Svatava

Svatava https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499059/bmid_svatava-ULb-499059.jpeg 4 60 20

Svatí a kouzelníci v předválečné Praze Začíná dvacáté století. Evropané znavení tempem průmyslové revoluce zjišťují, že ani technický pokrok není samospásný. Reakcí na ztrátu starých jistot je dekadentní únik do ezoterických nauk, tajných spolků a narkotik. Trojice pražských okultistů objevuje jógu a doufá, že jim tento exotický metafyzický tělocvik poskytne odpovědi na to, jak posunout hranice vnímání, obnovit ztracené pouto s nadskutečnem či jak výtvarně znázornit absolutno. Naproti tomu novopacká spiritistka Svatava o probuzení nadpřirozených sil nestála, přesto se z ní stává mimořádně potentní médium. Rychlá cesta na vrchol showbyznysu ji ale připraví o to nejdůležitější — o sebe samu. Východisko přináší až setkání s uprchlým indickým mesiášem, který před ní otevírá nový duchovní svět. Text Jolanty Trojak vychází z žánru okultistického románu, zdaleka však u něj nezůstává. Květnatý sloh střídá nadčasový rytmický text zkoumající otázky základního lidského údělu a naplnění vlastního potenciálu.... celý text

Přidat komentář

Bastien581
20.03.2024 5 z 5

Je to jiné než ostatní knihy. Je to dobré, obratně napsané, se zajímavými postavami. Sice je složitější se do nich vcítit, protože jsou ni vzdálené dobou i zájmy, ale bavilo mě to moc. Cokoliv, ci je trochu jiné, vítám s láskou.

666Jitka
27.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Výlet do Prahy počátku 20. století, období, kdy těžce frčel spiritismus, esoterika, vědmy, kouzelníci, jogíni - doba výstřední dekadence a do ní umístěný příběh mladé dívky s paranormálními schopnostmi, která se, aniž by o to kdoví jak sama stála, stane velmi rychle hvězdou showbyznysu, a stane se figurkou v rukách ostatních, což jí nakonec donutí po boku spřízněné duše utéci z hektického světa a odevzdat se klidu a hledání sebe sama. Měla jsem možnost tuto knihu vyslechnout jako četbu na pokračování na Radiu Vltava, jinak by mě zřejmě úplně minula.


Dimas
31.12.2023 3 z 5

DVTV mě rozhovorem s autorkou velmi navnadila a těšila jsem se na vyjímečnou knihu, ale po přečtení musím říct, že mi tam prostě něco chybělo

bosorka
27.12.2023 3 z 5

Poslouchala jsem na ČRo, velmi povedeně načtené Terezou Hofovou. Myslím, že hlavně ona a její libozvučný hlas má podíl na tom, že jsem knihu dala celou. Reakce na ni jsou u mě rozporuplné. Má výbornou atmosféru, zavede nás na počátek 20. století do salónů, kaváren, mezi tehdejší umělce a hlavně ezoteriky a okultisty. Jazyk Jolanty Trojak je bohatý a velmi propracovaný, se slovy to umí báječně. Nicméně příběh není nijak zakotvený, dost poletuje, možná je až příliš zalidněn a nedrží se jedné linky, která by měla nějaký posun a šla k řádnému ukončení. Takto to spíš působí jako změť různých vyprávěnek, které jsou zajímavé, ale dohromady se rozpadnou na útržkovité střípky.

karolina5333
12.12.2023 4 z 5

Skvělé. Poslechnuto za jeden den. Začala jsem dopoledne u vánočního úklidu a knihu měla jako zábavný podkres. Končila jsem před spaním, se zapalenými svíčkami a vonnými tyčinkami, a hezky prožila hluboký závěr.

moira2912
10.12.2023 4 z 5

10.12.2023 - 4*
Posloucháno na mujRozhlas - Četba s hvězdičkou.

Narazila jsem na knížku náhodou, anotace mě zaujala, znělo to jako zábavný příběh, který mi obzvláštní klasickou fantasy řadu, kterou obyčejně čtu. Měla jsem pravdu, líbilo se mi to, moc. A zároveň jsem četla málo, pokud vůbec nějakou knížku, podobnou této.

V první řadě - zpracování Rozhlasu bylo skvělé. Po prvních několika minutách si mě příběh získal a kdybych měla čas, poslouchala bych celou knihu na jedno posezení.

