Svatyně

Svatyně https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148390/bmid_svatyne-148390.jpg 4 67 17

Jack Taylor série

< 7. díl >

Když soukromý detektiv Jack Taylor dostane dopis se seznamem obětí, říká si, že to není jeho starost. Vždyť má co dělat, aby se nezbláznil. Jeho blízká přítelkyně Ridge se zotavuje po operaci a vábení alkoholových sirén je silnější než kdy jindy. Za záhadných okolností zahyne nejdřív gardista a poté soudce. Ovšem teprve když na seznam přibude dítě, rozhodne se Jack Taylor odhalit vraha a za každou cenu ho zastavit. To však ještě netuší, že ho s vrahem pojí bližší vztah, než by čekal. A že to celé dostane hluboký osobní rozměr. Díky Bruenovu černým humorem prošpikovanému stylu a jeho zlosti na nelidské chování člověka k člověku vznikl jeden z nejtemnějších a nejoriginálnějších detektivních románů všech dob.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

Sanctuary , 2008


více info...

Přidat komentář

PitoR
20.04.2024 5 z 5

Benedictus!
„Benedictus se nikdo nedotkne, ale ona se mocným hněvem Božím dotkne všech, kdo zavinili smrt nevinné.“

Siedma kniha o svojráznom súkromnom očku Jackovi Taylorovi, ktorý pôsobí v írskom mestečku Galway. Jacka si tentokrát vybrala za obeť svojej pomsty vražedná maniačka, vystupujúca pod menom Benedictus. Viac neprezradím. Ako stále doteraz, plné krutosti, cynizmu, sarkazmu a čierneho humoru, k tomu svojrázna atmosféra írskeho prostredia. Skvelý Ken Bruen a jeho zdecimovaný, zničený alkoholik a feťák Jack Taylor.

„Jacku, viděls někdy poslední dobou vlastní tělo? Věr mi, že by o něj nestála ani lékařská věda.“

A teším sa na 8. diel - „Ďábel“.

Pítrs85
04.05.2022 4 z 5

Nevím, jak to ten Ken Bruen dělá, ale i když píše po sedmé prakticky to samé, tak zase baví (tím zvráceným způsobem, samozřejmě, protože Bruenovi hrdinové toho moc optimistického nezažívají). A možná jsem to už u nějaké jeho předešlé knížky psal, ale tahle série fakt není pro každého, aby jste ji patřičně docenili, musíte být na Kenův způsob vyprávění vyloženě naladěni, páč jestli se dá o nějaké krimi knižní sérii říct, že rozhodně není klasická, tak je to série Jacka Taylora, kde samotné vyšetřování případů, jak bývá zvykem u jiných autorů, není to nejpodstatnější.


sasena
14.12.2020 5 z 5

Tohle se buď líbí, nebo nelíbí. Já to prostě žeru, je to drsný, vtipný, prostě Bruen. Řekla bych, že s každým dalším dílem je to lepší a lepší. Asi to není čtení pro každého, ale Jack Taylor je boží. :-D P.S.: Asi nejvíc mě pobavila scéna, kde si to vyřizuje se třemi agresivními výrostky.

trudoš
10.08.2017 5 z 5

O kvalitách i nekvalitách Kena Bruena jsem psal už několikrát, a tak nemá moc smysl někoho ještě přesvědčovat. Buď jej milujete, nebo považujete za podřadnou literaturu. Vtip je v tom, že on to vidí velice podobně se čtenáři.
Takže ano, Svatyně se mi líbila, stejně jako předchozí Kříž. Znovu chybí literární zkratka a Irsko opět není líbivá atrakce z turistického průvodce. To ještě podtrhuje hrdinovo stáří, kdy je konfrontován s moderní dobou, které jednoduše nedokáže přijít na kloub. A tak si jde Jack Taylor za svým, přičemž překážky zdolává s vervou buldoka a svět kolem sebe, lidi nevyjímaje, vidí černěji než černě. Jo, a taky začne zase chlastat. Život je holt boj a porážky jsou v něm častější než vytoužené výhry.
Nevýhodou románu je však naprosto nulové detekční pátrání - veškerou kriminalistickou práci za Jacka odvádějí sekundární postavy a z Taylora se stává už jen soudce a občas i kat v jedné osobě. Tedy zaběhnutá písnička, což je u sedmé knihy v sérii vážně trochu škoda.

