Tady končí svět

Tady končí svět https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342220/bmid_tady-konci-svet-BXu-342220.jpg 3 86 20

Janie a Micah, Micah a Janie. Tak to bylo už od základní školy, kdy se Janie přistěhovala do domku vedle Micaha a stala se z nich nerozlučná dvojice. Janie tvrdí, že Micah je všechno, co ona není. Micah je stydlivý, ona společenská. Micah miluje hudbu, ona výtvarné umění. A jejich přátelství je perfektní – až na jediný háček, nikdo se o něm nesmí dozvědět. Jednoho dne se ale Janie ztratí a Micah začne pochybovat o všem, co si o své nejlepší kamarádce myslel. Jaká byla doopravdy? A proč zmizela?... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , CooBoo
Originální název:

This Is Where the World Ends , 2016


více info...

Přidat komentář

uzivatel5475
20.05.2023 1 z 5

Knížka mi teda vůbec nesedla. Úplně mi unikla pointa toho celého vyprávění. Zároveň mi tam chyběla jakákoliv akce. Polovina knížky byli vzpomínky. Vadilo mi, že hlavní hrdinové celou dobu (hodně) sprostě nadávali a pili alkohol. Jako normálně mi to nevadí, ale vše s mírou, že...

SPOILER: jednu hvězdičku knížce dávám za to, že jsem byla velmi překvapená že Janie je mrtvá.

kalinkacz
26.12.2022 3 z 5

Nedávno jsem sáhla po starší youngadultovce Tady končí svět.
Příběh se četl skvěle, námět mě zaujal - přátelství je důležité a v každém je nějaké to tajemství…
Bohužel jsem měla s knihou trošku zádrhel, moc mi nesedly postavy.
Takže nebylo to špatné a možná, kdybych knihu četla, když vyšla, tak bych byla nadšená více, takhle už prostě vím, že konkurence je velká a četla jsem lepší kousky.


Američanka510
01.11.2022 1 z 5

Když si myslíte, že je to heavy conterporary a nakonec není. Takhle bych shrnula čtení téhle knihy. Byl tam znát pokus napsat to na ten způsob, na který se očekává, ale nepovedlo se. Tak si jdeme rozebrat nejprve plusy.
+Pohled z více stran
+Dobré téma
A teď na ty mínusy,kterých bohužel bylo o dost více, ale i to co jsem si myslela, že dám do plusu se nakonec proměnilo v tragédii.
-časy, v kterých se stratíte
-přehnané množství sprostých slov
-postavy neprašli vývojem
-do postav se mi nepodařilo vcítit a tudýž jsem s nimi neprožila jejich příběh
Příběh ve mně nezanechal žádnou emoci a takhle si já nepředstavuji dobrou knihu. Byla jsem až překvapená, že jsem nakonec příběh dočetla.

Barabora
23.10.2021 3 z 5

(SPOILER) Asi začnu tím co se mi na tom ne úplně nelíbilo ale nemuselo to tam být.
A to jsou sprosté slova. Neřeknu, samozřejmě lidem v knize je 18 ale nemuselo to tam tolikrát.
Taky se tam hodně zmiňoval se*.
(Dám tam tu hvězdičku protože nevím xD.)
Ještě chci zmínit to, že jsem na začátku se moc neorijenotvala v ději.
Za chvíli to ale bylo v pořádku.


Jinak to bylo fajn.

A samozřejmě nemůžu zapomenout na SPOILERY
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tohle nebude úplně negativ, jen chci říct. Že jsem čekala něco trochu jiného. Čekala jsem, že se Janie bude hledat ne že se stane (teď opravdu nečtěte pokud si knihu chcete přečíst) ne že Janie umře.
Brečela jsem kvůli tomu, protože mi Janie na začátku přidala trochu až moc sebevědomá. Ale měla jsem ji ráda.

Takže to je vše. Každopádně tuhle knihu doporučuji ale já osobně bych to četla až třeba tak v 13/ 14 bylo moc možná i na mě?
A tohle kniha od 13 let.
(já osobně bych ji dala tak od 14)
Ale doporučuji :)

Ann98
11.09.2021 5 z 5

Dost zvláštní, ale takovým hezkým způsobem zvláštní. Příběh má hloubku, o tom není pochyb, takže mě nepřekvapuje, že někomu nesedne. Janie si bohužel prošla tím, čím si prošla, vcelku chápu, proč jednala tak jak jednala. Sympatizuji s ní. Naopak postava Micaha mi nesedla.
Za mě děj ubíhal neskutečně rychle. Pokud se člověk do této knihy pořádně začte, dostane se mu krásných poselství a zamyšlení. Musím vyzdvihnout také hezké grafické deníkové zpracování.

katka477
17.07.2021 2 z 5

Děj mi moc neubíhal. Některé pasáže mě vyloženě nudily. Našly se, ale i hlášky, které mě okouzlily.