Je to zábavná knížka o okultismu, příběh o hledání sebe sama jedné mladé dívky (a krátké epizody existencí kolem ní, pěkně barvitá sebranka). Podivná směsice vážného a smutného, a absurdna. V jednu chvíli zde máme úvahy nad životem, spirituálním světem. A v další špinavou, ošklivou stránku života a lidí. Prapodivná jízda, kde člověk pořádně netuší, co se stane za pár stránek. Popravdě si nejsem jistá, zda se knížka měla brát jako vážné podaní, nebo taková spíše satira. Já se zcela určitě přikláním spíše k takové temnější, smutnější komedii.

Mělo to své mouchy - jedna z nich fakt, že se příběh vinul jako klikatá stezka, děj jako takový tam pořádně není, ale i tak mě lehce rozladilo, že se některé "dějové linky" prostě jen tak opustily. Proto hvězdička dolů, pro ten trošku ztracený finiš.

V jiných aspektech kniha překvapila až nečekaně příjemně - kolem a kolem byla třeba spirituální stránka příběhu zapracovaná do knihy skvěle. Popsat krátce takové téma není snadné, a přestože to tak trochu vyznělo vyšinutě, což nejspíše i mělo, i tak to znělo dobře.

Nejsem si jistá, jak dobře by se mi četla papírová kniha, v jednom místě jsem i s audiem měla trochu krizi, ale poslouchání a především atmosféra, kterou ta forma navodila, to zachránily. Ve výsledku jsem ráda, že jsem na příběh narazila, a určitě po nějaké době zkusím i papírovou formu.

Marhulka14
05.12.2023 5 z 5

Skvělé! Jedna z těch knih, která ve vás zanechá stopu! Poslouchala jsem na Rozhlase a k celkovému dojmu rozhodně přispěla i p.Tereza Hofová, která knihu excelentně načetla.
,,Vším prostupuje posvátnost"
,,Co je smyslem života? Žít!"

sgjoli
03.12.2023 3 z 5

Knihu Svatava jsem si před nějakým časem pořizovala v tištěné podobě a zkoušela se do ní začíst. Tištěná podoba mi ale nakonec příliš nesvědčila, začíst jsem se nedokázala, odložila jsem s předtuchou, že se ke čtení této knihy už nikdy nevrátím. Nakonec jsem před pár dny zjistila, že Svatavu lze vyposlechnout jako 15dílný seriál na stránkách Českého rozhlasu, čehož jsem ráda využila.
Musím říct, že ta audio varianta mi velmi pomohla, abych se knihou dokázala "prokousat" na konec. Je to docela dost hutný příběh, který mne vlastně ve výsledku dost bavil. Hledání sebe sama tu je prezentováno na příběhu mladé ženy s neobvyklými schopnostmi, kolem níž se motají podivné spiritistické, okultní a další pochybné existence. Výsledkem je otázka, kým vlastně jsme. Co je smyslem života? Proč se honíme za modlami? Je to skutečně ta pravá náplň života?
Musím ale říct, že nebýt možnosti poslechnout si to namluvené, asi bych se tomuto příběhu nevěnovala. Ten jazyk, kterým autorka píše, mně osobně moc neseděl, bylo to pro mne v tištěné podobě těžko uchopitelné a právě v té fyzické podobě se mi to nečetlo snadno. Což z textu určitě nedělá špatnou knihu, jen na to asi čtenář musí být ve správném rozpoložení nebo nevím...
Nicméně to uchopení duchovního života a jeho rozmanité podoby, které tu autorka nastiňuje, mi přišly zajímavé, místy zábavné, a určitě mi to přineslo řadu podnětů k přemýšlení, což oceňuji a děkuji za to.
Nakonec 3 hvězdy z 5. Obsah jako takový mne ve výsledku bavil hodně, forma mi úplně nevyhovovala, ale to bude spíš problém na mé straně.

R47
02.12.2023 5 z 5

Kniha, kterou jsem doufal, že tak trochu budou Dějiny světla Jana Němce. Samozřejmě je to místy až přehnané, trochu jako od Petra Stančíka, ale ten příběh o hledání sebe sama uprostřed duchovního a uměleckého kvasu tam je.

kirkpatrick
20.06.2023 4 z 5

Celkem dobrá četba, i když získaná hodnocení nejsou v průměru dosti vysoká. Ponoření do světa spiritismu, okultismu a poté do cirkusové společnosti dvacátých let 20. století se mi líbilo i použitým stylem a slohem.

