Tajný život ryb

Tajný život ryb https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104673/bmid_tajny-zivot-ryb-9HN-104673.jpg 5 4 2

Svět pod hladinou sladkých vod má pro suchozemce vždy nádech tajemství, hlavně pro svou nepřístupnost. Výjimkou nejsou ani rybáři, kteří často nemají představu, co se vlastně pod hladinou děje. Fotografie přímo z prostředí, kde ryby žijí, nám odhalují svět, do kterého běžně nemůžeme nahlédnout. Kniha Petera Áče není jenom o poznávání krásy tohoto světa, ale představuje jeho obyvatele z nepoznaného úhlu, přímo v jejich přirozeném prostředí, vysvětluje zákonitosti chování jednotlivých druhů, seznamuje čtenáře se sladkovodními rybami, s významem tvaru jejich těla, velikosti a zabarvení, přizpůsobení se, které umožňuje jejich úspěšné přežití, jakož se způsobem spolužití jednotlivých druhů. Pomocí fotografií zhotovených přímo pod vodou autor představuje charakteristický vzorek ryb, typické prostředí jejich výskytu a dělí se tak s ostatními rybáři o svoje poznatky získané čtyřicetiletým studiem. Do současné doby vydané publikace, tematicky věnované rybářům, se více zaměřovaly na technicky dokonalou výstroj a způsob lovu. Peter Áč vyměnil přílišné nadšení z lovu za pohled do soukromí ryb. Autentickými příhodami podpírá výsledky svých pozorování a studií, které obohacují poznání těchto fascinujících tvorů.... celý text

Přidat komentář

hrdlickova_61
28.07.2020 5 z 5

Dnes vychází mnoho knih s názvem začínajícím slovy "Tajný život...", ale tahle je už postarší. O to více jsou obdivuhodné podvodní fotografie pana Áče a jsou doprovázené velmi čtivým komentářem. Kapitoly jsou přehledně uspořádané, začátečník i pokročilý čtenář se dozví jak základní informace, tak i výsledky mnohaletého autorova pozorování. Je poznat, že knihu napsal vystudovaný etolog. A také z ní dýchá nadšení a láska k přírodě, a tak si přijdou na své kromě rybářů i ti, kdo chtějí ryby jen lépe znát a těšit se jejich krásou.

Niky Coffee
09.04.2014 5 z 5

Ke knize mě přivedla nejlepší kamarádka a jsem jí za to vděčná. Je to skvost - fotografie berou dech - jak je krásné kouzlo pod hladinou sladkých vod!

Přetechnizovaná doba nám nabízí nesčetné množství dokumentů a fotografií z podmořského života, které přijímáme už jako samozřejmost, přitom si neuvědomujeme jaká krása se skrývá pod hladinami sladkých vod. Sladkovodní ryby k nám doputují jen jako kresby v atlasech nebo v příručkách technik rybolovu. O to je tato kniha výjimečnější, protože nabízí úplně jiný pohled na ryby.

Knihu doprovází jak zoologické informace, tak i průběh získání fotografie např. štiky formou příběhu a to knihu ještě více ozvlášťňuje.

Doufám, že se mi brzy splní sen a udělám si konečně potápěčský ponor do nějakého lomu na jaře :-)