Sudety

Sudety https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324502/mid_sudety-w4l-324502.jpg 5 11 5

Knihy význačného historika podává ucelený dějinný kontext a příběh soužití Čechů a českých Němců v českých zemích od počátku raného českého státu až po dramatické vyvrcholení v nacionalistické zášti během druhé světové války, která nakonec vedla k odsunu většiny bývalých spoluobčanů německé národnosti do Německa. Autor knihy, Karel Richter, rodák ze Sudet a současně vojenský historik, popisuje události tehdejší doby i mezinárodní situaci Československa v tomto složitém období. Tyto události zasáhly nemilosrdně do osudu jeho rodiny, přesto nepropadá zášti a čtenářům sděluje toto poselství: Co dál? Máme snad setrvat v zákopech z válečných časů a potřásat výhružně zrezivělými zbraněmi nacionalistických argumentů? Sudetští Němci Čechům v poválečné době rozhořčeně vytýkají odsun. Je to bolestná otázka. Nutno ji však vidět v souhrnu historických souvislostí, jak jsme se je v této knize alespoň v obrysech snažili oživovat a připomenout. Jde při tom zajisté o českou minci, ovšem německý rub. Zbývá stále otázka: co dál? Jak budeme žít? Ano, vrátit zpět se po tolika letech nedá nic. Ale vezměme si k srdci poučení z dějin. Střežme se nacionalistických vášní! Vykořeňme ze svých srdcí nenávist, naučme se vzájemné úctě s vědomím, že naši předkové žili a pracovali vedle sebe a spolu vytvářeli vyspělou civilizaci v středoevropském prostoru. Mějme k sobě blízko, buďme přáteli, které spojuje velká a vznešená idea mírového společenství rovnoprávných svobodných demokratických národů Evropy.... celý text

Přidat komentář

Abroš
18.03.2020 5 z 5

Velmi dobrá studie materiálů o společné historii Čechů a Němců.A je velmi srozumitelně čitelná

vladozelik4630
08.11.2018

Výborná knižka. Každému, kto sa zaujíma o naše dejiny vrelo doporučujem. Lebo pochopiť ako môžu žiť Češi a Nemci po stárčia vedla seba a nakoniec svoje spolužitie zničiť, tak to chce hlboké zamyslenie - a táto kniha je presne o tom. Fakt super.


Stolda
22.11.2016 5 z 5

Rozhodně zajímavý, ucelený pohled na celkovou problematiku tzv. Sudet. Patřím k těm, jejichž rodiče tady po válce našli domov, já jsem se tu narodil, znám tu každý kámen , který leží přede mnou na cestě. Příroda je tady nádherná, najdete tady i ničím neporušenou přírodu, kde je klid a mír. Nicméně, mě tato kniha přiměla k zamyšlení - navedla mě tomu debata pár desítek let let stará. Moje velice empatická a citlivá partnerka nepochází z tohoto kraje a když jsme se před mnoha lety potkali , ještě jako kamarádi a debatovali o zdejším kraji, prozradila mi, že ji velice deptá, když vidí, jak bývalí sudeťáci jezdí obhlížet svá obydlí a že prostě z tohoto kraje cítí to neštěstí lidí, které je potkalo, přesto že vyrůstala v rodině pronásledované nacisty a vychovaná bylo v tom, že Němci= zlo. Po přečtení této knihy jsem navázal na tuto starou debatu a velice mě překvapila její reakce - : "Asi jsem si zvykla, mám to tady ráda, ne že to necítím, ale je tady spoustu nových , mladých lidí a staří němci už tady přeci nejsou." A to mě dostalo... Přestali jsme být ostražití, nechci žádné nesváry, ale nenechávejme se ukolébat relativním klidem, koukněme někdy v létě, kdo že nám to tady po lesích brousí s detektory kovů a něco hledá.... Co asi?

PatrikDi
17.10.2013 5 z 5

Název už napovídá, že půjde o jeden z důležitých středobodů naší minulosti, který se stále vynořuje a některé nenechá spát. Nejde jen totiž o otázku Sudet, ale především o lidi, kteří na území s uvedeným pojmenováním žili několik staletí a kvůli neklidným událostem, museli své příbytky, usedlosti opustit, bez nároku náhrady. Je to otázka dvou národů, kteří mají blízko, tak i daleko, uměli společně žít a pracovat ale pokud šlo o místo ve společnosti, zaujímali prvé. Nedá se také tomu divit, doba a atmosféra jim byla nakloněna. Kdo ví, jak by se vyjadřovali naši občané, kdyby jejich předci kolonizovali některé země v Německu a náš stát by si uzurpoval vládu nad těmito krajinami. Musím i přes všechny okolnosti, týkající se národnostního a lidského cítění, ty kteří přišli na naše území, začali jej obdělávat, dobývat nerost a vytvářet podmínky pro rozvoj zemědělství a průmyslu, uznat.

vitavita
24.05.2013 4 z 5

Kniha je napsána s nadhledem a velmi seriózně. Zaujme každého, kdo má zájem o historii našich zemí.