Hema
08.06.2023 2 z 5

Nebavil mě děj. Čekala jsem něco hlubokého a propracovaného. Chytře podaný příběh. Ale toho jsem se nedočkala, byl na mě příliš neukončený, postavy měly neukončené linky, všechno se rozplynulo v jedno velké nic. Myslím si, že je okolo této knihy zbytečně nafouknutá bublina způsobená dobrým PR autorky, nicméně ta bublina po prvních 70 stránkách knihy velmi rychle splaskne. Je mi to trochu líto, protože jsem se těšila na nový literární objev.

Re@ding_9-wine
31.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Svatava byla super podnětná, co se týče různých aluzí, intelektuálních stimulů, prolínáním témat jógy, spiritismu i avantgardy. Některé obraty a přirovnání si mám chuť vypsat do "deníčku" a číst si je opakovaně. :D
.
Kniha je hluboká, ale přesto pro mě v něčem mělká. Zdá se mi, že příběh jaksi "nedrží pohromadě" (i když zvlášť ty celky působí celkem obstojně) a opět mě trápí neukončenost - co bude se Svatavou? S Džidduem? Jakou roli tam (ne)bude dál hrát František Kupka? Zůstanou v Paříži? Pro mě zásadní otázky, na které si nechci odpovídat sama...

Semtamťuk
25.04.2023 4 z 5

Spiritismus, média, indický mesiáš a jóga, to vše v kulisách Česka počátku 20. století. Přitom je vše faktograficky podloženo autorčiným dlouhodobým vědeckým zájmem. Skrze tato témata se line cesta Svatavy, mimořádného média v rukou showbyznysu, ke svobodě a propojení tělesné a duševní stránky.

sarka45
04.04.2023 5 z 5

Dávám pět hvězd především za druhou část knihy. První část se mi líbila také, ale druhá mě naprosto ohromila - formou i obsahem.
První část se dá číst s lehkostí, pokud přijmete fakt, že není možné pochopit všechny narážky, souvislosti a metafory autorky a berete ji jako svižnou a vtipnou satiru na okultismus a ezoteriku na začátku 20. století . Nebo ji můžete pojmout jako součást osobního vzdělávání a dohledávat si jednotlivé postavy a výrazy (a ač se to zdá absurdní - většina postav skutečně existovala, stejně jako hnutí teosofie, autorka čerpá z historie a má neskutečně rozsáhlé vědomosti) a tím si rozšířit své vědomosti o událostech, lidech, o okultismu v Nové Pace, medijním malování nebo o Vaudeville v Praze (nic z toho jsem vůbec netušila). Navíc má autorka smysl pro humor, který je mi blízký, takže jsem se místy opravdu bavila.
Druhá část má neskutečnou hloubku a rozhodně to žádné svižné a lehké čtení není. Je ale velice krásné - obsahem i formou, kdy je prostý text kombinován s poezií. Vztahuje se sice ke Svatavě, ale je naprosto nadčasové - vystoupit z průměrnosti a nebát se být sám sebou.
Není to četba pro každého, ale mně se to líbilo.

ailleen
22.03.2023 2 z 5

Forma převažuje nad obsahem. Skutečně je nutné používat jazyk vhodný do filosofických spisů? A v každé druhé větě užívat výrazy vyskytující se v pražské kavárně, když si chce někdo polichotit ego, protože ví, že mu nebude nikdo rozumět, ale bude se to stydět přiznat? Škoda, téma mě zaujalo, forma nelze být pochopena.

Janina2609
11.03.2023 4 z 5

"V tom je ten trik
Aby bylo místo pro druhé sama existuje v neustálém popření
Přitom si hraje na Krista a jako houba nasává cizí trápení
Bolest jí ale neprochází
Ukládá se jí do těla"

Přiznám se, že na knihu mě nejvíc nalákala její obálka. Je nádherná. Vybraná barva společně s jemnými ilustracemi skvěle doplňuje vyprávěný příběh. Korunní fialová čakra = naše spojení s energií nebes. Po přečtení krátké anotace bylo rozhodnuto. A hle, kniha se ocitla pod loňským stromkem jako dárek. Vytrvale a skromně čekala na poličce, až na ni přijde řada. A musím říct, že nezklamala. Trocha magického realismu, špetka mystiky, ezoteriky a okultismu, to vše v dekadentní Evropě 20. století. Pointa příběhu nebát se být sám sebou příjemně naservírovaná ve finále příběhu.

