Sydney

Sydney https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460681/bmid_sydney-3GT-460681.jpg 5 70 17

Tonda žije s rodiči a mladším bratrem, křehkým Jendou, ve vybydlené bytovce za městečkem B. Do školy musí chodit pěšky, protože většinou nemají na autobus, elektřinu už jim vypnuli dávno a občas nemají doma co jíst. Tonda se ale naučil přežívat, jak se dá. A má svůj velký plán... Jenomže ten mu nejspíš zhatí něco, proti čemu se nejde jen tak vzepřít. Tenhle příběh vypráví o tom, co znamená ztratit domov, ať je jakýkoli, o bratrství, rodičích, kteří to nezvládají, o svobodě, kterou ti dává příroda a malé město, o přežívání v bezvýchodných situacích, útěku i o magických chvílích, ve kterých se zdá, že svět drží pohromadě.... celý text

Přidat komentář

bibi.r
19.04.2024 4 z 5

Pro děti 11+

Silný příběh. Textově kratší, ale úplně to stačilo.
Tonda je úžasný kluk. Ví co chce a má to v hlavě docela srovnaný, jen kdyby... Moc jsem mu fandila, ale jako rodič jsem z jeho osudu byla dost frustrovaná.

Varjohukka
08.04.2024 5 z 5

Tak tohle byl hodně silný příběh, místy smutný, ale přece jen s nadějí a optimismem na konci.
Je to příběh o tom, že některé děti to doma nemají jednoduché, o drsné realitě, ale i o síle bratrské lásky, o odhodlání a odvaze. Čte se jedním dechem a dlouho doznívá v mysli.


Hanncha
31.03.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila jak vzhledem, tak obsahem. Oranžový text byl osvěžující, ilustrace zajímavé, příběh silný. Rozhodně bych jí doporučila. Jediný problém, který je čistě subjektivní byly názvy míst a měst. Jenom počáteční písmeno mě při čtení rušilo, ale chápu proč autorka tento způsob pojmenovávání míst zvolila.

broskev28
25.08.2022 5 z 5

Zaujal mě formát, útlost tohohle brožovaného sešitku, zvláštní ilustrace a taky název. Přečetla jsem jedním dechem a určitě doporučuju. Velmi zajímavý a dobře odvyprávěný Tondův příběh: skvělá Vořeška, prospívající Jeníček a teta Maru, tělocvikář Bláža a hromotluk Marty a samozřejmě Ita.
Díky za komentář Lidka – čtivé i pro cílovku, paráda!

JaLenka
09.05.2022 3 z 5

Mě bohužel kniha spíše zklamala, příběh smutný a silný, ale zpracování mě tolik nezaujalo.
A souhlasím, že tisk v barvě se hůře četl!

Lidka
29.04.2022 5 z 5

Nádherný příběh , který vypráví o tom, že ne každé dítě má doma láskyplné zázemí. Doslova mne uchvátil bratrský vztah chlapců. Nebudu prozrazovat víc, jen to, že opravdu to bylo na slzu. Navíc, když jako dospělá vím, že takové osudy opravdu jsou.
P.S.
Vnučka teď četla jako povinnou četbu Bylo nás pět. Je to jistě klenot naší literatury , o tom nepochybuji, ani o tom nechci polemizovat či srovnávat. Spíše mne mrzelo, že ji nenadchla tolik, jako třeba v dětství mne. A pak jsem jí dala tuto knížku a byla jsem překvapená, jak ji oslovila a svým způsobem zasáhla. Tento příběh jí prostě byl bližší a dal jí mnoho. Ta knížka je určena dětským čtenářům, dnešní děti by ji měly číst, aby si uvědomily, že ne každé z nich má to štěstí....
P.S.S.
Jediné, co mne bohužel nenadchlo byl oranžový tisk, já nevím jak vám, ale mně se to četlo velmi špatně.

Knihomura
23.04.2022 5 z 5

Po delší době, výborná kniha! Řekla bych, že s dobrým koncem.

TerJac
17.03.2022 5 z 5

Pěkný, i když smutný příběh snad ale s dobrým koncem. Obdivovala jsem odvahu hlavního hrdiny a jeho odhodlání. Pro děti, které si naprosto neuvědomují, že nic v tomto životě není samozřejmostí je kniha jako stvořená!

Dadulina
06.02.2022 5 z 5

(SPOILER) Příběh, který se možná odehrává i ve vašem domě/vesnici/městě. Narodit se do problémové rodiny není výhra, když k tomu máš ještě malého brášku, pro kterého jsi vším, máš pocit, že musíš dospět a postavit se na vlastní nohy. Naštěstí pro mě, je to kniha pro děti, a tak je na konci naděje.

