Stručná historie věčného života

Stručná historie věčného života https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520297/bmid_strucna-historie-vecneho-zivota-64ca7845bdc2f.jpg 4 21 5

Dystopický román z blízké budoucnosti od autora bestselleru Kosmonaut z Čech. Když se Adéla dozví, že je nevyléčitelně nemocná, upnou se její myšlenky k Tereze – dceři, kterou před čtyřiceti lety hned po porodu opustila. V Česku tak zanechá dospělého syna Romana a vydá se do Spojených států, kde Tereza vyvíjí lék zajišťující nesmrtelnost. Než ale stačí matce pomoci, Adéla za záhadných okolností umírá. Tereza s Romanem se neznají, ale teď musí spojit síly, aby matčiny ostatky vrátili domů. Podaří se jim to i přese všechna nebezpečí technokratické diktatury, v niž se Amerika proměnila?... celý text

Romány Literatura česká Sci-fi
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

A Brief History of Living Forever , 2023


více info...

Přidat komentář

bee88maja
06.04.2024 4 z 5

Existencionalismus v praxi. Bojíte se své budoucnosti? Nevím jestli to je tím, že jsem s autorem stejný ročník narození, ale v mých představách vidím budoucnost lidstva dost podobně. Do věčného života se nehrnu....ale myslím, že pokud někdo z nás po něm touží, bude se hrát o hodně. Samosebou zejména pro ty, kterým zlaté mince chřestí v kapsách...

Za mne, stejně jako kosmonaut velmi zdařilá kniha. :)

Marekh
19.03.2024 4 z 5

Jaroslav Kalfař se narodil v Česku a ve věku 15 let imigroval do USA. Knihu napsal anglicky a tato kniha byla přeložena do češtiny Veronikou Volhejnovou.

Hlavní postavou je ADÉLA, která je nevyléčitelně nemocná. Rozhodne se, že navštíví svou dceru TEREZU, která bydlí v USA. Tereza je vědkyně, zabývá se výzkumem nesmrtelnosti. Adéla opustila Terezu při jejím narození a po čtyřiceti letech se s ní má setkat. Adéla má ještě syna ROMANA. Adéla umírá za záhadných okolností v USA.

Kapitoly se střídají z pohledu současnosti (rok 2029 a další) a minulosti (1978 a další). Líbily se mi kapitoly z natáčení filmu Válka s mloky.

Myslím si, že Adéla udělala chybu, když se vzdala své dcery Terezy po jejím narození, ale z druhého hlediska Terezu předala do dobrých rukou adoptivního páru ze zahraničí. Je to životní rozhodnutí a člověk neví, jak by se zachoval v její situaci. Zarazilo mě také chování jejího syna Romana. Vykonal jednu věc, která se velmi těžko odpouští.

Autor se zabývá tématem imigrantů z Ukrajiny, tak také imigrací muslimů do Česka. Je to určitě téma na zamyšlení. Řeší také téma uprchlíků v USA, vztahy mezi USA a Evropou.

V románu nalezneme také prvky sci-fi. Tato linka byla zajímavá a líbila se mi.

Od autora jsem již četl knihu KOSMONAUT Z ČECH a o něco více se mi líbila tato kniha než Stručná historie věčného života. Viděl jsem také film Kosmonaut z Čech.

Obálka knihy byla vytvořena za pomoci nástroje umělé inteligence Midjourney.


kuruteku
09.02.2024 4 z 5

Trochu mne mrzí, že autor honí moc zajíců. Ale zase by tam toho nebylo tolik. Až z toho mrazí - floridský guvernér nebo bývalý prezident, hnutí obnovy nebo jen zradikalizovaní republikáni a zhrzení bílí dělníci; hledači věčného života nebo vyznavači AI (tedy její současné rozšiřující se blábolivé (pardon, halucinující) podoby). Zase se autor ve své vizi společnosti za šest let od reality tolik neliší. Co my víme, co je v hlavách dnešních vizionářů Google, Microsoft, Apple. A ve startupech za jejich zdmi.
Linie s historizující linkou a připomínkou Války s Mloky byla funkční, jednak prolnutím s oceánem a Floridou a jednak s pocitem marnosti pana Povondry (který znají jen čtenáři Čapkovy knihy), že už je vše ztraceno.
Přesto mi to přišlo v něčem nedodělané, nedokončené. Ale otázky/problémy položené skvěle.

iceVS
20.01.2024 5 z 5

Styl autora mě uchvátil už při první knížce. Hloubka postav, skvělé psychologické pojetí a hlavně to "něco", co člověka nutí číst dál a dál. A přestože se mi některé autorovy myšlenky příliš nelíbily, celkový dojem to nezměnilo.
Tahle kniha spadá do jedné specifické kategorie. Bylo to úžasný a skvělý a hodně jsem děj prožívala, ale podruhý už to číst nechci...

Mona-Lisa
14.10.2023 4 z 5

Zpočátku se mi to zdálo lehce dějově zkratkovité, ale s krásnýma myšlenkama.
Ta rozpačitost se postupně vytrácela a nastala jen spokojenost.
Každá z těch rovin příběhu byla neuvěřitelně přitažlivá. Tak se lišily, aby se dokonale doplňovaly.
Budoucnost blízká - 2030 a pak skok do osmdesátých let komunismus-samizdat a následně protloukání v Americe před sametovou revolucí. Dostal mě ten kontrast dob.
Především se připrav na řešení dlouhověkosti, nesmrtelnosti. Dýchá na tebe odbornost a jsi svědkem různých konkurenčních směrů v této oblasti. Vybíráš si strany. Přemýšlíš, jestli chceš svou mysl odpoutat od těla a tak žít navždy. Pěkně holka otevírá filozofické otázky.
Nečetla jsem od autora bestseller - Kosmonaut z Čech.
Takto jsem byla překvapena jeho stylem.
Na jednu stranu strohé jednání postav a na tu druhou úžasně zapamatování hodné hluboké úryvky.
Překvapilo mě to, čekala jsem oddechovou záležitost.
V tom specifickém stylu psaní si nejde nevšimnout, že to pramení z původu autora. Do 15 let žil v ČR a teď bydlí v Brooklynu. Tím pádem části u nás i v zámoří dýchají věrohodností. Dokonale srozumitelně popsal tu vykořeněnost člověka v cizí zemi. A to dilema, kde je vlastně doma.
Tahle knížka je nemilosrdná k lidské rase, ta budoucnost není růžová a za mě hodně, HODNĚ realistická.
Rozladilo mě ale laxní přijetí dcery dlouho neznámé matky, která ji dala k adopci. To je má jediná nespokojenost.

Štítky knihy

antiutopie, dystopie, kakotopie

Autorovy další knížky

Jaroslav Kalfař
česká, 1988
2017  67%Kosmonaut z Čech
2023  76%Stručná historie věčného života

Kniha Stručná historie věčného života je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce33x
Chystám se číst50x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x