Tajná válka Coco Chanel

Tajná válka Coco Chanel https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348050/bmid_tajna-valka-coco-chanel-gLR-348050.jpg 3 18 7

Skandální odhalení temné části života slavné návrhářky. Gabrielle „Coco“ Chanel, první dáma haute couture, vytvořila vzhled moderní ženy. Ve dvacátých letech minulého století vydělala obrovské jmění a vybudovala módní impérium. Její život mezi lety 1941 až 1954 zůstával ovšem dlouho zahalen dohady atajemstvím, které ani ona ani autoři jejích životopisů nikdy neobjasnili. Hal Vaughan přichází s pravdou o její válečné kolaboraci a dlouhém vztahu s německým playboyem, baronem Hansem Güntherem von Dincklage - špionem, který stál v čele vyzvědačskésítě a zodpovídal se přímo Goebbelsovi. Vaughan rekonstruuje příběh toho, jak se Chanel stala nacistickou špionkou, jak po skončení války unikla zatčení a skrývala se se svým milencem ve Švýcarsku. A také, jak se - i přes podezření ohledně svékolaborantské minulosti - dokázala v sedmdesáti letech vrátit do Paříže a znovu postavit na nohy ikonický módní dům Chanel.... celý text

Přidat komentář

niki-chan
04.10.2023 2 z 5

Za mě tedy velké zklamání. Jak celkovým příběhem, tak stylem psaní. Jediné, co se mi líbilo, byly dobové fotografie.

martunka
08.10.2022 2 z 5

Ano...je tam plno informací, ale tahle kniha mě moc nezaujala.


Darja.8
20.09.2022 4 z 5

Kniha mě nebavila. Bylo tam příliš mnoho informací ohledně války. Lepší byla kniha Sestry Chanelovi. Ale zase je to jiný pohled na život Coco. Věřím, že si své čtenáře najde.

alibaba72
17.09.2022 5 z 5

Velmi zajímavé čtení, já vůbec netušil, že Coco kolaborovala s nacisty. Zajímavé, poučné...

Ehwaz
11.08.2022 4 z 5

Nečte se zrovna ideálně, ale je studnicí zajímavých informací. Nečte se ideálně především proto, protože ačkoliv faktografie, není řazená chronologicky. Neustálým přeskakováním mezi jednotlivými roky v rámci jedné kapitoly (jednoho tématu) člověk začne ztrácet přehled, vazby, souvislosti. Pokud však již o Coco něco víte z jiných zdrojů, díky téhle knize dost pochopíte. Nečte se dobře, ale má smysl. Čtěte ji jako učebnici, dělejte si poznámky, přeskakujte, vracejte se a pak zjistíte, že vám tato kniha dala mnohem více, než všechny ty čtivé polofaktické romány...

Florindela
01.05.2020 4 z 5

Podrobně zpracovaný osud Coco v nepřívětivých dobách války. Ano, byla jsem překvapená postoji a názory Coco, a přiznávám, že ne příjemně. Nicméně chápu, v jakém prostředí se utvářela její osobnost a z čeho její názory zřejmě vycházely. Kniha chvílemi zabíhala hodně zeširoka do osudů cizích lidí a historie, že jsem měla problém rozlišit kdo je kdo a proč. Ale jsem ráda, že jsem si ji mohla přečíst a poznat Coco i z té druhé strany.

LadyCotton
04.11.2018 3 z 5

Během četby jsem častokrát přemýšlela pro koho je kniha vlastně určená - pro fanoušky Chanel těžko (o návrhářce se dozví temnou pravdu) a pro historiky?
Badatelsky je kniha velice dobře zpracovaná, jenomže historická fakta a zdlouhavé popisování osob které se objevily v životě návrhářky často připomínaly nudnou učebnici dějepisu. Občas se objevily životopisné pasáže, které by se daly označit jako zajímavé a čtivé, ale jako celek na mě kniha působila dost těžkopádně.
Prakticky jsem se nedočetla ani nic moc nového (spoustu věcí nastínila v životopise Coco Chanel spisovatelka Edmonde Charles-Roux), spíš Coco Chanel (jako osobou, nikoliv jako návrhářkou) nyní opovrhuji ještě víc.
Pokud patříte mezi fanoušky Chanel a návrhářky jako takové, tak budete zklamaní (nedozvíte se o ní nic pěkného a navíc si budete připadat, že čtete učebnici dějepisu).