Tajemství hraběte Draculy

Tajemství hraběte Draculy https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10082/bmid_tajemstvi-hrabete-draculy-6Ex-10082.jpg 4 20 5

Tajemství hraběte Draculy, rytíři Dračího řádu] Ačkoli je postava transylvánského hraběte Draculy jen geniálně ztvárněnou literární fikcí zrozenou ze sugestivní noční můry svého tvůrce, irského spisovatele Brama Stokera, přece se její životnost opírá o skutečnou historickou postavu, jíž byl nelidsky krutý sedmihradský kníže Vlad III. Tepes zvaný Dracul, nad jehož mocenskými prostředky tuhla krev v žilách současníkům na všech světových stranách. Mezi Stokerovou fiktivní postavou knížete zla a historickou realitou se rozkrývá množství styčných ploch, které nepochybně posloužily zakladateli moderního hororu za inspiraci a které pro dnešní čtenáře odhalují pozoruhodné dobové souvislosti, jež zrodily jednu z nejbizarnějších postav evropských dějin. Vladimír Liška se opět nezalekl rozpornosti historických dat a chybějících článků a pokouší se nahlédnout do života a myšlení muže, který za sebou zanechal bezpočet zkrvavených nevinných obětí i respekt nejmocnějších vládců tehdejší Evropy.... celý text

Přidat komentář

mihaila89
03.04.2019 3 z 5

Na téma Draculy jsou lepší knihy, tahle mi svým stylem přišla trochu jako bulvár. Pro člověka neznalého rumunské historie ale může být dobrá.

Lutziana
28.08.2017 4 z 5

Historie nikdy nebyla mojí silnou stránkou, respektive málokdy se člověku do ruky dostane tak perfektně srozumitelná kniha, díky níž jsem konečně pochopila tyto důležité historické milníky Evropy s takovou lehkostí a velmi čtivou formou. Protože je mi tato tematika profilace Vladovi osobnosti v asociaci s vampyrismem blízká, oceňuji u pana Lišky především přesahy této útlé knihy. Avšak nejvíc mě potěšilo, že šlo o výčet skutečných událostí a aspektů, jež ovlivnily velice krvavou část evropské historie, a že mýty zde byly náležitě osvětleny snad až do poslední kapky krve. První polovinu knížky jsem hltala s nadšením a jásáním "hurá, konečně jsem si dala (netroufám si říct plně) dohromady souvislosti s životem a směřováním obskurnostmi a krutostí proslaveného valašského knížete Vlada III. dohromady velice racionální, ale paradoxně mnohem znepokojující reflexí.." druhá část pro mě byla trochu zklamáním, asi proto, že začátek byl zkrátka "geniálně přepálený". Klidně bych ocenila ještě o několik desítek stran více, i když je zřejmé, že tato, leč tenká kniha, podává vyčerpávající svědectví s nadhledem a spisovatelskou noblesou. Díky ní jsem odhodlaná prokousat se tvorbou Vladimíra Lišky s o to větší chutí a jako další volím podobně útlou, vampyrismem a lykantropií českých zemí nasáklou studii, jejíž nárysy obsahovala již tato kniha.


Pablo Kral
27.07.2015 5 z 5

Vladimír Liška nás provádí světem a dobou Vlada III. Tepese, tedy 15. stoletím, jako obdobím ukrutné tyranie, vojenských a politických zvratů, ideologických a ekonomických "běsů", spřádáním intrik, kutím piklů a nezřízeného drancování. Já jsem kupříkladu knihu přečet pod příjemným čtenářským napětím. Říkám rovnou, že mě bavilo být ustavičně v očekávání územních změn v rámci Valašska, Sedmihradska, Turecka, Moldavska a Uher. Prostě nekonečné uchvacování moci tu tady, pak zas tam, potom jinde… Bavila mne ta ukrutná realita z konce středověku. OVŠEM nahlížena z bezpečí domova a útulného křesílka!!! Myslím, že celý ten společenský pohyb s výjimečnou rolí našeho Napichovače v něm, byl právě velkým tajemstvím hraběte Drakuly - nese úžasné poselství nezapomenutelného válečníka. Na mě tato kniha zapůsobila jako sevřený literární útvar - Liškovy texty jsou informačně uzavřené (narození a smrt tyrana), ale myšlenkově otevřené (poselství o podobách a podstatě krutosti). Oceňuji, že pan Liška se tématu nezalekl a navrch přidal i kapitoly o vampyrismu, lykantropii a paranormálních fenoménech. Příjemně strávené odpoledne.

Petra de Valo
06.06.2014 3 z 5

Mám dojem, že kniha pojednáva o všetkom možnom, a popritom aj o Draculovi, je to taký široký záber do histórie Rumunska, Uhorska i Čiech 15. storočia, len mám pocit, že keďže má v názve meno Dracula, Draculovi a jeho životu, jeho psychike a pohnútkam by sa mohla venovať viac.
Samozrejme, žiadne tajomstvo sme sa nedozvedeli, taktiež som nenadobudla žiadnu novú vedomosť o Vladovi III., ktorú by som už predtým nevedela.

bikerbm
20.10.2011 4 z 5

Docela dobrá kniha.V. Liška neúnavnou formou popisuje dějiny 15.století na jihu Evropy a události které vynesly otce a syna Draculy na knížecí stolec Valašska.Rozebírá psychologický profil legendami opředeného knížete a snaží se vysvětlit proč se stal nejznámějším upírem v dějinách.