kilometr
05.04.2017 4 z 5

Knihy o detektivu Jacku Taylorovi jsou velmi příjemnou změnou "knižního menu".Začínám mít tohoto chlastem prosáklého detektiva(?) čím dál tím více v oblibě.80%.

Galadwen
18.02.2017 3 z 5

Čtivý styl, zvládla jsem za jediný den cestou do práce, z práce a při obědě. Nicméně takhle naprosto neschopného detektiva jsem ještě nepotkala. Chlastá, fetuje a naprosto nic nevypátrá, naštěstí má na to lidi.

Salinka
30.03.2016 3 z 5

Tak úplně nevím jestli se mi to líbilo nebo vlastně ne...styl psaní byl pro mě velmi odlišný oproti jiným knihám, které běžně čtu, ale nebyl to špatný styl, poněkud sprostý, nespisovný, ale zase čtivý. Krátké kapitoly byli fajn, četlo se to dobře, příběh mě nijak zvlášť nezaujal a byl takový "rychlý", půlku knihy se vědělo kdo je vrah...další knihy z této série mě už ale příliš nelákají, ale možná někdy třeba změním názor.

FV98
25.01.2016 4 z 5

Přečteno na jeden zátah a bez větších problémů. Kniha ubíhá velice rychle. Škoda jen že je to napsaný takovym nereálným a uspěchaným stylem, že to člověk vlastně ani nějak moc nebere vážně a konec ho vlastně ani moc nezajímá../(/ Jinak to s těma krátkejma kapitolama mi přijde fajn, kniha se pak mnohem líp čte../)/

Kirtans
31.12.2015 3 z 5

Takové poklidné čtení, představuju si to jako knížečku do vlaku na delší cestu.

PAVEL z BRNA
25.04.2015

Kniha mě uchvátila svou čtivostí, rychlým spádem, černým humorem a jednou velmi dojemnou scénou ke konci knihy. Je to moje první kniha od tohoto autora a už se těším na předchozí díly.

vincek1
28.02.2015 4 z 5

Čtivá kniha, trochu nádech "americké drsné školy". Ještě trochu více alkoholu a mohla by to být povinná četba v léčebnách. Je to má první knížka tohoto autora a zkusím další.
Zajímavé je členění knihy na krátké kapitoly, připadlo mi, že se jakoby snadněji četla, než román kde se jede "furt" pryč.

Patapuf
07.02.2015 3 z 5

Nebylo to úplně nejhorší a občas sem se u toho i zasmál, ale zase to nebylo tolik, aby to stálo za čtyři hvězdy....

proton
02.02.2015 3 z 5

Průměrná detektivka.

Aja12
10.02.2014 1 z 5

To měla být napodobeniny Harryho Holeho? Jestli jo, tak hodně mizerná..A ten styl mi teda přišel pěkně otravnej...a špatnej..

jarin58
24.10.2013 4 z 5

Souhlasím že Svatyně je lepší Kříže,ale pět hvězd nedávám.Když Jack lije je s ním větší sranda.Bumbej dál.

Sirius
16.07.2013

Kříž byl slabší, ale Svatyně nezklamala. Parádní děj, psychologie hrdiny a místo kopance do rozkroku na konci, tentokrát přichází "smíření" Rozhodně spokojenost. Teď to jen nějak překlepat, než bude další díl.

sigela
10.04.2013 5 z 5

Jedním slovem mazec předchozí Kříž se mě zdál slabší,ale tahle Svatyně to vynahradila ,plno humoru .otec Malachy otravnej jako vždy ,Taylor opět chlastá a je věčně domlácenej a odhalení pravdy neočekávané ,prostě super čtivo