Tak dobří, že vás nepřehlédnou

Tak dobří, že vás nepřehlédnou https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362252/bmid_tak-dobri-ze-vas-neprehlednou-XUU-362252.jpg 4 75 18

Cal Newport (Hluboká práce) vede misi za kvalitní a naplňující práci pro všechny. V této knize vyvrací mýtus, že „následovat svou vášeň“ je dobrá rada. Není tomu tak. Nejen, že je to lehce závádějící představa, protože, upřímně, kolik z nás vyrůstá s nehynoucí vášní pro jeden jediný životní záměr, kterému se pak v dospělosti naprosto odevzdá? Ale vášeň prostě není tím, co způsobuje lásku lidí k jejich práci – a v začátcích může být naopak nebezpečná.Vášeň k tomu, co děláte, přichází až poté, co pomocí tvrdé dřiny vytvoříte něco hodnotného, a nikoli předtím. Newport přináší optimistické poselství: Co děláte, abyste se uživili, je méně důležité, než jak to děláte. Newportův jasný a srozumitelný manifest je povinnou četbou pro všechny, kdo se trápí ve své současné profesi a touží převzít kontrolu nad svým živobytím. Poskytuje vědecky podepřený návod, jak si vytvořit práci, kterou budete milovat.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

So Good They Can't Ignore You: Why Skills Trump Passion in the Quest for Work You Love , 2012


více info...

Přidat komentář

Jonny
18.02.2024 4 z 5

Tahle knížka je vyloženě motivační. Snaží inspirovat, "nakopávat".
Dobré postřehy ale nejsem si jistý, zda bylo nutné je rozvádět v rozsahu knihy...

Taufa
23.01.2024 odpad!

Pár zajímavých myšlenek v knize je, ale rozhodně nejslabší kniha na toto téma, z těch 3, co jsem četl. Otravovalo mě neustálé opakování pár myšlenek a přeskakování z jedné osoby na druhou, nedotažené myšlenky do konce, zvláštně použité parafráze. Kniha mě nebavila, na mě je jedná až moc o americký styl. Málo uplatnitelné u nás, 1/5!


KáťaM.
24.09.2022 4 z 5

Super seberozvojová kniha, autor napsal spoustu skvělých knih, tahle možná mezi všemi trochu zapadá, ale přináší také zajímavé myšlenky, určitě doporučuji, pokud Vám sedí ostatní autorovy knihy.

Kopta
07.03.2022 5 z 5

S určitou jistotou mohu mluvit o tom, že je to jedna z nejpřínosnějších knih, jakou jsem kdy četl. Zajímavě pokládá na lopatky současné myšlení a přetavuje to v to, co by člověk dělat měl. Pokud chce uspět. A odpověď lenochy moc nepotěší. Ale to rozlišuje úspěšné lidi od těch ostatních. Tak to prostě je. Na knize moc nedoceňuji, že občas se až moc opakuje, ale když chce sdělit nějakou důležitou informaci, tak to předvídá tím nejvíce složitě zbytečným jazykem a stylistikou, jakou dokáže. Zbytečně snížená kvalita díla. I tak mluvím o něčem, co možná dokáže nastartovat lidem směr tak, že pokud budou opravdu dobří a trpělivý, tak je nikdo nepřehlédne.

BabaJaga11
20.06.2021 4 z 5

Musím říct, že "Hluboká práce" od C. Newporta se mi líbila o něco víc. Možná to ale souvisí s tím, že zrovna rezonovala s problémem, který jsem řešila – a kniha mi v řešení pomohla.

Nakonec ale hodnotím obě knihy stejným počtem hvězdiček. I když nemůžu tak docela souhlasit s tím, že vášeň je na nic. Můžeme to nazvat jinak, třeba práce, pro kterou máte talent, která vás přitahovala od dětství a určila obor studia. Pokud vám dráhu nenalinkovali rodiče, tak se nejspíš někde nějaká vášeň projevila.

