Tajná dcera

Tajná dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148941/tajna-dcera-148941.jpg 4 184 55

Najde svou skutečnou matku? Dojemné líčení osudů žen z různých světů, jež strhne čtenáře přesvědčivostí a hlubokou pravdivostí. Život doktorky Somer se odvíjí přímo ideálně: Právě se vdala a zahájila lékařskou kariéru v San Francisku. Pak ale přijde rána z čistého nebe – dozví se, že nikdy nemůže mít vlastní děti. A ve stejném roce se v Indii chudá matka Kavita rozhodne zachránit novorozenou dceru před jistou smrtí tím, že ji odloží do sirotčince. Ten krok ji bude pronásledovat až do konce života a ovlivní nejen její osud, ale i osud ženy na opačném konci světa. Somer s manželem adoptují Ašu z bombajského sirotčince. Aša prožije ve Státech šťastné dětství, přesto však pátrá po svých indických kořenech i po tom, proč ji biologičtí rodiče odložili. Nakonec dospěje ke smíření s oběma protichůdnými světy, do kterých patří. Román Tajná dcera ukazuje nevyzpytatelné cesty osudu i dalekosáhlé důsledky, jež má každé naše rozhodnutí pro nás i naše rodiny, včetně neporazitelné síly lásky ve všech jejích podobách.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Práh
Originální název:

Secret daughter , 2009


více info...

Přidat komentář

Nofar197
06.01.2023 4 z 5

V Indii jsou sice často uprednostnovani chlapci, ale má to logický důvod : Jsou zejména pro chudé rodiče aspoň jakousi zárukou, že jednou neumrou hlady. Naopak v tradiční společnosti provdani dcery znamená i dnes velké výdaje : Zejména věno požadované rodinou ženicha může pro rodiče nevěsty znamenat finanční pohromu. Rodiče Asi byli nevzdělaní a chudí venkované, těžko by si mohli dovolit financovat Aše vzdělání, abych ní jednou byla nezávislá žena. Kavita se tedy zachovala nejlépe, jak v dané situaci mohla. Jejímu manželovi těžko vyčítat jeho přístup, nic jiného neznal. A kolik novorozenych indických děvčátek nemá takové štěstí?

Schary
05.09.2022 4 z 5

Pěkný příběh o tom, jak může osud člověka změnit jedno rozhodnutí. Když se hlavní hrdinka narodila v Indii, tak aby jí její matka zachránila před smrtí z rukou otce, tak ji odnese do sirotčince. Její rodina si může dovolit mít jen jedno dítě a to syna...Ašu pak adoptuje americko-indický pár a vyrůstá v USA...v dospělosti, ale pátrá po svých kořenech...


Janaves
21.07.2022 5 z 5

Krásně napsaný příběh o adopci malé indické holčičky, která se dostala do rodiny amerických lékařů, kde prožila šťastné dětství. V dospívání, studuje žurnalistiku, touží poznat své biologické rodiče. Odjede na stáž do Indie....

Barbora.M
27.04.2022 4 z 5

Knihu mi darovala pacientka. Bylo to zajímavé čtení. To, že jsou v Indii upřednostňováni chlapci před dívkami jsem věděla, ale celý děj knihy a vhled do situací a života indických občanů. Je smutné, že ač doba stále pokračuje dopředu, některé zvyky se nemění a jsou tolik zpátečnické. Dále se mi líbil pohled dvou střetávajících se kultur.

nicolettkaa
04.06.2021 4 z 5

Střet dvou odlišných kultur. Obzvlášť ta indická část je pro nás Evropany těžko pochopitelná, hlavně pohled na novorozence - děvčata. Pohled do života v naprosté bídě a chudobě versus bohaté rozvětvené rodiny. Nejsilnější je ale rodinné pouto a odhodlání matek dát svému dítětí tu nejlepší šanci na život.

Kniha se mi líbila, ale neškodilo by ubrat několik stran. Konec jsem čekala jiný, ale ani tento nebyl vůbec špatný. I nějaká ta slza mi ukápla :)

dom.ini
24.04.2021 5 z 5

Úžasná kniha! Tolik témat, tolik námětů k zamyšlení a tolik emocí na 300 stránkách a nemám pocit, že by něco bylo odbyté. Při čtení jsem se toho dozvěděla spoustu o indické kultuře a o Indii jako takové a zanechala ve mě hlubokou stopu. Při čtení jsem taky měla pořád chuť vařit indická jídla, takže po dobu jejího čtení jsem se jich najedla opravdu dost a vyzkoušela spoustu nových receptů :D. Knihu k přečtení rozhodně doporučuji!!!!

elenai
08.12.2020 5 z 5

Indie mě z mnoha důvodů přitahuje. Miluju indickou kuchyni, chai, sárí, indickou část v Tomb Raideru III... Co už se mi zamlouvá méně, je vyhrocený kastovní systém, krutá společenská stigmata a extrémní rozdíly ve společnosti. A právě tato témata autorka mimo jiné do své knihy zakomponovala. Musím přiznat, že na mě nejvíc zapůsobila ta část, kdy se Kavita s Ašou ocitly ve slumu. Každá v jiném čase a z jiného důvodu, ale i tak mi z toho bylo strašně smutno. Ale to jsem úplně odbočila od hlavní dějové linky, v níž jde v podstatě o to, že se mladá adoptovaná dívka v jisté fázi svého života rozhodne objevit kořeny svého původu, a to především aby věděla. Ústřední trio matka-otec-dcera se od této chvíle ocitá ve vážné krizi a je jen na nich, jak se s ní vypořádají. S. S. Gowda mi učarovala už ve Zlatém synovi a ani tento její počin mě nezklamal. Zanechal ve mě jakýsi pocit harmonie a zklidnění, což je samozřejmě moc příjemné. Ráda se k této autorce zase někdy vrátím.

