Svatý Martin – rytíř milosrdenství

Svatý Martin – rytíř milosrdenství https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116415/svaty-martin-rytir-m-116415.peg 4 9 4

Románově zpracovaný životopis sv. Martina z Tours (asi 315–397) čtenáře zavede do období raného konstantinského křesťanství v Říši římské. Syn vznešeného tribuna se skrze otroky sbližuje s křesťanstvím, od slibně počínající vojenské kariéry ho poznávání a naplňování evangelia do písmene přivádí ke kněžství, k poslání apoštola, k svatosti. Historické postavy v konkrétních událostech, boj proti bludným naukám, budování základů naší dnešní civilizace, stálá konfrontace žitého křesťanství s dobovou morálkou činí knihu čtenářsky přitažlivou. Vyšlo jako soukromý tisk pro členy Matice cyrilometodějské ke 100. výročí jejího založení.... celý text

Přidat komentář

Atisa
28.11.2023 4 z 5

První část knížky byla pro mě opravdu zajímavá. Dozvěděla jsem se spoustu pro mě nových informací z tehdejšího života církve. Spory v církvi byly a budou. V mnohém se mi díky této knížce osvětlilo tzv. nicejské vyznání víry. Druhá část knížky, kdy se Martin již vydává na cestu za svým duchovním povoláním, pro mě byla nudnější. Do čtení jsem se musela docela nutit. Určitě byl život sv. Martina v ledasčem inspirující a dozvěděla jsem se o něm spoustu věcí, ale už se docela podobal jiným světcům. Je také zajímavé, že scéna s darováním kusu svého pláště chudákovi, která je se sv. Martinem spojována, vlastně v jeho životě hrála naprosto okrajovou roli. A hlavně, takových podobným skutků milosrdenství on za svůj život vykonal nespočet.

Sauron
30.12.2022 5 z 5

Překvapuje mně že to z tolika uživatelů na databázi knih četlo tak málo lidí. Tato kniha rozhodně dělá čest tomuto světci, nad jehož skutky musí žasnout každý. Rozhodně doporučuji.


Vojslava
05.03.2019 4 z 5

Pěkný a čtivý životopis známého světce přesně v autorově stylu. Čtenář se nedozví moc nových informací, ale i ty notoricky známé jsou moc pěkně skloubené dohromady. S radostí jsem si zařadila do přečtených knih další autorův titul.

Komnenos
28.11.2013 4 z 5

Knihu o svojom patrónovi sv. Martinovi som dostal od svojej priateľky príznačne k meninám. Veľmi som sa takému daru potešil a so zájmom si prečítal o človeku, ktorého meno nosím. Wilhelm Hünermann, odborník na životopisy svätých, veľmi pútavo priblížil jeho životný príbeh v adekvátnom rozsahu. Kniha nebola ani príliš dlhá, ani krátka, tak akurát. A veľmi inšpiratívna. Kiež by sa mi podarilo dosiahnuť aspoň zlomok toho čo svätému Martinovi. Dobrý dojem z knihy akurát trochu narúšal dosť odfláknutý preklad a pomerne veľa preklepov.