Tajný mandarín

Tajný mandarín https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61979/tajny-mandarin-0rG-61979.jpg 3 19 7

Herečka Mary Penneyová přivolala hanbu na svou úctyhodnou rodinu, když se stala matkou nemanželského dítěte. V zoufalé snaze vyhnout se skandálu ji švagr, ambiciózní botanik Robert Fortune, přinutí, aby ho doprovázela do Číny, kde má ukrást rostliny čajovníků pro Východoindickou společnost. Navíc Robert skrývá tajemství - je špiónem britské armády, která nedávno zvítězila v opiových válkách. Jeho poslání je nebezpečné - Britové jsou Číňany stále vnímáni jako nepřátelé a za vývoz čajových keříků hrozí trest smrti. V těchto tvrdých podmínkách Mary truchlí po svém životě v Londýně, a dítěti, které byla nucena opustit, zatímco její hněv vůči Robertovi narůstá. Jejich poslání ses tává stále více ošemetným a Robert s Mary jsou nuceni se převléci za mandarína a jeho mužského sluhu. Tisíce mil od domova si Mary náhle vychutnává svou novou svobodu a čínský způsob života - a když se vyskytne nebezpečí, nachází v sobě neočekávané zásoby odvahy. Tajný mandarín je nezapomenutelným příběhem lásky, odhodlání a odvahy - silné ženy rozhodnuté prosadit se v mužském světě a muže, který se nezastaví před ničím, aby naplnil své tužby.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Levné knihy , Ikar (ČR)
Originální název:

The Secret Mandarin , 2009


více info...

Přidat komentář

alekis
27.05.2020 5 z 5

Nejde ani omylem o román pro ženy, jak je tato kniha zařazena, navíc název, stejný jako v originále je bohužel zvolen podle mě nešťastně. Je to román, se vším, co si pod tím pojmem představím, se zajímavým, místy dost napínavým dějem, okořeněným několika zápletkami, při návštěvě tajuplné Číny v polovině 19. století.
Musím podotknout, že jsem vůbec netušila (ačkoliv, co je na tom vlastně divného?), že čajovník se množí semeny!
Je to skutečný cestopis, a zajímavé na něm je, že v závěru autorka uvádí, že Robert Fortune a ještě pár postav byli skutečně žijící lidé. Přesto to není cestopis úplně vypovídající, pod tím pojmem si představuji trochu podrobnější popis. Ale nevadí, je to opravdu výborná kniha.
A protože součástí života je (například) nejen práce a cestování, ale i mezilidské vztahy, je zde překrásně popsaný vznik a pokračování lásky mezi hlavními představiteli. Takto si představuji lásku, po dlouhodobém a dokonalém vzájemném poznání a pochopení, že dva lidé (ač se to v situaci, již popisuje kniha, vůbec nesluší ani nehodí) naprosto patří k sobě. Tudíž, nečekejte ani jednoduchou harlekýnku, ani vášnivé erotické seance na každé stránce :-).

havrmoni
16.05.2019 5 z 5

Kupodivu se mi to líbilo až tak, že za 5*. Dobrodružná výprava byla fajn, ale co se mi líbilo, byli lidé. Postavy nebyly ani kladné ani záporné, prostě byly vším čím jsme. Měly své chyby a slabosti či naopak spoustu síly i odvahy. Opravdu moc pěkné.


knihamojalaska
15.02.2018 3 z 5

cestopisnú literatúru veľmi neobdivujem...tešila som sa na romantiku, no dočkala som sa opisov čínskeho vnútrozemia a plavieb lodí...ale aspoň som sa trochu priblížila miestnej kultúre a mala možnosť naučiť sa niečo o miestnej flóre

Ladiva
04.09.2016 4 z 5

Podľa popisu som čakala zmes romantiky a dobrodružstva. Nakoniec tam bolo viac dobrodružstva, ako romantiky. Príbeh bol veľmi zaujímavý vďaka reáliám Číny 19.storočia. Ženská hrdinka Mary mi celkom nesedela.

Luccy78
19.05.2015 4 z 5

Od této knihy moc erotiky, jak trochu mystifikuje obálka, nečekejte. Co ale můžete čekat, je velmi silný příběh ženy, která prokáže neobvyklou odvahu, když v převleku muže, i když jí jde kolikrát o život, neváhá následovat muže, který se později stává láskou jejího života. Nahlédnete do světa daleké Číny a trhu s čajem.

lusila
23.06.2013 5 z 5

Skutočne príťažlivý príbeh ženy, ktorá sa odhodlá presadiť vo svete mužov a muža, ktorý chce za každú cenu splniť si svoj sen.

LenaDonan
28.07.2012 5 z 5

Príbeh, ktorý odkrýva postupne sa meniacu nenávisť. Zo zášte, medzi tak od seba odlišujúcimi sa ľuďmi, sa stáva pochopenie a z pochopenia ešte čosi viac. Za iných okolností možno nepredstaviteľné a spoločnosťou neprijateľné sa v ojedinelom rozpoložení stáva uskutočniteľným. Ukazuje tiež nielen vývoj postoja, ale až prerod osobnosti - okolnosti dokážu zmeniť a z udusaného jadra ukrytého niekde v hĺbke sa stáva celok.
Klasike sa vymaňuje už len v tom, že sa dej prenáša do Číny (r. 1842), do jej skutočných reálií, hmatateľnej dobovej zášti proti kolonizátorom a aj spôsobom rozprávania. Takmer denníkový spôsob preniknutý cestopisnými črtami s poskromnými, ale zato účelnými dialógmi sa stávame svedkami dobrodružnej cesty s neistým koncom. Cez hlavnú postavu sa prelúskame aj k otázkam o právach žien, k prežitiu v neistých a drsných podmienkach (aké je to v dúpäti zmijí?) a o vysporiadaní sa s minulosťou.
Obálka možno evokuje v potenciálnom čitateľovi, že ide o prehnane sladkasté ponímanie konceptu, ale dalo by sa povedať, že až opak je pravdou. Vecnosť, nerozvláčnosť a precíznosť tomu dopomáhajú, aj keď sa na mnohých miestach stretáme s nevyvrátiteľným, či nenápadným vtipom ;-)

Skrátka je to kniha s mnohovrstvovým presahom a odporúčam ju.

Autorovy knížky

Sara Sheridan
skotská, 1968
2011  68%Tajný mandarín