Spiknutí za bílého dne

Spiknutí za bílého dne https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270372/bmid_tajemna-historie-2-ngT-270372.jpg 4 17 4

Tajemná historie série

< 2. díl >

Také ve druhém díle trilogie autor ukazuje, že mnohé události, a to i zcela nejnovějších dějin, se možná odehrály jinak, než jak nám je oficiálně předkládáno. Že jsme zkrátka veřejně obelháváni a úmyslně mateni. Jeden příklad takového děsivého spiknutí za všechny: Při pokusu zlikvidovat libyjského revolučního vůdce Muammara Kaddáfího bylo roku 1980 sestřeleno italské dopravní letadlo. Mnohé z 81 obětí by možná byly ještě naživu, kdyby představitelé NATO úmyslně nemátli zachránce. Italská justice zahájila vyšetřování pro velezradu, dva vojenští piloti projevili ochotu vypovídat. Ale jen několik dní předtím, než mohli být vyslechnuti, se jejich stroje srazily a oni spolu s mnoha dalšími zemřeli v ohnivém pekle v Ramsteinu. Autor řadí svá vyprávění opět chronologicky a sahají od starověku po nejnovější dobu. Nabízí tak čtenáři ojedinělou procházku světovými dějinami, kterou s ním bezpochyby rád projde.... celý text

Literatura naučná Historie Příběhy
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Die Verschwörung bei Tageslicht , 2012


více info...

Přidat komentář

Terva
17.01.2024 5 z 5

Nevím, kolik lidí zmizí
beze stopy na zemi,
ale ve vzduchu je to
každoročně zhruba 800 lidí.
(Mel Noel – americký pilot)

Libí se mi, že pan Hartwig Hausdorf tak moc nelpí na mimozemšťanech. Například Erich von Däniken to zase všechno na mimozemšťany svádí. U pana Hausdorfa jdou některé myšlenkové pochody trochu jinam. Je dokonce schopen přiznat, že jsme kdysi měli nad naší planetou satelity, v době, kdy by tam vůbec být neměly. Ale netvrdí, že jsou mimozemské. Vím, že to zní divně, ale pro ty, kteří chápou, je to vlastně logické. Ale samozřejmě, že o mimozemšťanech je toho tady dost. Nemějte obavy, že by na nás zapomněli.

Citát: Dělí se někdo o Měsíc s námi?

Hartwigovo knihy jsou jemnější, plné úvah, o kterých pak docela dlouho po přečtení přemýšlíte. Má knihy průměrné, špatné, dobré a perfektní. Tajemná historie 2 je skoro dobrá. Opakuje se tu několik teorií z Tajemné historie 1 a proto je tohle spíš taková doplňující kniha. Asi nejvíc mě tu zaujal seznam jaderných elektráren, kde došlo k nějaké nehodě. Je fakt hrozivě dlouhý. A to v něm ani není Černobyl. Zajímavá je také složka ve které figuruje záhadná postava Kašpara Hausera. O němž se například tvrdí, že pozná stromy podle vůně jejich listů.

Citát: Hic jacet Casparus Hauser. Aenigma temporis, ignota nativitatis, occulta mors. *

Co mě však v této knize nejvíc zaujalo, je povídání o katastrofě, která se stala v USA 11.září 2011. Kam až se pan spisovatel troufnul vydat ve svých úvahách, to rozhodně zaslouží potlesk A v nekonečném přemýšlení o pravdě či lži nad touto událostí jsem se nakonec rozhodl pro plný počet hvězd. Tahle kniha za to rozhodně stojí. Co se tomu dá hodně vytknout je přítomnost velmi nekvalitních a podivných fotografií. Ale vlastně ani není divu. Pokud se zaobíráte teoretickými spekulacemi – nikdy k tomu neseženete kvalitní a cílené fotografie.

Citát: Z mnoha lidí je možné si udělat jednou blázny, a z některých i častěji, ale dělat si blázny ze všech a stále, to nejde.
(Abraham Lincoln 1809 - 1869)

* Zde odpočívá Kašpar Hauser, hádanka své doby, neznámého narození, tajuplných okolností smrti.

Adapa
19.11.2023 4 z 5

Oproti prvnímu dílu je to takové nudnější, méně zajímavé a dost často povrchní. I tak to byla ale příjemná víkendová jednohubka, která mě občas donutila podívat se na google nebo do wikipedie.

Nejvíce se mi asi líbila první kapitola o prastarých hieroglyfech v Austrálii. Ty důkazy o stycích mezi Austrálií a Egyptem vypadají pravdivě. Škoda, že se tomu Hausdorf nevěnoval podrobněji.

Celkem se mi ještě líbila teorie o tom, že starozákonní Bůh pomohl dvěma izraelským kmenům se usadit v Americe pomocí podmořských lodí, které vypadaly jako ponorky. Dost se zde autor odvolává na knihu Mormonovu, kterou už roky mám doma a snad bych si ji konečně měl přečíst.

Po prvních dvou slibných kapitolách přišla šílená nuda o UFO nad Římem, božské pomoci Karlu Velikému a mumiích. Ožilo to při kapitole o mapě Pirra Reisiho, ale ze slíbeného pátrání v Číně se ukázalo jen několik dopisů z ambasády. A opět přišla spousta nudy jako Napoleon, ztracení vojáci u Galippoli, přistání na Měsíci, tajná mise v Mexiku. Teď, co píšu tyto řádky, tak si říkám, že většinu z těch tajemných záhad jsem už zase zapomněl, jak mě nezaujaly.

Předposlední kapitola je amerických zajatcích ve Vietnamu. To jsem si hodně googloval, četl články na wikipedii a vypadalo to dost zajímavě. Tady bych i věřil, že Američané spoustu zajatců ve Vietnamu nechali.

Poslední kapitola je věnovaná 11. září 2001. Tady o tom bylo už tolik napsáno, že několik stránek v této kapitole jsou jen kapkou v moři. Podle poděkování na konci knihu autor psal někdy v roce 2003, takže je spíše smutné, že ani nyní v roce 2023 nemáme jasné odpovědi na to, co se v září stalo. Máme více konspirativních teorií a na druhé straně spoustu lidí, kteří jasně ví, že člověk je debil, pokud jen trochu pochybuje o tom, že se vše stalo tak, jak je nám americkou vládou prezentováno.

S odřenýma ušima dávám čtyři hvězdy a to asi jen protože mám prostě záhady a konspirace rád.


Bytost na cestě
23.05.2023 3 z 5

Tak nějak samé známé věci :)

Thebookman
24.10.2018 5 z 5

Tak tady ještě není žádný komentář? To se divím. Tento druhý díl Tajemné historie je podle mého mínění na stejné úrovni jako ten první. A to první díl byl velice zajímavý! :-)
Je plno událostí v minulosti, o kterých se moc a nebo spíše vůbec neví. A jsou to zajímavé události. Jenže, jaká byla skutečná minulost, to se asi nikdy nedozvíme, protože se to raději drží pod pomyslnou pokličkou. Díky autorům jako je např. pan Erich von Däniken nebo pan Hartwig Hausdorf se nám otevřou alespoň malé dveře do neznámé minulosti dějin, které by byly jinak nepřístupné a schované za rouškou nevědomosti.
Koho zajímá neznámo, tajemno, záhady a otazníky v mezerách událostí z minulých časů, mohu stejně jako i každou knihu i tuto od pana Hausdorfa jedině doporučit.