Petass
08.02.2023 3 z 5

Vůbec jsem o spiritistickém hnutí a rozšíření okultismu v této době netušila. Pro mě nové a zajímavé informace včetně popisů tehdejší Prahy. Bohužel jinak jsem se s autorkou minula, nemohla jsem se začíst, ztrácela jsem se v textu, nechápala složité metafory... Mám pocit, že autorka nám chtěla sdělit, že svět je jednoduchý, když si to přiznáme. Tuto skutečnost, ale vysvětluje paradoxně tak složitě, že jsem chvílemi vůbec nevěděla, co chce říct... Postavy byly ploché, nedokázala jsem si k nim najít cestu. Navíc jejich příběhy mi připadají neukončené, ať jde o Svatavu, Adámka, nebo i Bombardiho. Asi jsem na dané téma "poznání sebe sama" přečetla zajímavější knihy a prozření, které může jiné čtenáře ohromit se u mě nekonalo. To zda se kniha bude čtenáři líbit či ne, bude hodně individuální. Zkuste a uvidíte. Určitě za přečtení stojí, jen to nemusí být Váš šálek čaje.

boticelli
11.01.2023 5 z 5

Obal - paráda!
Obsah - paráda!
Dojem - paráda!
Praha, hlavně Vinohrady kolem roku 1900. Znovu jsem si připomněl již neexistující synagogu, zjistil co znamená Vaudeville a že něco podobného kdysi stálo kousek od Riegráku a principál byl pan Pišťek, pradědeček, kde stála kavárna Union. Všechno to odvál čas ale muselo to být krásné i divoké. Hlavně se román netváří zbytečně vážně, dvě postavy přímo na stránkách knihy levitovaly! Přísahám. Ona ta teosofie musí být ještě větší cirkus než katolictví, s prominutím. Knihu doporučuji!

douchová
30.12.2022 3 z 5

Příjemné překvapení. Trochu jsem se obávala plytké duchařiny, ale je to zdařilý román, který zpracovává téma zneužívání na poli duchovním, téma duchovního růstu a vše velmi zasvěceně a trefně. Velmi kvituji rozdílné literární pojetí obou částí románu. V první části mě velmi potěšilo, jak vtipným způsobem se autorka vypořádala s upachtěností okultistů, literární zručnost je nesporná.
Druhá část knihy je náročnější jak stylem tak obsahem, pro mě to byla lahůdka, kterou jsem si užívala.
Doporučuji všem s otevřenou myslí a se zájmem o téma.

karol.cadex
27.11.2022 3 z 5

Obálka boží. Anotace mě úplně načala. Rozjezd knihy velké wow. A pak už to byl takový jako postupný krkolomný pád.
Nemohu říct ani slovo na autorčin styl psaní. Klidně bych se i nestyděla říct, že se jedná o těžší čtení, ať už kvůli archaickým nebo cizím výrazům, či květnatým souvětím a sáhodlouhým metaforám. Chápu, že se jednalo o umělce a jinou společenskou vrstvu než dělníky, ale o to víc mi pak postavy přišly otravné a šroubované.
Proč jsem vůbec knihu začala číst? Moje babička byla spiritistka. V pubertě mi ukazovala spiritistické časopisy, které si x desítek let schovávala. Vyprávěla mi o setkáních a slavných osobnostech na nich. A tak moc mě mrzí, že si tuhle knihu už nemůže přečíst a já s ní následně o knize diskutovat.
Co mě nicméně bavilo, byly dobové popisy - pražských kaváren, architektury, vybavení bytů. Zábavy a charakterů postav. Celkově i snové výjevy a drogová deliria na mě taky působily fajn. Někde jsem se viděla dost v Bulgakovovi a v magickém realismu. Jenže pak ty dialogy drhly a zhruba od poloviny knihy mě už postavy takřka obtěžovaly. Svatava by byla úžasná, jen mi v ní něco chybělo. Možná výraznější povaha. Nevím. U Adámka totéž.
Asi bych si od autorky raději přečetla odbornou literaturu na toto téma, protože její znalost tematiky je knihou výrazně prolnuta a dýchá z ní. Jestli román nebyl moc velké sousto.

Štítky knihy

česká literatura

Autorovy knížky

Jolanta Trojak
česká, 1977
2022  70%Svatava

Kniha Svatava je v

Právě čtených5x
Přečtených71x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených1x
Knihotéce38x
Chystám se číst67x
Chci si koupit21x
dalších seznamech1x