Štvanice

Štvanice https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498414/bmid_stvanice-M59-498414.jpg 4 61 24

Svižná, akční a napínavá thrillerová jízda pod taktovkou francouzského autora, který si podmaňuje evropský čtenářský svět. Seznamte se s opravdu originální dvojicí detektivů - ostrou, ale spravedlivou vyšetřovatelkou Yvonne Chenovou a jejím rozvážným parťákem Paulem Starskim. Oba stojí před podivným případem dvojnásobné vraždy a všechny stopy ukazují na známou vědkyni Chloé de Talense, komisařovu dávnou lásku. Starski se rozhodne celému případu přijít na kloub, aby jméno své bývalé přítelkyně očistil, netuší však, že smyčka se začíná nebezpečně stahovat také kolem jeho vlastního krku... Brilantní thriller vás nenechá ani na okamžik vydechnout, nečekané dějové zvraty vás brzy přesvědčí, že si nemůžete být vůbec ničím jisti. Snad jen tím, že po dočtení budete nutně potřebovat přídavek!... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , XYZ (ČR)
Originální název:

Le Gibier , 2021


více info...

Přidat komentář

Aleš.R
29.09.2023 4 z 5

Jako sice to nejdřív působí tak, že autor chce jen na každé straně několikrát zopakovat nezkrácené jméno Chloé de Talense a ob dvě strany laciný pravopisný vtip Starski/Starsky & Hutch (muhehehéé), ale pak to všechno začne dávat aspoň trochu smysl a vlastně si to i docela užijete.

petrpospa
20.03.2023 4 z 5

Oddechové čtení, takřka na jeden zátah. A to je známka toho, že to nebylo vůbec špatné. Jistě, někomu se nelíbil Starsky, jinému Hutch a tady to je podobné. Ostřejší Chenová v kombinaci s nevyhraněným Starskim do toho příběhu sedí. Viry y, pandemie, mystika, zločiny, když tomu chcete věřit, věřte. A nebo o tom zbytečně nepřemýšlejte a čtěte. Od toho tento druh literatury je. Pokud máte rádi více těžko uvěřitelné reality, doporučuji zprávy či přímý přenos z českého parlamentu. Tady ovšem žádnou akci nečekejte.. :-(


Becca_
16.02.2023 5 z 5

Dle mého hodnocení je evidentní, že se mi kniha líbila. Uznávám, že je poněkud překombinovaná a trochu bláznivá. U mě to ale fungovalo a vím jistě, že ještě za rok budu vědět o čem byla.

Hella
06.01.2023 2 z 5

Až mě z toho překombinování a nevěrohodnosti bolí oči, fúrie nefúrie.

Parwana
05.01.2023 5 z 5

Výtečná kniha, tomu nechybělo vůbec nic. Jak jsem ji otevřela, už jsem se neodtrhla. Žádná jiná kniha nebyla v poslední době tak strhující a napínavá.

L.Helena
24.12.2022 4 z 5

Komplikovaný případ, přesto přehledný, čtivý.

marbella002
27.11.2022 5 z 5

Mně se kniha moc líbila a ve Francii letos vyšel druhý díl a celkem to má být trilogie. Takže se snad dozvíme, jak to bude pokračovat.

Katania
24.11.2022 3 z 5

Mě to přišlo přitažené za vlasy. Postavy afektované a děj předvídatelný. Jediné, co mě zaujalo byl konec.

astra3
28.10.2022 5 z 5

Zajímavé téma. Kniha se dobře četla. Škoda, že nebude pokračování. Zase jednou nezvítězilo dobro.

Myllan
17.10.2022 3 z 5

Chvílemi jsem byl nadšený, o pár stránek dál jsem zvažoval, zda to mám vůbec dočíst. Nakonec jsem dočetl, ale víc než tři hvězdičky dát nemůžu.
Starski je fakt trochu mimoň :(

BohyněKuchyně
04.10.2022 5 z 5

Nehezká hra, kterou připravili na komisaře Paula Starskeho je tak zamotaná, že musíte dávat fakt velký pozor, aby vám neunikly detaily a vy jste se neztratili v příběhu. Protože ten, kdo vymyslel tuhle boudu, musel fakt dost přemýšlet. Když se Paul potká se svou dávnou láskou Chloé, tak jakoby mu někdo trochu vymazal mozek. A taky na to málem dojede. Ještěže má k sobě dost netradiční kolegyni Yvonne Chenovou, která za něj žehlí některé problémy. Bavilo mě, že šlo o méně tradiční zápletku.