V principu ale s autorem v mnoha věcech souhlasím. Myslet si, že nemusím nic umět a zaměstnavatelé se o mě poperou a ještě budou platit zlatem, je samozřejmě nesmysl. A rozbor jednotlivých stadií, jak získat práci, která nás bude bavit, je určitě užitečný. Nemyslím si, že by zjištění prezentovaná v knize byla nějak převratná. Jen jsme tomu všemu byli zvyklí říkat jinak a na řadu věcí jsme v poslední době zapomněli. Třeba taková trpělivost – proč, když vše můžeme, alespoň v duchu reklam, získat hned?
Cenné je na této knize hlavně to, že pokud létáte někde v oblacích, po přečtení se vrátíte na zem. A nebudete si připadat jako někdo, kdo selhal – naopak, budete někým, kdo používá zdravý rozum.

Co mě trochu otravovalo, byl zas ten americký styl, tj. úspěšný = bohatý a tak. Proto nedávám plné hodnocení.

T.Dino
02.05.2021 5 z 5

Knížka mně dala více, než jsem očekával a to je na tom to nejlepší. Každý z nás narazil na stovky videí nebo citací, které nás klamou, že máme následovat svou vášeň a že pouze náš strach nás brzdí od vysněné práce.

To je pouze hypotéza vášně, kterou Newport dokonale vyvrátil. Vášní se mohou řídit pouze pár vyvolených jedinců, jako sportovci atd., ale pro nás ostatní je důležité dělat něco v čem budeme tak dobří, že nás nepřehlédnou. Jedná se o budování kariérního kapitálu, přes záměrný trénink a vybudování takového postavení, že budeme moci světu něco nabídnout.

Autor také výborně vysvětlil, jak se rodí inovace a skvělé nápady. V knize je několik příkladů skutečných lidí, kteří následovali svou vášeň a tvrdě narazili, a také příklady od těch ''chytřejších'', kteří vybudovali kariérní kapitál.

OndraK42
27.03.2021

V knize je několik velmi dobrých myšlenek (asi tak 7).
Bohužel jinak mě kniha nezaujala. Příběhy neznámých lidí mě nebavili, autor některé zdroje interpretuje na první pohled nelogicky tak jak se mu to hodí, chaotické přeskakování témat a příběhů.
Druhou půlku knihy jsem již jen prolistoval.

Autor píše, že se nemáme řídit svou "vášní". S tím nesouhlasím. Ve všech jim předkládaných příbězích je vášeň obsažena v hojné míře. Co tam je ve skutečnosti je spojení hlavy a srdce, tedy vášně a poctivé prace a tréninku.

8634
21.01.2021 4 z 5

Velice zajimava kniha zabyvajici se co je (alespon dle autora) zdrojem prace, ktera cloveka bavi a naplnje. Myslenky mi prisly opravdu zajimave, ale casto jsem mel pocit, ze autor prilis tlaci na pilu a zcela ignoruje otazky, ktere by mohly jeho hypotezu vyvracet. Sam autor priznava, ze jeho myslenky jsou provokativni, ale nekdy je to dle meho nazoru presprilis. Tim ale nerikam, ze knihu nedoporucuji, je urcite zajimava a stoji za precteni. Jenom bych byl opatrny ve vnimani myslenek, ktere prenasi a spis je opatrne zakomponovat do vasich vlastnich nazoru.

jana9561
20.08.2020 5 z 5

Tuto knihu jsem si koupila tak trochu náhodou. Vzala jsem ji proto, že jsem si brala i další knihu od stejného autora - Hluboká práce. Ale tahle kniha na 100% odpovídá na to, co aktuálně řeším. Nedá vám návod, jak být ten nejlepší na světě ve všem. Ale ukáže vám cestu, jak dělat zaměstnání, které budete milovat. Doporučuji všem, co tápou ve svém pracovním životě, nebo hledají smysl svého života, který zároveň shledávají v nalezení smyslné práce. Kniha vám dá odpovědi. Výjimečná kniha bez zbytečných naivních citátů, které se o pracovním životě valí všude okolo.

gemi
18.08.2020 4 z 5

Klíčovou myšlenkou je: Dobře si osvoj nějakou netriviální dovednost, za kterou je někdo ochoten zaplatit, a prodej ji na trhu práce. Souhlasím, že to je dobrá strategie.

