Synové kata Mydláře

Synové kata Mydláře https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137763/synove-kata-mydlare-137763.jpg 4 20 3

Přidat komentář

Bakana
02.12.2021 5 z 5

Miluji historické knihy, které se opírají o skutečné události. A všechny knihy vztahující se k Mydlářovic rodině napsal Svátek tak dobře, že si člověk musí připomínat, že je nepsali sami katé.
Za mě jasných 100%.

Xena011
27.02.2016 4 z 5

Pěkný příběh s historickými událostmi a osobnostmi.


Salonka
18.02.2016 2 z 5

Synové kata Mydláře = jediná kniha autora Josefa Svátka, ktorú má žilinská krajská knižnica vo svojom fonde. Ide o voľné pokračovanie diela Paměti kata Mydláře (práve tento staromestský kat, Jan Mydlář, vykonal popravu 27 českých pánov).

Ponúkané príbehy čitateľovi ukazujú život reálnej historickej postavy - pražského kata Jana Václava Mydláře. Oceňujem, že rozprávanie je založené na skutočných udalostiach. Katovské remeslo je tu trochu v úzadí - do popredia sa dostávajú osobné zásluhy Jana Václava pre Prahu (čo vychádza z historických prameňov) a jeho statočnosť, ktorá priniesla tomuto remeslu určité povznesenie a spoločenské uznanie.

Kniha vyšla v Nakladatelství AB Praha. Nie je to originál - uvádza sa v nej, že ide o voľné prepracovanie pôvodného rukopisu s účelom odstránenia archaizmov a nepodstatných a rozvláčnych pasáží. No, nie som prívrženec voľných prepracovaní. Nazdávam sa, že pod týmto pojmom sa môže pohodlne ukrývať čokoľvek. Tiež si tým vysvetľujem fakt, prečo mi príbehy pripadali až zarážajúco povrchné. Ktovie, čo všetko z nich vypadlo... Áno, iste len zbytočný balast. :-)

Dávam iba dve hviezdičky – z dôvodu, že ide o upravené dielo.

---
„Nechci ani o grošík více, než stanovuje úřední taxa. Čtyři kopy za každého oběšence.“
...
„Taxa za oběšení činí jen dvě kopy,“ ... (rokycanský primátor).
„Jen za domácí popravu, pane primátore,“ opravil jsem ho. „Za každé oběšení v městě přespolním se platí čtyři kopy, jak dokazuje tady úřední listina,“ trvám na svém a ukazuji opis úřední taxy, vydaný královským hejtmanem Starého Města pražského.
...
„K tomu ovšem patří ještě dvacet kop cestovného a deset kop pro mé pomocníky.“ ...

?
(keď vašu pracovnú skupinu vyšlú mimo mesto, predložte riadne vyúčtovanie pracovnej cesty a trvajte na preplatení všetkých nákladov) :-)
---

Autoři knihy

Josef Svátek
česká, 1835 - 1897
Zdeněk Třešňák
česká, 1932 - 2012

Kniha Synové kata Mydláře je v

Přečtených25x
Doporučených2x
Knihotéce16x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x