karel9045
02.10.2022 3 z 5

(SPOILER) Proč něco dělat jednoduše, když to může být pěkně složité. A tak parta protřelých vrahů vymyslí superkomplikovaný plán na likvidaci tří osob (a ještě k nim přidá další dvě a psa). Problém je, že v reálném světě by se zadřel už nejspíš na prvním bodě: Neznám moc bytů, kde mezi hlavními dveřmi a podlahou najdete škvíru, kterou byste podstrčili návnadu pro psa, nemluvě o tom, že většina z nich spí stejně s páníčkem v posteli v ložnici. Ale byla to zábava a stránky mi doslova utíkaly pod rukama. Jen si cynicky říkám, že Starskiho měli zastřelit už na začátku a Chenová by pak měla dost času všechny hajzly pochytat :-)

soukroma
22.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Vynikající, tentokrát jsem byla opravdu potěšená z francouzské moderní thrillerové, kriminalistické a detektivní tvorby, což se mi - přes všechna očekávání - málokdy v poslední době stalo. Drsné a přitom vcelku věrohodné: obchod s pomstou, zejména, když je placen druhou (vlastně spíš třetí) stranou s lukrativním cílem je velice zajímavý a výnosný. A jeho vykonavatelé se vždy najdou, i když zde museli být mimořádně sofistikovaní a nešlo vůbec jen o svaly a zabijácké praktiky, ale o dlouhou a důkladnou přípravu a kreativitu především.
Hrdinové z řad vyšetřovatelů jsou velice originální a ve své originalitě přitom věrohodní. Autor je vůbec nešetřil a v závěru s nimi dost nečekaně zatočil... Klíčovým prvkem byla mně nesympatická bioložka, a rozuzlení nesympatie ještě podpořilo. Autor jako téma na pozadí zvolil viry jako možnosti biologických zbraní, a to se ke kovidové krizi teprve schylovalo...
Přečteno jedním dechem, takže jednoznačně 100%.

Abych nezapomněla, i humorné to bylo - epizoda z odtahového parkoviště byla naprosto k popukání. Stejně jako černohumorný dotaz veterináře "Příbuzný?" nad mrtvým psem.

berila
19.09.2022 2 z 5

Nemohu se přidat k lepšímu hodnocení. Z dvojice vyšetřovatelů mi ještě sedla ženská část. Zato mužskou část jsem nemohla vystát. Ten chlap snad neměl ani mozek. Celkově mě příběh moc neoslovil, existuje mnoho daleko lepších thrillerů.

annettka1098
09.09.2022 3 z 5

Podle mě je ŠTVANICE čistokrevná detektivka, kde po celou dobu sledujeme kroky vyšetrovatele Starskiho a jeho parťačky Chenové. Právě rozsahem popisu vyšetřování pro mě byla kniha náročná.
Osobně mám raději rozpracovanou psychologii postav než samotné vyšetřování. Kriminální zápletka byla o to náročnější, že probíhala dle pravidel lovu neboli štavnice, což jde také mimo mě. Měla jsem proto chvílemi pocit, že se absolutně ztrácím a jen jsem doufala, že to na konci do sebe vše zapadne. Bohužel ani co se týče vyšetřovatelů jsem si nepřišla na své, protože mi ani jeden nepadl do noty. Chenová mi přišla až moc ostrá, Starski zase (slušně řečeno) nedospělí. Ke knize jsem se jen těžko vracela a čtení jsem si prostě neužila.
Autorovi se musí nechat originalita. Pokud hledáte neotřelou kriminální zápletku, baví vás pravidla lovu a sledování vyšetřování, tak si rozhodně přijdete na své.