Radka1911
26.09.2020 5 z 5

Krásný, dojemná kniha. Doporučuji

knihomolka999
15.09.2020 5 z 5

Kniha nabízí určitě silný čtenářský zážitek a zajímavý vhled do života v Indii.

Danago
13.05.2020 5 z 5

Krásný příběh, taky jsem očekávala jiný konec.

pavpaz
13.10.2019 4 z 5

Pěkný příběh, klidně bych ještě pár stránek pokračovala v čtení. Konec jsem čekala jiný.

Aimee1
13.05.2019 2 z 5

Knihu jsem si chtěla přečíst, abych se po delší době zase seznámila s nějakými kulturními rozdíly. Výsledek mě ale moc nenadchnul. Vlastně se v knize nic moc nestalo, respektive příběh byl velmi předvídatelný a mám tak nějak pocit, že explicitní konec by se k textu hodil lépe. Docela mě kniha zklamala.

m.valova
15.03.2019 4 z 5

Zajímavý příběh,pocity při čtení téhle knihy se opravdu střídaly a chvílemi jsem si přála Indii poznat a jindy zase děkovala,že žiju ve své zemi.Moc mě mrzí,že Kavita měla těžký život a doufala jsem v lepší konec...

bábuška
15.02.2019 4 z 5

Velice hezký a pěkně napsaný příběh. Potvrzuje se, že spojení dvou zcela odlišných kultur pravděpodobně vyústí v konfliktní situace i velice zamilovaného páru. A pokud si splní touhu po adoptovaném dítěti, které pochází rovněž z odlišné kultury, nelze se divit že nastávají problémy. Přestože nová matka dítě miluje a snaží se dělat vše pro jeho dobro, dítě stále v podvědomí touží poznat své biologické rodiče. Krásně je popsán trpký život chudé indické matky i přímo drastický život v chudinských slumech a na druhé straně bohatých indických vrstev. Škoda, že se tak zajímavá kniha dočkala pouze vydání v měkké vazbě.

gossipavlina
13.02.2019 4 z 5

Moc pěkné a čtivé. Líbila se mi!

Hanjimka
12.02.2019 4 z 5

Čtivý příběh o hledání rodiny i sebe sama. Zajímavý vhled do indické domácnosti a života.

1casper
23.01.2019 5 z 5

Mám ráda knihy podle skutečných událostí. Tahle se četla sama, děj má spád.

Kniha pojednává o adopci malé indické holčičky, díky náhodě se dostala do rodiny amerických lékařů, kde prožila šťastné dětství a dospívání, studuje žurnalistiku...
Přesto se rozhodne pátrat po biologických rodičích....nebudu prozrazovat, jak to dopadlo...


Líbilo se mi prolínání děje v Kalifornii a Indii, porovnání života a kultur....
Dostal mě podrobný popis v chudých čtvrtích v Indii, ve slumech....jakoby se tam zastavil čas.
Kniha se mi dostala pod kůži, přemýšlela jsem o ní ještě dlouho po dočtení.
Rozhodně doporučuji.

EmmaKrizova
29.06.2018 5 z 5

Kniha podle mého gusta! Vrhne vás do reality indického venkova a pak už jenom plyne. Velmi uvěřitelná, s jednoduchým, ale krásným příběhem. Obálka naznačuje červenou knihovnu, ale tak to vůbec není. Tak např. adopce řeší bezdětnost, ale neplodnost neřeší. Našim přáním musí předcházet naše skutky. A když sbíráte svého opilého manžela někde v parku mezi kamarády, a oni se mu posmívají, že ho nahání ženská, prostě řeknete: Chtěls abych ti řekla, až bude hotová večeře, tak pojď. A důstojně odkráčíte spolu. Ne že na něho začnete křičet. Vztah Kavity k jejímu muži byl pro mě šokující, myslím, že mnohé evropanky by se v lecčems mohly hluboce zamyslet. Marná touha po dítěti a ztráta domova je pro mě největším tématem literatury 21. století. Kdo četl Lovce draků, Tisíce planoucích sluncí, Rybí krev, Dešťovou hůl, a nebo Anežku, možná chápe.

Miška.Miška
13.06.2018 4 z 5

Nádherný a strhující příběh, jen jsem čekala trošku jiný konec. Kniha je opravdu čtivá od samého začátku. Donutí vás nad ní přemýšlet ještě po tom co jste ji dočetli.

terka95
13.06.2018 5 z 5

Ačkoli v knize občas byly slabší místa, hodnotím 4,5*, díky skvělému tématu. Čtenář nahlédne do indické kultury a světa a několikrát jsem byla vděčná za svůj, vlastně dost luxusní evropský život, čistý záchod a 8-hodinovou pracovní dobu. Nejvíce se mi líbily pasáže s Kavitou a moc jsme jí fandila, aby svou dceru našla. Používané indické výrazy dodaly na autenticitě, ale slovníček pojmů je až na konci knihy, takže neustálé listování a vyhledávání pojmů bylo někdy rušivé. Další knihu od autorky Zlatý syn si také plánuji přečíst :)

Štítky knihy

Indie adopce psychologické romány

Autorovy další knížky

Shilpi Somaya Gowda
kanadská, 1970
2012  87%Tajná dcera
2016  87%Zlatý syn

Kniha Tajná dcera je v

Právě čtených3x
Přečtených252x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených29x
Knihotéce172x
Chystám se číst202x
Chci si koupit17x
dalších seznamech3x