Tūla

Tūla https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357391/bmid_t-la-vso-357391.jpg 4 19 4

Starý Vilnius s tajemnými zákoutími čtvrti Užupis za říčkou Vilňou, bezútěšná atmosféra posledních let sovětské éry a do ní vržení dva svobodomyslní lidé – citlivý vagabund a mladá umělkyně Tula. Chagallovští milenci, jejichž láska byla osudová, ale okolnosti nedovolily, aby došla naplnění. Hlavní hrdina se v podobě netopýra vrací na místa, kde společně s Tulou prožil krátké štěstí… Jedno z nejvýznamnějších děl moderní litevské literatury zaujme originálním vyprávěcím stylem, v němž Jurgis Kunčinas nechává prolínat impresionisticky laděnou prózu s humornými „hrabalovskými“ obrázky ze života městských postaviček.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Venkovské dílo
Originální název:

Tūla , 1993


více info...

Přidat komentář

Teckovana
19.09.2022 3 z 5

Dost divoká kniha: Lyrický text, love story, road movie a průvodce intelektuála/alkoholika po starém Vilniusu dohromady.

Péťa1950
29.05.2019 5 z 5

Kniha mě donutila pročíst si historii všech pobaltských republik od doby jejich vzniku, vlivu Polska, Německa, Ruska, boje o tato území. Likvidace obyvatel jak Němci, tak sovětskou mocí.Boj za samostatnost,jazyk atd.
Postavy knihy si nesou tuto historii v sobě. Láska, nenávist, sny, beznaděj, emigrace, pád na dno společnosti, léčebna, vězení, znova láska, smrt.....
Zvláštní styl psaní , úvod lyrický, pak realita podaná poklidně , mísí se vzpomínky a realita. Čtivé, stojí za přečtení.


Aneth
29.01.2019 4 z 5

Tūla je důkazem toho, že kvalitní literatura nevzniká jen v Americe, Německu či Francii, ale psát umí i v Litvě. Škoda jen, že se o tom moc neví.
Kniha má co nabídnout. Když se prokoušete mírně zmateným (ve snaze býti poetickým) začátkem a zvyknete si na autorův specifický styl psaní, pohltí vás příběh zbloudilé duše, tuláka a alkoholika, přežívajícího v sovětském světě, jenž se léčí nejen ze závislosti, ale taky z nešťastné lásky. Tak trochu Kerouac v hávu magického realismu.
Pro někoho, kdo je nepolíben reáliemi Litvy, budou některá místa hluchá, nicméně při troše dobré vůle se věci nepochopené dají dohledat.

Rozinkazvanocky
07.02.2018 3 z 5

V odrazkach:
- zacatek prilis lyricky, pro me lehce nesrozumutelny
- prostredek knihy uz je lepsi, z lyriky autor prechazi na epiku, to uz se da
- nepouziva uvozovky pro primou rec, musela jsem si odstavce precit vickrat, abych rozeznala, co kdo (ne)rika
- neznam vubec realie Litvy, takze nektere pasaze nepochopeny
- popis vypravecova pobytu na odvykacce, pak ve vezeni a pak na tulackych cestach byl skvele ironicko-sebedestruktivni