HODNOCENÍ: 65 %

Kudlanka03
02.09.2022 3 z 5

(SPOILER) Chenová. Ta mě dostala hned na začátku. Typovala jsem ji na takovou tvrdou, osamělou a pravidly svázanou a nakonec taková opravdu byla. Jenže člověk prostě nic nezmůže, když ho má někdo v hledáčku.
Ze začátku se to trošku táhlo a už v bodě, kdy se ocitli u prvních ,,sebevražd,, jsem si říkala ajaj. To bude určitě bouda.
Bylo to hodně obohacující, ve finále. Našla jsem si něco o Fúriích, o štvanici a o tom, kde působil. Sice jsem se dočetla, že Lebela přirovnávají k Bernardu Minierovi, ale já mám Miniera načteného. tahle kniha by musela být o dost propracovanější, hlubší, abych to dle mého názoru mohla potvrdit.
Není přece třeba srovnávat. Napsal to Lebel, tak to pojďme brát čistě k němu.
Chlóe de Talens na mě působila od začátku nějak zvláštně. prostě mi tam něco nesedělo, nevím proč. Skvělá pasáž je s tím, jak se baví Starski s Chenovou o zvířatech, vztazích…Vždycky je to o vztazích. A protože každý je ponořen do těch svých je prostě jasné, že nějaké argumenty o tom, že to celé může být jinak Starski odmítá.
Vyprávění nebylo nudné, ale některé pasáže jakoby byly vytržené z momentálního flow psaní. Jakoby tam skončil, dal si jídlo, šel si zdřímnout a pak vstal a pokračoval v psaní. Jenže pak to mělo za výsledek takové pasáže, že jsem je přečetla jen k úcty k autorovi.
Co mi tam vadilo, tak je neustále narážka na jeho jméno.
Od fáze, kdy se k vyprávění dostane Chlóe je to pak ale o něčem jiném. Tam už jsem ani nedutala a dostane to úplně jiný rozměr. Nedýchala jsem. Fakt. Posledních 10 stran. Měla jsem se sejít s kamarádkou a protože mi chybělo asi 5 stran, vzala jsem si ji s sebou a dočetla ji v šíleném horku v kavárně. Stálo to za to ji s sebou tahat. Byla jsem nadšená a zárověn takový ten stav - coooo? takhle to skončí, neeee, já chci další.
Není to sice na topku roku, na to mám jinou adeptku, víc na profilu Z_te_lepsi_stranky a nebo na databázi knih jako Kudlanka003
Beztak je to kniha, kterou mít doma chcete, budete se bát, i se zasmějete (já asi 2x) a každou oblast vás bude někdo štvát, ale nakonec to bude přesně to, co jste měli cítit. Kniha, která vyvolá emoce, je zkrátka splněnou misí.

veruptackova
01.09.2022 5 z 5

Říkali jste si někdy, jaké by to bylo, kdyby Dan Brown napsal detektivku? Tak přesně takhle na mě působil začátek thrilleru Štvanice.

Kniha mě vtáhla do děje od prvních stran a napětí s každou další přečtenou stranou jen eskalovalo. Lebel chytře zvolil osvědčený typ dvojice vyšetřovatelů – neomalenou Chenovou, která má však silný cit pro spravedlnost a zlidšťující prvek v podobě komisaře Starskiho. Hlavním kladem celého příběhu je originální zápletka, jejíž potenciál autor zvládl využít na 100 %.

Kniha nemá hluchá místa, a i když se v jedné části může zdát, že zbytečně odbíhá od případu, ukáže se opak a vše do sebe perfektně zapadne. Vymyká se i samotným závěrem, protože si myslím, že většina čtenářů nebude věřit, že tohle je skutečně konec příběhu.

Přidanou hodnotou je až děsivá reálnost s ohledem na situaci posledních měsíců. Pokud je Štvanice debutem Nicolase Lebela v rámci žánru napětí, už se nemohu dočkat, co napíše příště.

Knih s názvem Štvanice se prodává opravdu hodně, ale tahle ŠTVANICE rozhodně stojí za pozornost všech milovníků napětí!
Jednoznačně nejlepší thriller, který jsem letos četla!

KikaTeeBee
31.08.2022 5 z 5

Lebel je nová hvězda francouzského thrilleru – už to tady zaznělo, zkrátka třetí král do společnosti Francka Thillieze a Bernarda Miniera. Už se těším na další!!!

Kizuizi
31.08.2022 4 z 5

Když se řekne Štvanice, asi každý si představí les, zvěř, lovce. A teď si představte místo lesa ulice Paříže... že je to šílené? Ano, to nepopírám, a právě o tu jde! Štvanice se totiž bude pokoušet, aby Vaše mysl šílela a přemýšlela, zda je tohle či tamto možné, nebo ne.
Neskutečně čtivý příběh, plný napětí, zvratů, ale i vtipných momentů se zajímavou dvojici vyšetřovatelů... Já jsem tedy nadšená!

encyklopedie
30.08.2022 5 z 5

...po Grangého Snoubenky smrti , thrilleru - detektivce další francouzská spojka spojující 100%
Lebel by se mohl zařadit /pokud udrží nastavené tempo/ po bok Miniera, Thillieze do špičky fr.thrilleru
jasných 100%

Autorovy knížky

Nicolas Lebel
francouzská, 1970
2022  80%Štvanice

Kniha Štvanice je v

Právě čtených1x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce87x
Chystám se číst67x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x