Sixtinka144
31.03.2021 3 z 5

Kniha se čte opravdu rychle, nejen, že je útlá, ale autorka píše svižně a jsou zde i deníkové úryvky, které celý příběh popohání dál. Tohle je přesně ta divnokniha, u které moc nevíte, jestli se vám líbí, nebo ne. Janie mi silně připomínala hlavní hrdinku z knihy Papírová města od J. Greena, která mi sama o sobě vůbec nesedla. Konec je naprosto předvídatelný, celou dobu jsem věděla, co se Janie stalo a proč se jí to stalo. Kniha v sobě má i hezké myšlenky, za které jí přidávám plusové body. Také se mi líbí zpracování deníku, kde jsou různé malůvky a myšlenky. Myslím, že by příběh mohl být o moc lepší, kdyby se autorka tolik nesnažila postavy odlišit od "normálnosti". Byla to pro mě spíš taková jednohubka, knize dávám 2,5/5 a bohužel mi to tolik nesedlo.

Harry Potter
10.10.2020 3 z 5

Kniha byla velmi čtivá, přečetla jsem ji za den, měla velmi rychlý děj, který udržuje čtenáře v napětí. Ovšem autorčin styl je pro mě takový hutný, kdyby ten zvláštní rytmus vět byl jenom v některých pasážích, bylo by to lepší, takhle to na mě působí tak, že autorka se za každou cenu snaží o údernost. Taktéž jednání postav je zmatečné a nelogické, hlavní mužská postava je. zdá se beznadějný alkoholik, navíc závěru schází výraznější pointa. Kladné je naopak popsání traumatu Janie.

Aghatte
30.10.2019 5 z 5

Přesně to, co jsem potřebovala. Snové, emo, realistické, přátelské, naléhavé. Sedlo mi to jako zadek na hrnec. V jednu v noci začala číst a ve 4:20 dočetla.
Byl mi moc sympatický hl.hrdina. Hodný trouba, ale aspoň životaschopný.
Litovala jsem hl.hrdinku. Byla trochu zpovykaná, příliš sebejistá a měla patent na život. Na city druhých. Na své jasné místo na tomto světě. A při první lekci neobstála. Nemohla to unést. "Někdo vyjebal s Tebou, co! Jaký je to pocit?"
Co věta, to názor, pocit, myšlenka, barva, sen. Proloženo krutou realitou život. Lyrickoepické pasáže a tvrdý slang teenagerů.

"Hledá se: krém proti striím na duši. Něco, co vážně funguje, ne ty břečky z telemarketingu"
Doporučuji, a nejen puberťákům.

Anna 13
11.09.2018 5 z 5

Někdy stojí čtenářská pauza za to. Někdy objevíte po čase, kdy se zabýváte něčím jiným, v nějaké knize celý SVĚT!

A nechápete, že je to možné...


Víte, že kdyby jen jediný výtisk této knihy shořel v plamenech nebo se topil tak, že by ještě ani teď nebyl na dně, tak že by to byla tragédie nesmírných rozměrů...

Janie u mě porazila Aljašku Youngovou.
Aljaško miluju tvůj pohled na svět, tvé nehty a všechny ty tvé nápady, ale Janie miluju víc, tak mi odpusť...

Píšu komentář, aniž bych měla knihu dočtenou, ale Janie, ať to s tebou skončí jakkoliv, jsi apokalypsou, která milovala svět, když končil.

Tato kniha si zaslouží být vláčena životem. Být ŽIVOTEM. A milionem vzpomínek... A nosit v sobě duši čtenáře, který ji vlastní.


A Amy Zhangová už má mít na poličce Nobelovu cenu.


PS: Micahu jsem jako ty. Ale já bych tou sirkou škrtla dřív a dala bych si naspěch. A udělala bych to.

rashmi
23.05.2018 3 z 5

Kniha mi hodně připomínala papírová města, ale přišla mi o trochu zajímavější, ale konec této knihy mě opravdu zklamal - byl nereálný a navíc nevysvětlil úplně vše.

