Stručné dejiny maliarstva - Od Giotta po Cézanna

Stručné dejiny maliarstva - Od Giotta po Cézanna https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280194/bmid_strucne-dejiny-maliarstva-od-giotta-0oj-280194.jpg 5 7 3

Z obsahu: Raná renesancia v Taliansku, Renesancia v severnej Európe, Sedemnáste storočie, Od rokoka po Goyu, Od romantizmu po Cézanna ... 549 farebných reprodukcií

Literatura naučná Historie Umění
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

A Concise History of Painting: From Giotto to Cézanne , 1962


více info...

Přidat komentář

Corso
02.04.2020 5 z 5

V tomto som vecne listoval ako maly citatel. S hrozou som sledoval mucenie svatcov, nahe zenstiny, snove krajiny a vyjavy ktore som nechapal. Pritom vsetko na tych obrazoch som vo svojej malej naivnej hlavke povazoval za akusi zdokumentovanu skutocnost z minulosti. Divny pocit zobrat ju do ruk po 40 rokoch a spomenut si na chut tych vnemov. Inak existuje uz davno potvrdeny fenomen "knih z naseho detsva", za ktore citatel da ruku do ohna aj po 50 rokoch. Ktore, ak strati, zhana po antikoch a je ochotny zaplatit horibilne sumy. Ktore mu prinesu spomienku na vlastne detstvo. Ktore maju obrovsku "cenu nostalgie".

mi-380
01.04.2020 5 z 5

Nikdy jsem na tenhle koníček neměl dost času. Tak teď ho mám. K polozapomenuté publikaci z naší rodinné knihovny jsem se vrátil a s chutí oprašuji malířské styly a směry, cestuji s autorem časem i prostorem po celé západní Evropě, připomínám si obrovský vliv křesťanství a antiky a vzpomínám na návštěvy galerií, muzeí a chrámů, kde jsem leccos z knihy viděl na vlastní oči. Publikace je skoro 50 let stará a je to znát hlavně na kvalitě reprodukcí (na dnešní poměry přímo příšerné), kvalita informační části je těžko zpochybnitelná.
95 % (aktuálně 3 hodnotící s průměrem 100 %).

Na Rembradtových celkom posledních portrétoch badať vyslovene shakespearovské ponímanie života, ako napríklad na Rodinnom portréte, ktorý je priam útokom na city. Obraz je namaľovaný odvážne a s veľkou nehou, hustota farby sa mení tak, ako si to Rembrandt želá, vytvára štruktúru a tón tým, ako sa zjasňuje, čistí alebo zráža, znázorňujúc kus jantárovočerveného rukáva, záhyb kože, uzol výšivky alebo drahokam.


ArthasKarfa
14.01.2018 5 z 5

Skvěla kniha pro každého, kdo si chce udělat jasnou dějovou linku v rané renesanci napříč celým kontinentem.

Štítky knihy

malířství

Autorovy knížky

Michael Levey
britská, 1927 - 2008
1966  91%Stručné dejiny maliarstva - Od Giotta po Cézanna

Kniha Stručné dejiny maliarstva - Od Giotta po Cézanna je v

Přečtených8x
Knihotéce10x