Nemohu ale souhlasit s tím, že by měl člověk zcela rezignovat na "volání srdce" a vůbec nepřemýšlet nad tím, kam jej táhne, po jakém typu práce touží, co by jej naplňovalo. Nejsme roboti. Můžu vystudovat zvěrolékařství a stát se špičkovým odborníkem na, řekněme, papoušky, ale jak mě bude ta práce naplňovat, pokud nesnáším zvířata a z ptáků mám fobii? Dle autora výborně, protože jsem splnil všechny jím předložené podmínky.

Slepě následovat hlas svého srdce je stejná pošetilost, jako jej striktně ignorovat. Optimálně by to mělo být v rovnováze. Měl bych se zamyslet, kam mě srdce táhne a v té oblasti zkusit získat expertní znalosti a dovednosti. Ideální stav.

sara2965
24.07.2020 1 z 5

Kniha pro mne velké zklamání. Opravdu mě nebaví příběhy neznámých lidí a zdlouhavé popisy jejich životů. Sem tam se tam objevila zajímavá myšlenka, ale nemohla jsem se do knihy začíst, nakonec jsem ji ani nedočetla.

dasach
12.10.2019 5 z 5

Kniha o tom, proč současný trend při výběru zaměstnání "následuj svou vášeň a peníze přijdou samy" nefunguje a vede jen k nespokojenosti a časté fluktuaci. Autor ukazuje jiný směr - získání mistrovství ve svém oboru a následné přizpůsobení si své práce podle svých preferencí. K tomu dává příklady lidí, kteří dosáhli toho, že milují svou práci.
Téma se mě hodně týká, protože posledních několik let často přemýšlím, že bych úplně změnila obor. Kniha mě z tohoto nápadu tak trochu vyléčila a ukázala, že jsou i jiné cesty.

DomT
10.06.2019 5 z 5

Velmi zajímavé. Autor zmiňuje pravidla na příkladech z reálného života a dokonce i z toho svého. Od tohoto autora to je již druhá kniha, kterou jsem četl.

MirekUL
03.03.2019 5 z 5

Perfektní a dle mé názoru i velice realistická kniha. Základní poselství této knihy je založeno na myšlence, že pokud chce člověk něčeho po pracovní stránce dosáhnout, tak musí tvrdě a poctivě pracovat. Existují však pravidla a principy, které při správném pochopení a aplikaci dosáhnutí úrovně „být tak dobrý, že vás nepřehlédnou“ usnadní.

EliahDawn
19.12.2018 5 z 5

Jedna z nejlepších knich, z kategorie "osobní rozvoj", o kariérním postupu . Kniha, která vyvrací mýtus dnešní doby. Plně s ní souhlasím a věřím, že by mohla pomoc mnoha lidem co se dnes marně snaží najít svoji vášeň a nenachází ji. Těchto lidí znám bohužel mnoho. A proto doporučuji přečít každému koho potkám :-)

lubosvnenk
17.12.2018 5 z 5

Kniha je velmi, opravdu velmi dobra. Doporucil bych ji predevsim vsem tem, kteri si (omluvte mi ten vyraz) naivne mysli, ze stesti preje nepripravenym snilkum, s pouhopouhou vasni. Cela pravda je podle Cala (a ja s nim naprosto souhlasim) jinde. Prace, to je ze zacatku predevsim drina, clovek se k uspechu musi dopracovat svoji pili, svedomitosti, pracovitosti.. vysnena prace na nas vetsinou neceka hned za prvnim rohem, ale jeji nalezeni stoji spoustu pracovniho kapitalu. o to sladsi je pak pomyslna vyhra... urcite bych take doporucil memu mladsimu ja :-)

lucky_zebra
20.06.2018 5 z 5

Cal se stává mým oblíbencem. Tohle je třetí knížka od něj, kterou jsem četl a zase super.
Určitě se na ni objeví celá řada negativních recenzí, ale nevěřte jim. Cal v ní boří mýtus "běž za svým srdcem" a naopak čtenáře nabádá k "makejte, abyste byli dobří a pak budete svoji práci milovat".
určtitě stojí za přečtení

martin3683
10.04.2018 5 z 5

Při čtení jsem si ze samého přikyvování namohl krční svaly. Číst ji, bylo jako by někdo nahlas říkal vaše myšlenky, o kterých máte jen hrubé tušení, že tam někde jsou. Vtipné je, že ty myšlenky pro mě, člověka, který 17 let podniká a má něco načteno, nebyly nakonec až tak překvapivé. Pro mladší či méně životem protřelé čtenáře ale budou šokující a to i díky tomu, že jsou dobře podložené a vyargumentované.