Francesca14
03.03.2018 3 z 5

Koupila jsem si knížku proto, že někdo tady v komentářích napsal, že by se to mohlo líbit někomu, komu se líbí styl psaní Jandy Nelsonové, který já zbožňuju. A v tomhle ohledu mě kniha rozhodně nezklamala. Styl psaní se mi líbil hrozně moc a první polovinu knihy jsem si díky němu užívala asi i víc, než tomu odpovídal příběh. Takže co se tohohle týče, tak supr. Ten zbytek už byl ale o něco horší. Láska Janie a Micaha je divná a naprosto nepřirozená, všechny postavy hrozně chlastají, mluví sprostě a perou se. Kniha se dobře četla, mám tam spoustu podtrhaných částí, ale jinak je hrozně depresivní a ne moc uvěřitelná. O konci ani nemluvě, ten je hrozný. Tři hvězdičky jsou hodnocení s přivřenýma očima a zachránila ho hlavně ta první půlka.

lenka608
21.10.2017 2 z 5

Z knížky mám rozporuplné pocity. Chvilkama byla dost chytlavá a pak jsem zase měla sto chutí jí zahodit. Velice pestrá slovní zásoba sprostých slov na každé stránce nutí člověka přemýšlet, jak gramotná vlastně autorka knihy je. Dobrý byl asi jenom konec. V dost pasážích se člověk společně s hlavní postavou ztrácí a nechápe o co tu vlastně jde a proč to vůbec čte. Námět dobrý, zpracování hrozné, bohužel...

Any27
03.10.2017 2 z 5

Upřímně....naprosté zklamání. Měla jsem od této knihy velké očekávání a třeba, že se tam vyskytne i nějaká ta "filosofie" a ono úplný kulový! Tak strašně mě to naštvalo...

Andrea766
02.10.2017

Do knihy jsem se velmi začetla bylo bolestivé ji zavřít a vrátit se do reality.
Opravdu vás to vtáhne do děje a je velmi napínavá.
Přečetla jsem ji asi za 3 dny, je to lehká četba.
Někdy mi to připomínalo J. Greena, ale asi jen můj názor. Jinak způsob, kterým je to napsané se mi líbil.

bara2004
22.09.2017 3 z 5

Taková oddychovka která, ale byla trošku zklamání. Prví část mě moc bavila, druhá už tolik ne. Ze začátku mi to připomínalo knihu Papírová města, ale po pár kapitolách tento pocit vyprchal. K postavám si i po dočtení neumím udělat cestu. Nejvíc se mi možná líbila Janie.
Kniha byla hodně depresivní. A možná by autorce pomohlo ubrat sprostá slova. Kniha jimy byla přímo nacpaná. Taky jsem čekala trošku úvahy nad otázkami vesmíru, jestli můžu říct filozofie, ale toho jsem se bohužel taky nedočkala.
Tři *

Lokina
13.08.2017 4 z 5

Je to zvláštní kniha. Ale hezkým způsobem zvláštní. Některé pasáže měly hluboké myšlenky, autorka do příběhu zanesla i velice palčivé téma, kterým si hlavní hrdinka prošla a proto jednala, jak jednala.
Kniha se četla dobře a byla obohacena o mnoho pěkných zamyšlení a poselství. A navíc je hezky graficky zpracována.

Lucik87
11.07.2017 3 z 5

Začátek slibný, v druhé polovině nudné.

klarinka9974
08.06.2017 3 z 5

Takový jednoduchý příběh, občas zdlouhavý. Hned jsem se sice začetla ale kniha se mi tak moc nelíbila abych dala 5 hvězdiček. Mnoho sprostých slov. Nevysvětlitelných otázek a povrchní osoby ze střední školy. Obálka láká, dokonce až moc, ale děj sám o sobě byl pro mě velkým zklamáním.

teresinha
05.06.2017

Trochu depresivní a trochu emo, ale dobře napsaný příběh.
Autorka si hraje se slovy a celé to má promyšlené na efekt, což jí ale odpustíte, protože to funguje. Je to ten typ knihy, z které se dá citovat každá druhá věta a dycky to bude znít dobře a hluboce a oduševněle.
Jestli máte rádi styl psaní Jandy Nelsonové, tohle se vám bude líbit, protože je to dost podobné. A taky proto se to líbilo i mně :)