Syndrom neklidných duší

Syndrom neklidných duší https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499289/bmid_syndrom-neklidnych-dusi-RRs-499289.jpg 4 40 8

Můžeme tam skončit všichni. Vítejte v psychiatrické léčebně na Tyrkysovém vrchu. Pokud máte pocit, že sem nepatříte, je to zcela v pořádku. Stela to má taky tak. Ovšem čím víc poznává zdejší obyvatele, tím víc se tu cítí jako doma. A klade si spoustu otázek: Jak moc se vlastně odlišují od lidí venku? Jsou doopravdy šílení, nebo se jen ocitli ve špatný čas na špatném místě? Možná že o duševním zdraví rozhodují pouze okolnosti. A koho pak tedy ty zdi, dělící je od zbytku společnosti, chrání? Prvotina Nicole Škorpilové otevírá dveře do jedné svérázné psychiatrické léčebny.... celý text

Přidat komentář

adela2230
19.02.2024 4 z 5

Je to zajímavý koncept knihy. Seznámení s pacienty je poměrně dobré, ale pak se střídají dost rychle, takže jsem občas měla problém s orientací. Je tady i poměrně nadsazka, protože takle "mírné" prostředí léčebny určitě není. Ale jako koncept je kniha zajímavá.

Aneleh
30.01.2024 3 z 5

Příběh v této knize mi nepřijde příliš reálný. Už jen, že by v psychiatrické léčebně pracovala lékařka, která má docela vážné psychické problémy a nakonec se stala sama pacientkou na svém pracovišti? Také pochybuji o tom, že na tomto oddělení si mohou lidé pořádat oslavy a jen tak se vzájemně kdykoliv navštěvovat na pokojích. Příběhy jednotlivých pacientů se poměrně rychle střídají a dá se v nich těžko orientovat, navíc jsou si velmi podobné. Často jsem se v ději úplně ztrácela.
Nebylo to ale nezajímavé, všichni ti lidé se ocitli v léčebně, protože zažili ve svém životě něco velmi stresujícího, co je poznamenalo. Nebyli to žádní šílenci, my se jen slovy autorky "děsíme, co nám dokáže naše hlava způsobit."


aishimizu
30.03.2023 1 z 5

Nebavilo. Příběhy jednotlivých osob v psychiatrické léčebně mě vůbec nezaujaly, jakoby všechny byly vytvořeny na společném základu. Zdálo se mi, že se odlišovaly jen drobnostmi. Samotný děj mě také nezaujal.

cornetka
20.01.2023 4 z 5

Děj se odehrává v psychiatrické léčebně na Tyrkysovém vrchu. Postupně se seznamujeme s pacienty a jejich temnými stránkami, díky kterým jsou tam, kde jsou. Navzájem spolu komunikují, vytvářejí přátelství a mnohdy jeden z nich v běžném rozhovoru řekne něco, díky čemu se tomu druhému vybaví nepříjemná scéna z jeho života, díky které se dostal do psychiatrické léčebny. Jen Stela si nějak nemůže vybavit, co se stalo.
Knížka mě celkem bavila, ale chvílemi jsem se ztrácela v příbězích jednotlivých pacientů. Čtení je to ale zajímavé a působilo na mě dost reálně. Myslím, že komukoliv se může přihodit to, co zmiňovaným pacientům a nikdo z nás se v tu chvíli necítí být pacientem.

Jancas.s
07.01.2023 5 z 5

Na dobrých knížkách miluju tuhle věc: sedím si ve svém čtecím křesle/v tramvaji/válím se v posteli a jsem přitom ve skutečnosti úplně někde jinde - v psychiatrické léčebně, s lidmi, jejichž osobnost se skrze kvalitně dávkované flashbacky vybarvuje a tím pádem víc a víc chápu, proč jsou zrovna tam, resp. tady a teď. Jen nikdy nevím (a přemýšlím nad tím, přiznávám ;)), zda má autor tak skvělou fantazii, nebo čerpá ze života.

kalinkacz
25.12.2022 4 z 5

Syndrom neklidných duší je debutový román mé bývalé kolegyně.
Po její skvělé povídce ze sbírky Historky ze tmy jsem na její román byla hodně zvědavá a mám velkou radost, že byl opravdu super!
Příběh se odehrává v psychiatrické léčebně, do které se dostává naše hlavní hrdinka, která má však pocit, že do ní nepatří.. Spolu s ní poznáváte další pacienty i důvody, proč je každý z nich součástí léčebny…
Kniha je napsaná čtivě a perfektně dávkuje informace. Tato novinka zkrátka za vaši pozornost stojí!

fruitbueno
08.11.2022 4 z 5

Román z netradičního prostředí, jemuž jednoznačně dominují jednotlivé postavy a jejich příběhy; byly velice dobře napsané, tragická postava doktorky a její vyprávěcí perspektiva je ale nakonec přece jen trumfla. Kniha mi sedla i formálně, takže milé překvapení.

DreamerX9
20.10.2022 3 z 5

Nejsem si jistá jestli je kniha úplně z praxe jako spis čistě z výběru prostředí. Nečte se to špatně plus pocity a chovani lidi zavřených do blázince, dobře vykreslené charakteristiky ale celkový dej poměrně nezáživny pro mne.

Štítky knihy

prvotina psychiatrické léčebny

Autorovy knížky

2022  80%Syndrom neklidných duší

Kniha Syndrom neklidných duší je v

Právě čtených1x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce74x
Chystám se číst69x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x