Svetlo kríža v tieni kríža

Svetlo kríža v tieni kríža https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181636/bmid_svetlo-kriza-v-tieni-kriza-181636.jpg 5 18 8

P. Gereonje německý františkánský kněz, který se ve své knize poutavým způsobem dělí o osobní zkušenost s Bohem, který ho doprovázel nejen v jeho duchovní činnosti jako misionáře v Japonsku, ale i přes takové chvíle jako byla vojenská služba během 2. světové války, či následně zajatecké tábory. Díky modlitbě a obětavosti ani extrémně těžké situace nebyly příčinou k zanevreniu na Boha, ale právě naopak, byly způsobem, jak tento františkán a mnozí jiní přes něj, ještě více mohli rozpoznat moc Boží milosti a ochrany.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Serafín
Originální název:

Tödliche Schatten – tröstendes Licht , 1964


více info...

Přidat komentář

martunka
02.06.2023 5 z 5

Za tenhle životopisný příběh jsem ráda. Je v něm plno povzbuzení.

Kelderek
31.08.2022 5 z 5

Absolutně úžasná kniha - čte se jedním dechem jako dobrodružný román (autorovi příhody během války) - ale zároveň velmi hluboká výpověď o síle víry a charakteru člověka odevzdaného Bohu. Doporučuju!


Matematicka
16.04.2022 5 z 5

Ve své knize líčí Gereon Goldmann své osudy především v době druhé světové války a následného pobytu v zajateckých táborech, v letech 1939–1947. Jeho zážitky z tohoto období jsou velice pestré, prostoupené vírou a navíc o nich umí i výborně čtivě vyprávět. Je možná škoda, že se k nám jeho svědectví dostává až teď, osmnáct let po jeho smrti, ale i tak může rozšířit náš pohled na druhou světovou válku a může nám pomoci pochopit a překonávat předsudečné rozdělení na „ty dobré“ a „ty zlé“ ve válce.
Kromě rozšíření pohledu na druhou světovou válku, které považuji za klíčové, mě na knize zaujaly ještě dvě věci. Jednak obrovská síla modliteb řeholních sester, kterou Gereon sám na sobě poznal a později s nimi i na mnohém spolupracoval a mnohých věcí se mu podařilo touto cestou dosáhnout. Jednak jeho jednoznačný důraz na vzdělání: když měl chvíli času, tak studoval (a to dokonce i v průběhu války), když mohl samostatně působit v zajateckém táboře, kladl velký důraz na vzdělání ve víře a založil tam jakýsi institut, na kterém mohli zajatci studovat. V obojím bychom se od něj mohli inspirovat i dnes, v časech mnohem klidnějších, kdy máme více prostoru jeho myšlenky uskutečňovat.

roman9739
31.12.2021 5 z 5

Fantastická kniha na závěr tohoto potrhlého roku: kniha o naději a odzbrojující (i ozbrojující, však jsme ve válce) hluboké víře, kterou nesmírně obdivuji.
V mnohém mi tato kniha připomněla můj milovaný, byť fiktivní, ale jistě na základě osobních prožitků sepsaný, román Všechno jen ne hrdina.
Mnohdy se pravdivé příběhy Gereona zdají až neuvěřitelné, jenže se jsou podány s takovou jistotou a lehkostí (a pokorou), že čtenář nemá důvod ani na okamžiku pochybovat; proč taky, stačí si přečíst stručný autorův životopis v datech na konci knihy.
Jsem rád, že tato pozitivní kniha uzavírá můj letošní soubor.
Krásný nový rok.

Jana512
22.01.2018 5 z 5

Sám autor popisuje strhujícím způsobem své zážitky z II. světové války, do které nastoupil jako františkán a kde sloužil hlavně u raněných. S povolením biskupa se jim snažil přinášet svaté přijímání. I když to bylo pro něj i okolní kněze nebezpečné, přesto to vše riskoval. Protože se osvědčil v nasazení pro druhé, Svatý Otec mu dal povolení k vysvěcení na kněze, přestože neměl dokončená předepsaná studia, aby v daných situacích byla raněným a trpícím poskytnuta posila. Po válce až do své nemoci pracoval v misiích. - Pomoc a posilu on sám čerpal v modlitbě a to, co řekla stařičká řeholní sestra, která se za něj modlila, i když se mu to zdálo nemožné , se splnilo.

pauele
03.03.2017 4 z 5

Na tak útlu knižočku som to čítal pomerne dlho. A nebolo to náročnosťou čítanej látky. Kedže však nemalo ísť o strhujúci román postupne som sa prepracoval až na koniec. Vôbec to neľutujem. Nie som síce zapálený kresťan, ale kniha vo mne zanechala veľmi zvláštne, príjemne pocity.

fanous21
26.04.2015 5 z 5

Souhlas s Balumbou. Při četbě Goldmannových řádek člověk naplno pochopí význam slova NEUVĚŘITELNÉ... že to není, když fotbalista dá gól z 25 metrů nebo rádoby-tv-kuchaři připraví podařený žvanec..., nýbrž když moc modlitby dokáže změnit v podstatě nezměnitelné a když se Boží milosrdenství pne nad lidskými nízkostmi.

nickym
11.11.2013 4 z 5

skoro jsem nevydržel, ale konec knihy je nejkrásnější :)

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) křesťanství katolická církev františkáni Waffen-SS podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Gereon Goldmann
německá, 1916 - 2003
2012  96%Svetlo kríža v tieni kríža

Kniha Svetlo kríža v tieni kríža je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x