Světla paměti

Světla paměti https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68544/svetla-pameti-68544.jpg 4 14 2

Rodinná kronika a autobiografické vzpomínky Zuzany Švabinské, dcery malíře Rudolfa Vejrycha a nevlastní dcery malíře a grafika Maxe Švabinského. Autorka popisuje rodinný příběh na pozadí historických událostí. Záchytnými body jejího příběhu jsou postavy rodiny Vejrychů, do které se přiženil významný český malíř Max Švabinský a také malířská díla otce i strýce, na která se váží její vzpomínky a postřehy. Vyprávění je spjato také s řadou rodinných i profesních přátel a osobností z uměleckého světa i s místy pobytů. Osobní, životní příběh je silně provázán se Švabinským. Autorka sleduje jeho životní i tvůrčí období od dvacátých let a postava Švabinského je jednotícím prvkem, který jejím pamětem dává řád a rytmus.... celý text

Přidat komentář

maryzka
31.07.2013 3 z 5

Autorka popisuje soukromé osudy své rodiny( pikanterie v rámci milostného čtyřúhelníku i svůj soukromý život kdy se provdala za příbuzného), popisuje období do smrti malíře Švabinského, zachycuje období svého plodného života do své smrti. Kniha je plná vzpomínek na osobnosti, které upadli do zapomenutí( Emil Poche, Jiřina Jiřincová), osoby rozporuplné( Julius Fučík, Zdeněk Nejedlý, Klement Gottwald).

Warana
13.06.2013 5 z 5

Zuzana Švabinská - neteř a později i adoptivní dcera Maxe Švabinského, líčí svůj život mezi dvěma ateliéry, strýčka a tatínka. I když nemá umělecké nadání, během svého života se setkává s řadou uměleckých osobností. I to ji později přivádí k zájmu o strýčkovu práci a připravujeji to na duchaplnou a obohacující práci v muzeu. Předtím ji čeká však řada životních zvratů, nejen těch historických, včetně narození dcery v jejích sedmnácti letech....Paměti jsou rámcovány životem a dílem Maxe Švabinského, tak jak zasáhl do životů Zuzany Švabinské a její rodiny.


Autorovy další knížky

Zuzana Švabinská
česká, 1912 - 2004
2002  86%Světla paměti
2014  0%Max Švabinský - Malířské a kreslířské dílo 1879-1916
2007  80%Švabinský, Vejrychovi a Kozlov

Kniha Světla paměti je v

Přečtených16x
Knihotéce15x
Chystám se číst11x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x