Světla paměti

Světla paměti https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183181/svetla-pameti-183181.jpg 4 14 14

Autorka, paní Zuzana Švabinská (nar. 1912–2004), byla dcerou malíře Rudolfa Vejrycha a adoptivní dcerou slavného malíře a grafika Maxe Švabinského. Její kniha má všechny vlastnosti nezbytné pro dobrou vzpomínkovou literaturu: bohatou látku, zahrnující téměř celé dvacáté století, s velkým, trochu neobvyklým milostným a rodinným příběhem na pozadí historických peripetií, množství známých osobností především z oblasti uměleckého života a v neposlední řadě autorčin velký vypravěčský talent a schopnost čtivě psát. Kniha je strhujícím vyprávěním o Maxi Švabinském, významném umělci, jehož tvorba byla a dodnes je předmětem velmi rozporných hodnocení, upřímným a cenným svědectvím doby i poutavým čtením plným zajímavých postřehů a detailů.... celý text

Přidat komentář

maryzka
31.07.2013 3 z 5

Autorka popisuje soukromé osudy své rodiny( pikanterie v rámci milostného čtyřúhelníku i svůj soukromý život kdy se provdala za příbuzného), popisuje období do smrti malíře Švabinského, zachycuje období svého plodného života do své smrti. Kniha je plná vzpomínek na osobnosti, které upadli do zapomenutí( Emil Poche, Jiřina Jiřincová), osoby rozporuplné( Julius Fučík, Zdeněk Nejedlý, Klement Gottwald).

Warana
13.06.2013 5 z 5

Zuzana Švabinská - neteř a později i adoptivní dcera Maxe Švabinského, líčí svůj život mezi dvěma ateliéry, strýčka a tatínka. I když nemá umělecké nadání, během svého života se setkává s řadou uměleckých osobností. I to ji později přivádí k zájmu o strýčkovu práci a připravujeji to na duchaplnou a obohacující práci v muzeu. Předtím ji čeká však řada životních zvratů, nejen těch historických, včetně narození dcery v jejích sedmnácti letech....Paměti jsou rámcovány životem a dílem Maxe Švabinského, tak jak zasáhl do životů Zuzany Švabinské a její rodiny.