P.S. Dozvěděla jsem se několik "zajímavých" detailů - v Anglii kvetou kočičky v létě, špekáčky se před opékáním ohřívají a muži mají bohatou slovní zásobu pro vyjádření svých citů.

4xbabča
25.01.2024 5 z 5

Tak tohle byla kniha, která potěší a moc dobře se čte. Bylo to hezké a příjemné čtení. Hlavní postava příběhu Olivie, která se ve svých třiceti letech rozhodne vydat vlastní cestou a dokáže si poradit i s potížemi, se kterými se setká, je obdivuhodná.

bookcase
12.01.2024 5 z 5

Nádhera! Milá knížka, autorka je hodně empatická.

Paja1709
30.12.2023 5 z 5

To bylo tak pěkné a milé čtení na závěr roku.Kniha se mi moc líbila.

Kudík
20.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Olivie Tennysonová si ve svých šestnácti letech napsala dvanáctibodový seznam svých snů, který si za vydatného povzbuzování své nejlepší kamarádky Steph, splní až ve svých devětadvaceti. Samozřejmě část z něj musí adekvátně upravit s ohledem na aktuální věk, kdy jej teprve naplňuje. Kde si plnit sny, než v Bigley Bottom, a to relativně daleko od své sobecké a těžce manipulativní matky, protože slovo starostlivá jí absolutně nevystihovalo. Nechápu, že to Olivie tak dlouho vydržela v tomto nezdravě toxickém vztahu, a že zvolila tak "hezký" odchod. Na novém místě potká jedenáctiletou sousedčinu dceru Diamanté Butterfly Brownovou, zkráceně Joan, která jí řádně a za vydatné pomoci Nesbita (nalezeného štěněte kokršpaněla čokoládové barvy, což zaručené nekoresponduje s jinak parádní obálkou), obrátí už tak silně otřesený svět ještě navíc vzhůru nohama. Joanina máma v podání Leanne, soused Ebenezer (Barry), lesník Sam, paní knihovnice Irene Jenkinsová, klienti lekcí ReadUp Trev, Yasmin i Jaxx, anebo Frea-K Three-K se stanou jejími novými a občas neuvěřitelnými přáteli. Kniha střídá závažnější témata jako různé druhy zneužívání a závislostí s trapasy, které život může přinést. U Nesbitova vpádu na Samovu oslavu a loupeže kuřete v bio kvalitě, stanováním před loveckou chatou, nomatem, paní knihovnicí a 3Káček jsem se skvěle bavila. 4,5*

"Když jsem o hodinu později ukazovala Joan, kterou jsem vyzvedla z prázdninového klubu, hashtag #PaníKnihovniceIrene, měl už přes tisíc sledujících.
„Tenhle svět je šílený,“ prohodila. „Proto dávám přednost knížkám. Dávají větší smysl.“
Prohlédla jsem si její aktuální četbu o partě chameleonů, co se vrací do minulosti, aby zachránili dinosaury, a byla jsem ochotna souhlasit."

Jeanine8
09.11.2023 5 z 5

Natočte někdo seriál, prosím!

Autorovy další knížky

Beth Moran
britská
2023  81%Taková, jaká jsi
2024  80%Patříme k sobě

Kniha Taková, jaká jsi je v

Právě čtených2x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených2x
Knihotéce86x
Chystám se číst93x
Chci si koupit22x
dalších seznamech4x