Svit vzdálených dní

Svit vzdálených dní https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18954/svit-vzdalenych-dni-18954.jpg 4 33 6

V této knize A. C. Clark popisuje blízkou budoucnost kdy vědci na popud mediálního magnáta vymyslí ,,červí kameru", jenž pracuje na bázi Červích děr a dokáže sledovat všechna místa na Zemi ve vesmíru a dokonce i v čase.

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet
Originální název:

The Light of Other Days , 2000


více info...

Přidat komentář

Luigi1
18.11.2023 2 z 5

Moc jsem si nepočet bylo to přetechnizované

jardadr
03.11.2020 4 z 5

Jakožto celkem ostřílený čtenář A. C. Clarka mám za to, že hlavním autorem, který tuto knihu víceméně napsal je Stephen Baxter. Clarke dodal nápad, inicioval provedení, možná osobně sepsal některé pasáže a pokud nějakou celou kapitolu, pak myslím tu poslední; Sisyfovské věky, která je svojí strhující vizí cesty do hlubin tajemství pradávných věků důstojným a fascinujícím zakončením knihy.
Nicméně považuji jejich spolupráci za velice vydařenou. Kniha mohla být sice občas trochu střídmější po vědecké a technické stránce, ale také nemusela. Myslím, že i ti, které hard sci-fi nebaví si přijdou na své díky psychologickému a sociologickému pohledu na lidstvo ovlivněné nepředstavitelným vynálezem, který je pro knihu neméně podstatný.
A ještě jedna věc. Bylo tu zmíněno, že knihy nemá pořádný příběh. No, po pravdě vskutku nemá, některé scény byly poněkud násilně naroubované (paní Wilsonová například). Hlavním lidským příběhem je příběh jedné rodiny a vztahů mezi sourozenci. Možná pro někoho málo, mě to v tomto případě stačilo. Několikrát mne i napadlo, že k vylíčení ideje této knihy by byl stejně tak účinným a neméně zábavným i styl eseje.


JiříŠkorpík
24.05.2018 4 z 5

Clarke mě překvapil svou vizí blízké budoucnosti, kdy se trefil s odchodem VB z EU. Navíc vize budoucnosti ve formě ztráty soukromí a sdílení životů se taky trochu naplňuje, i když pomocí jiných technologií, než autor v románu stvořil.

Petroff
30.08.2017 4 z 5

Ty popisované sociologicko-psychologické dopady na člověka a na lidstvo tu jsou totální ódou na mou představivost a na můj naivně optimistický pohled na to, kam bychom jako druh mohli směřovat.

MilDuch
15.12.2016 5 z 5

Já tam teda příběh našel. Chce se to prokousat těmi technickými pasážemi. Skvělá knížka :)

kečup60
14.01.2016 1 z 5

Nezvládla jsem to dočíst. Plno technických pojmů, žádný příběh.

Štítky knihy

budoucnost

Autoři knihy

Arthur Charles Clarke
britská, 1917 - 2008
Stephen Baxter
britská, 1957