Josh
20.01.2022 5 z 5

V názvu mi „B.“ ještě nevadilo, ale při čtení dost, autorku nechápu, mohla stejně tak kluky pojmenovat T. a J. Grafika mne také neoslovila, ale jinak je to příběh nádherný, jakkoli není o životě s růžovými brýlemi, ale s tvrdou realitou.

Vztah bratrů Tondy a mladšího Jendy je láskyplný, stejně jako jejich chování a vztahy k ostatním. Tedy až na pár jasně klukovských momentů, kdy to jinak než „domluvou“ beze slov nejde:o)) Chlapci měli svůj sen a je neuvěřitelné, jak se ho snažili si splnit. Bez rodičů. Měli k tomu dost pádných důvodů. Jejich odvaha, nápaditost, improvizace, bojovnost byly podloženy touhou po klidném dětství, respektu a lidských podmínkách. Opravdu kniha, která se nenechá čtenářem jen tak zavřít a zapomenout na ni. Ne ne ne, dlouho bude rezonovat, a co teprve až třeba na ulici potkáte někoho podobného….

Šebestová3
29.12.2021 5 z 5

Vynikající, bez příkras, s velmi optimistickým koncem, který ukazuje, že v každé beznaději je ostrůvek. Skvělá kniha!

Runinka
02.10.2021 5 z 5

Smutný to příběh dětí,o které rodiče nejeví zájem,protože mají svoje problémy. Na druhou stranu statečnost a umění si vždy poradit staršího ze sourozenců.Knihu jsem doslova zhltla.

luccus430
16.08.2021 5 z 5

Silný příběh. Děkuji za něj. Je to až děsivé co musí řešit děti, které se narodily do těžké životní situace svých rodičů. Na druhou stranu je to kniha plna naděje a odhodláni.

katka.haj
05.07.2021 5 z 5

Kniha pro starší děti, od které se nedá odpoutat, velmi čtivá, děj rychle ubíhá. Poukazuje na to, že dětství nemusí být pro každého bezstarostné a jednoduché a někteří musí dospět mnohem rychleji, jako třeba dvanáctiletý Tonda, syn alkoholiků, který se ochranitelsky stará o šestiletého bratra a zajištuje jídlo pro celou rodinu. Sám ještě stále dítětem má naivní pocit, že na všechno stačí sám, ale naráží na realitu, která mu nedovoluje naplnit svůj sen. Téma je velmi surové, ale podané poměrně jemně, cíleně na dětského čtenáře, nechybí naděje na lepší budoucnost. Atmosféru dokreslují úřední šetření sociálních pracovníků, údajné urgentní řešení se táhne měsíce, i to je realita, bez pomoci okolí by se nic nedělo - a to je apel na všechny, nezavírat oči před problémy ostatních.

lucie3725
30.05.2021 4 z 5

Silný příběh, silně podaný. Nepamatuju si, kdy jsem u nějaké knihy tolik brečela. Od doby, co mám syna, jsem na tahle témata citlivější. Jednu hvězdičku ubírám za výtvarný doprovod, ten mě absolutně neoslovil. Ale literárně opravdu výjimečná záležitost - věřím, že nominaci na Literu promění.

Ditules
21.04.2021 5 z 5

(SPOILER) Jedna z knih nominovaná na letošní Magnesiu Literu. Příběh dostatečně silný - mladý Tonda kvůli neschopnosti svých rodičů musí předčasně dospět a postarat se o sebe a svého brášku Jeníčka. Nelehké čtení.

Mona-Lisa
20.01.2021 4 z 5

Rozhodně to není pohádkové čtení z imaginárního světa.
Tady jde o drsnou realitu zprostředkovanou dvanáctiletým klučinou.
Ten se svým šestiletým bráchou žije v domácnosti s rodiči alkoholiky.
Jeho denní náplní je tedy shánění jídla, dřeva, peněz, vyhýbání se fackám a jednoduše existovat ve světě, který zná.
I když je to celkem drsné čtivo, je tu i naděje mezi řádky a dětský čtenář aspoň takto může okusit v jakých podmínkách někdo může žít.
25 kraťoučkých kapitol, navíc lemovaných krásnýma ilustracema, uteče jako nic.
Je to psané hovorovou češtinou ale netrhá uši, naopak se člověk snáze dostane do hlavy hlavní postavy.
Jako 'oddechovka' pro 12/13-ti leté dítě na prázdniny mezi povinnou četbou super.