Tajný posel - Jan Karski

Tajný posel - Jan Karski https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82126/tajny-posel-jan-karski-82126.jpg 4 23 3

Mohl vůbec někdo zastavit holocaust? Poutavě a neotřele zbeletrizovaný životopis muže, který se o to pokusil a jehož život se nesl ve znamení mimořádné morální odvahy a hrdinství. Protagonistou románu je skutečný kurýr polského odboje Jan Karski (1914-2000), který pronikl do varšavského ghetta s jediným úkolem - podat svědectví o tom, co viděl, a zároveň tak varovat celý svět. Haenel se po více než šedesáti letech od ukončení druhé světové války pouští do nesnadného úkolu - pochopit nepochopitelné. Proč Spojenci genocidě nezabránili? Příběh nabízí paralelu s romány Schindlerův seznam a Austerlitz. ... celý text

Přidat komentář

Nestorkea
24.11.2018 3 z 5

Tři hvězdičky z úcty k tématu a Janu Karskemu. Zpracování je podle mě dost nešťastné.

aardvarka
06.06.2018 4 z 5

"Vzpomínám si na jednu starou paní ověšenou perlami a rubíny, která se ke mně vrhla a sdělila mi, že před nedávnem četla úžasnou scénu, v níž mě Němci mučí, a že se jí nic nevyrovná." Nebudu se tvářit, že s paní nesouhlasím. Ale není to jediné, co je na knize tak dobré.
První část, která je takový úvod do Jana Karského, se musí přežít. Druhá část je převyprávěním jeho knihy a je prostě perfektní. Třetí část je do Kafky laděný život Karského po válce a je to nesmírně citlivé čtení. Vyrovnává se s tím, že je poslem, kterého nikdo nechce poslouchat. Nebo tedy chce, ale pro posla samotného, který je charismatický trpící muž, ale ne pro miliony evropských Židů. Říká se, že smrt jednoho je tragédie, smrt milionů je statistika. A tak bylo i to nejautentičtější svědectví člověka, který navštívil varšavské ghetto a snad i jakýsi koncentrační tábor, pro lidi žijící v pohodlí a klidu nepochopitelné. I dnes se čtenář upíná k banalitám, jako když si Karski podřeže žíly. Čímž nechci snižovat utrpení jednoho Karského, ale on sám pak už celý život trávil prožíváním utrpení milionů, nikoliv svým. Polský jezdec.


Ula
31.07.2012 5 z 5

Po dlouhé době opět kniha, která mně hluboce zasáhla a otřásla mou vírou ve spravedlnost a nějakou "mravní ideu lidstva", která by byla připravena postavit se zločinům a násilí. Protože jak se v knize píše: " Nacisté utrpěli porážku, avšak barbarství poraženo nebylo."

Štítky knihy

válečné zločiny ústně předávaná historie holokaust, holocaust

Autorovy knížky

Yannick Haenel
francouzská, 1967
2011  81%Tajný posel - Jan Karski