Kněz

Kněz https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107544/bmid_knez-107544.jpg 4 82 25

Jack Taylor série

< 5. díl >

Nové Irsko se utápí v penězích a vlastní chamtivosti. Lidé přestali dávno hledat útěchu u katolické církve. Ale vražda otce Joyce, jemuž ve zpovědnici galwayského kostela kdosi usekl hlavu, otřese i těmi nejotrlejšími Iry. Jack Taylor sám sebe vždy považoval za beznadějný případ. Navíc se ještě ani zdaleka neoklepal z nedávného těžkého traumatu. Ale nabídka nové práce mu dává šanci začít znovu. Zároveň mu zcela nečekaně svitne naděje na vyplnění jednoho dosud marného snu – získání rodiny. Tajuplná směsice exorcismu, neodbytného pronásledování a nečekaného okouzlení ho vláká do vražedné pavučiny temných spiknutí. A na každém kroku ho provází přízrak mrtvého dítěte. Výbušně, znepokojivě a skrnaskrz originálně zachycuje Ken Bruen tísnivou atmosféru v irské společnosti v čase velkých sociálních a ekonomických otřesů. Bruen nám podává další důkaz svého nezpochybnitelného literárního nadání.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

Priest , 2006


více info...

Přidat komentář

PitoR
18.04.2024 5 z 5

Sviniar v kňažskom rúchu!
„Mívali velkou moc a vliv, ale to všechno je už minulost. Nebo ne?“
Moje piate stretnutie s írskym spisovateľom Kenom Bruenom, zároveň 5. diel o svojráznom detektívovi Jackovi Taylorovi, po ktorom je séria aj pomenovaná…

Dovolím si tvrdiť, že u nás nedocenený a hlavne nepochopený autor, pretože v jeho dielach každý hľadá ďalšiu detektívku, ale tu ide o niečo iné. Akási spoveď alkoholika a narkomana, momentálne abstinujúceho - v tejto knihe dokonca zahodil aj cigarety - ktorý sa vždy pripletie do nejakého zaujímavého prípadu. Fantastickým spôsobom vykreslená atmosféra írskeho mestečka Galway, povestné krčmičky a všetko čo k tomu patrí. Kopa cynizmu, sarkazmu a čierneho humoru; to je Jack Taylor, takto píše Ken Bruen. Skvelo!

U mňa opäť, ako štyri razy doteraz, maximálna spokojnosť a napriek chúlostivej téme - zneužívaniu mladých chlapcov - pred ktorou si mnohí zakrývali a aj dnes zakrývajú oči, som sa neskutočne bavil. Cirkev stratila svoje meno, postavenie. Svojím prístupom a postojom k vonkajším i vnútorným témam si však za to môže sama. A ja sa teším na 6. diel - Kříž.

Pítrs85
04.05.2022 4 z 5

Jack Taylor, člověk natolik rozervaný, že i Harry Hole vedle něj vypadá jako plyšový medvídek. Jack Taylor, bojující proti všemu a proti všem. Jack Taylor, jenž má v sobě tolik démonů, že i peklo v porovnání s ním vypadá jako mateřská školka. Jack Taylor, člověk, kterého byste opravdu nechtěli mít za přítele (protože je to životu nebezpečné). Jack Taylor, postava natolik nesnesitelná, že ho budete milovat. Jack Taylor popáté a nejlépe.


Arsinoe_06
14.07.2020 5 z 5

Pripada mi ze zde vsichni hodnoti knihy od Kena Bruena opravdu jako detektivky, jinak si neumim vysvetlit to nizke hodnoceni...Pro me je to neskutecne zabavne cteni a muzu rict ze temer vzdy je tam nejaky wau efekt, povetsinou sokujici zaver...Uz jsem to tu jednou psala, kdo nechape cynismus a sarkasmus, necht se do techto knih ani nepousti. Vam ostatnim to vrele doporucuju, nudit se u toho nebudete :) ale je dobre jet poporade tedy zacinam zjistovat, celkem to na sebe navazuje, co se tyka vyvoje hlavni postavy urcite a taky jsou tam spoilery na predchozi dily...

Janetg
09.06.2020 odpad!

Knihu jsem koupila s velkým očekáváním. To ale jaksi někam uteklo během přečtení pár stránek. Téma dobré, ale příběh neměl hlavu ani patu. Za mě propadák číslo 1.

Kkristyna00
09.06.2020 3 z 5

Knížka byla pro mě až moc krátká, bylo mi líto že už jsem ji dočetla, jinak dobrá. Dobře se četla a obsahově poutavý příběh.

sasena
30.03.2020 3 z 5

Nemůžu si pomoc, ale přestože je tahle knížka stejně jako zatím všechny od tohoto autora jedna velká depka, čte se moc dobře. Víc než detektivka je to čtení o Irsku, irské mentalitě, o světě a živote tak nějak vůbec a ta kriminální zápletka je tam jen tak mimochodem. Takže až se mi do ruky dostane další, jdu do toho.

davidurban1973
16.11.2019 4 z 5

Roman se opět zaměřuje hlavně na hlavního hrdinu, bývalého gardistu Jacka Taylora, který se snaží vyrovnat se smrti kamaradovy dcery, kterou zavinil. Snaží se nepropadnout alkoholu a kouření a se svými problémy prochází celou knihou. Poznávání jeho názory a vnímání irského městečka, jeho obyvatel a zejména měnící se vztah Irů k církvi.
Dej kriminální linky se točí kolem vraždy pedofilniho kněze, kterému pachatel urizne hlavu. Gardiste nic nevysetruji, nikoho to moc nezajímá, jen otec Malachy požádá Jacka, aby to vysetril. Ten se do toho tedy neochotně pouští a opět aniž by se nějak snažil se nakonec prokouse dějem až se případ skoro bez jeho přičinění vyřeší.
Zkratka je to opět taková sverazna nedetektivka, která se spíše zaměřuje na hlavního hrdinu a jen okrajove se zabývá samotným případem. Nicméně čte se to hezky a svižně a poznávání Irska a nátury tamních obyvatel je z pohledu Jacka velmi zábavné.

jarin58
07.01.2019 4 z 5

Kniha ukazuje stav církve,a řekl bych nejenom dnešní.No a Jack rozdá pár přes držku.Pohodové čtení.