Co je tou "zazračnou" myšlenkou? Opak toho, jak jsme nyní od mala masírováni ze všech stran: "Polouchej svou vášeň, dělej jen to, co tě baví, peníze přijdou samy." Tyhle rady, dávány v dobré víře, jsou nejen špatné, ale často škodlivé. Dnešní přístup: najdi si svůj dream job, dělej co tě baví (co může bavit člověka po škole, takže nějaká zábava, sport, hry a tak) a tam bez zkušeností hned očekávej, že přesně na tebe všichni čekají, dostaneš super prachy, volnost a zajimavé projekty. Když to nevyjde (jakože v podstatě nikomu), tak jsi bezradný a životem zničený, že všichni máme přeci dělat to, co nás baví! Ach jo, život není fér...

Tento přístup k práci, ale i k životu vidím kolem sebe denodenně a nemyslím teď jen nějaký nezkušený mlaďochy. Nejdříve dejte peníze a benefity a já pak tedy něco předvedu. Dejte mi volnost, tým a zajimavý projekt a ja svým zápalem pro věc dokáži divy. Málokdy vidím obrácený přístup, ale někdy je to na pohovorech alespoň sranda. Nejdříve něco předvést, získat znalosti, ukázat svoji cenu a nahromadit, jak autor knihy nazývá, "kariérní kapitál" a až pak začít něco očekávat. Že se takovýto "kapitál" nezíská přes noc, často ani za pár let, je snad všem jasné. Že to hodně bolí a je s tím spojena dřina a stres, už moc jasné všem není. V knize to krásně popisuje na mnoha příkladech a lidech, kteří uspěli, ale i na těch, kteří ne, což je snad ještě důležitější. Jak má pak člověk nějaké zkušenosti, začne vynikat, pak zákonitě začnou růst peníze, volnost v práci a s tím, jak začnete být uznávaní (a to i sami před sebou) i ona vášeň a radost z práce. Hodně mě uspokojuje, když pak tento správný přístup vidím u některých lidí ve vlastní firmě.

Kniha se dále pozastavuje i u dalších aspektů, proč někdo uspěl a někdo ne. Nakonec po prvním vystřízlivění, že vášeň nefunguje, přeci makáme a snažíme se všichni a ne každý se dopracuje ke spokojenosti a práce je brána jen jako zdroj výplaty. Roli tam hrají i další věci jako povaha práce, jak na sobě pracujete, jak se zlepšujete, na vašich šéfech a tak. Vše rozebírá autor v několika kapitolách a ukazuje, že jen se zakousnout a vydržet nestačí.

Já se k plno věcem a poznáním, která autor v knize tak krásně popisuje, dopracoval za hodně let a častých zklamáních a tak bych docela ocenil, kdybych si ji v osmnácti letech mohl přečíst. Mohlo mě to ušetřit hodně času a nervů. Jiná otázka je, zda by tomu mé mladé já chtělo naslouchat a nehodilo namyšleně do koše :-). Kdo ale naslouchat a řídit se radami z knihy chce, tomu ji můžu vřele doporučit.

Štítky knihy

rozvoj osobnosti, osobní rozvoj

Autorovy další knížky

Cal Newport
americká, 1982
2016  77%Hluboká práce
2019  80%Digitální minimalismus
2018  85%Tak dobří, že vás nepřehlédnou
2022  90%Svet bez e-mailov

Kniha Tak dobří, že vás nepřehlédnou je v

Právě čtených6x
Přečtených113x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce52x
Chystám se číst123x
Chci si koupit54x
dalších seznamech3x