Svět bílého boha

Svět bílého boha https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30020/bmid_svet-bileho-boha-YNj-30020.jpg 4 41 11

Takřka ze dne na den se mladík David ocitne spolu s přítelkyní v Thajsku. Jejich klidný život naruší deník pohřešovaného studenta Matta Brianta. David prostřednictvím deníku vstupuje do světa kmene Akhaů, intenzivně ovlivňovaného agresivní rozvojovou a misijní „pomocí“. Skutečnosti, které David postupně objevuje, překračují nejen veškerou míru fantazie, ale představují i ohrožení života… Málokdo pochybuje o potřebě pomoci lidem v nouzi. Svět bílého boha však odkrývá, co vše tato pomoc může znamenat. Autor tak přináší nejen podrobnosti o exotickém domorodém etniku, ale vypráví i příběh s detektivním pátráním a šokujícím odhalením. Kniha je zneklidňující výpovědí o lidech, do jejichž životů vstupuje modernizace a rozvojová „pomoc“, a poskytuje hodnotný doklad o podobě současného globalizovaného světa. Tématu se věnuje i vynikající snímek Zajatci bílého boha autorů Tomáše Ryšky a Steva Lichtaga, oceněný na řadě mezinárodních filmových festivalů... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Jota
více info...

Přidat komentář

heczek
30.12.2022 5 z 5

Smutné, šokující, k zamyšlení...
Jak zde napsala paní Iva-JU-KA, "tato kniha patří k těm, na které se nezapomíná". Navždy se Vám změní pohled na náboženství, humanitární organizace.. Párkrát jsem se nemohla ubránit slzám, jak mi bylo všechno líto.
Knihu doporučuji pro širší rozhled a uvědomění, že ač se něco tváří jako dobro, ne vždy je tomu tak..

Lexand
28.11.2020 3 z 5

Působivé. Smutné.


imy.angel
05.06.2017 4 z 5

Pod křížem křesťanství se skrývá zlo, na tváři úsměv a příslib - lepšího života! Kdo by neobětoval tu trochu odříkání a slepé poslušnosti pro lepší život?

A ty co se moc ptají, sem s nimi, zacpeme jim pusy, ponížíme, zesměšníme, slíbíme jim věčné zatracení (peklo) a když nepomůžou ani výhrůžky fyzickou likvidací, jednoduše je odstraníme.

Zneužijí Vás fyzicky i psychicky, odhodí vás na hromadu špíny a bláta z bot, seberou vám práva a vnutí jejich "víru". Mezitím si napakuji kapsy, smyjí vaši krev z jejich rukou a napíšou pár knih o tom jak spasili svět, ach vy misionáři, vás měli upálit a ne čarodějnice!

Teď k autorovi, obdivuji jeho znalosti, také kuráž napsat tuto knihu. Ale velmi mě zamrzel konec knihy. Chápu že autor nechtěl riskovat vlastní zdraví, jen aby dopátral zbytky pravdy, komu by se chtělo skončit jako mrtvola na hromadě dalších těl. Ale mě by opravdu zajímalo kde a jak skončil Matt Briant!

Tento typ knih by měl být mezi knihami pro školáky.

Posledním slovem...ani halíř na jakékoliv organizace, pokud je nevlastní má rodina a nemůžu si skutečně ověřit kam peníze putují.

Leenah
17.03.2017 2 z 5

Kniha mě zaujala především grafickým zpracováním, kvůli tomu jsem ji vlastně začala číst. Vzhledem k tomu, že jsem ani nevěděla, co od ní čekat, nebyla jsem vyloženě nadšená nebo zklamaná. Přišlo mi, jakoby začátek byl vlastně o něčem jiném než zbytek děje a z knihy jsem měla rozporuplné pocity. Myslím, že v mé knihovně zůstane spíš kvůli té grafice, než abych v blízké době četla znovu.

ber-tram
27.02.2017 3 z 5

Někdo neví, kdy přestat, jiný, kde začít. Beletrizovaná etnografie klidně mohla vypuknout až stranou 120, odkdy se začíná cosi dramatického dít. Avšak rozplyne se to vniveč. Co na knize upoutá, se paradoxně týká grafického exteriéru a poznámkového aparátu svědčícího o sečtělosti autora. Do Thajska se nechystám, nicméně kontrast obrazu pozlátkově turistického s nuzně domorodým si dokážu představit. 8/17

Melcrovka
23.02.2017 4 z 5

Šokující. Jedna z knih, která mě donutila hodně přemýšlet a výjevy z ní mám ještě po snad dvou letech, co jsem ji četla, živě v paměti.

Nonosbawsut
13.06.2016 5 z 5

Dolů s křížem!

douchová
10.11.2015 5 z 5

Nejdříve jsem viděla dokument a až poté četla knihu, takže jsem měla o situaci i postavách jasnější představu. Svíralo se mi srdce a cítila vztek. Je to velmi čtivě napsané a otevírá to oči. Rozhodně doporučuji.

Iva-JU-KA
26.03.2015 5 z 5

Kniha s podtitulem "příběh moci bezmocných" přesně vystihuje děj. Pro čtenáře fakta zpracována v beletrii. Odkrývá nám zákulisí moci, velké moci mezinárodní, malých i hodně velkých peněz, chudoby, hladu, nelidskosti, zneužívání víry nejen v Boha, ale i víry v pomoci druhým.
Tato kniha patří k těm, na které se nezapomíná.
Doporučuji.

Merlinit
09.11.2014 5 z 5

Strhující příběh plný bolesti, chudoby, pozdního pochopení, strachu a beznaděje. Navždy změní Váš pohled na práci mezinárodních humanitárních organizací. (Nejsem úzkoprsý šovinista, abych šmahem zamítla všechny, zvýšená pozornost je však na místě.)

Pucimka
27.06.2014 5 z 5

Doporučuji. Zajímavá kniha. Po přečtení rovněž doporučuji shlédnout dokument Zajatci bílého boha. Přestože snímek neřekne tolik jako kniha, lze v něm spatřit některé popisované domorodé objekty (např. tzv. "houpačka")

Štítky knihy

Thajsko české detektivky misijní činnost české romány

Autorovy další knížky

2010  82%Svět bílého boha
2010  0%V objetí ďábla

Kniha Svět bílého boha je v

Právě čtených2x
Přečtených55x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených6x
Knihotéce28x
Chystám se číst23x