MiroslavKutík
21.11.2017 4 z 5

Takové klidné čteni na večer v celku dobry díl s Jack Taylor.

CharlesWard
13.05.2017 1 z 5

Nudná dvousetstránková metoda automatického psaní. Ačkoliv se kniha zdánlivě tváří jako detektivka, někde v polovině knihy čtenář jen zděšeně zjišťuje, že se zatím vyšetřování vůbec nikam nepohnulo a že se místo něj, řeší bezpředmětné chujoviny!

trudoš
16.01.2017 4 z 5

Ken Bruen je prostě pořez. Nebojí se věnovat tématům, která jsou v domovském Irsku tabu a jistě ještě nějakou dobu budou. Jenže to nedělá z potřeby šokovat, ale z nutnosti sám se k věci vyjádřit. Řízně, drsně a hodně hodně cynicky.
Jeho Jack Taylor se tedy vyšetřování tentokrát vyhýbá jak čert kříži a víc se soustředí na kritiku moderního Irska, které jakoby definitivně ztratilo důstojnost. Tedy ne že by tahle parta alkoholiků někdy nějakou měla. Má to svoje kouzlo, nejste-li právě optimisticky smýšlející čtenář, ale absence zápletky je docela markantní. Ono se tu sice stále něco děje, ale ne že by to hrdina nějak ovlivňoval. Sice přestal pít jak duha, ale místo toho, aby mu to třebas projasnilo mysl, apaticky přijímá rány osudu tak jak přijdou, doufajíc přitom ve vlastní vykoupení. Až si člověk pomalu přeje, aby se vrátil ten stále vychlastaný, zfetovaný a bezstarostný Ir z prvních dvou knih.
Ale znáte to, může-li se něco pokazit, pokazí se. A v případě Jacka Taylora to platí dvojnásob.

edisek83
01.01.2017 1 z 5

Pro mě absolutně nudná kniha....propadák

MaLoMe
03.01.2016 5 z 5

Dopredu varujem každého, že toto nie je žiadne krimi ani detektívka. Toto je proste nezameniteľný Ken Bruen, ktorý nás jemu typickým spôsobom prenesie do Írska, aby sme sa o ňom dozvedeli to, čo sa nedočítame v žiadnom bedekeri. Jack stále nepije, zvádza svoj boj s démonmi a predovšetkým s tragédiou, ktorou končila predchádzjúca kniha. Preto nedoporučujem začínať Jacka Taylora čítať touto knihou.

ovpana
18.12.2015 2 z 5

Tak trochu oddechová detektivka.Po přečtení zdejších komentářů jsem čekala více.

Patapuf
15.11.2015 4 z 5

Můj první Ken.... Je to čtivý. Je to přímý. Je to syrový. Je to Irský.
PS: Codyho je škoda...

mulderka
29.05.2015 4 z 5

Přečetla jsem se zájmem a jelikož louskání série od 5 dílu moc nepřeje pochopení souvislostí, určitě se poohlédnu i po dalších autorových knížkách. Jack je sympaťák, kterému už život dal vyžrat ode všeho, a proto mu budu fandit, aby se ze všeho nakonec přece jen neuchlastal.
Speciální bonus pro mě: nádherně se mi oživily vzpomínky na dávný pobyt v Irsku, úplně jsem viděla před sebou krásné Galway i ty hospody:-)

Lucina88
06.10.2014

Při první příležitosti bych Jacka Taylora pozvala na panáka! :) Jsme si strašně podobní, dokáže mě rozesmát, posloucháme stejnou hudbu a máme stejný pohled na svět.

Potěšilo mě, že Ken Bruen "píchl do vosího hnízda" co se týče církve. Dost lidí se obrací k církvi s tím, že najdou klid v duši, když budou věřit..ale co se skrývá pod povrchem už nikdo nevidí...

V dnešním světě si musíme pomoct sami, žádná víra nás neuchrání....

Miruš
04.08.2014 4 z 5

Člověk si spolu s hlavním hrdinou opravdu hrábne až na dno. Jinak dobrá kniha, až moc reálná...

jiri77
10.04.2014 5 z 5

Další super kniha s Jackem Taylorem ještě pořád abstinujícím, který vyšetřuje vraždu kněze. Opět skvělé vykreslené postavy a konverzace,hlavně mezi Jackem a otcem Malachym mě opět dostaly. Autor nahlédl na stav dnešní církve a změny v Irsku. Konec knihy je opět dech beroucí. Jen tak dál. Už se těším na další příběhy s Jackem :-)

Jitulisko
04.05.2013 3 z 5

Kniha je zajímavá námětem. Dnes již nejdnou přetřásané téma chování duchovních. Jejich následky a boj za vlastní spravedlnost. Nutkání církve a jiných mocností o utajení. Kniha je celkem zajímavá ne však uchvacující.